KagamineRinCZ

Insomnie - jak se u mě vyvíjela, a jak ji zvládám

Vítejte, lidojedi u dalšího článku. Od narození trpím problémy se spánkem - insomnií, a ta byla i důvodem, proč jsem se začala psychiatricky léčit. Dnes vám řeknu, jak se to projevuje, jak se to dá zvládat, a jak se to u mně vyvíjelo.


Insomnie je porucha spánku, která se projevuje hlavně problémy s usínáním. Může se projevovat mírně, tedy tak, že vám usnout trvá déle, než hodinu nebo když se v noci často budíte, a pak nemůžete spát, může to ale zajít i tak daleko, že bez léků nejste schopni spát VŮBEC, a to je bohužel můj případ. 


Já osobně to vnímám, že to začalo někdy v osmi letech, ale později jsem se dozvěděla, že jsem tím musela trpět od narození. 


Novorozenci a miminka až do jednoho roku spí nějakých dvacet, a kolem jednoho roku dvanáct hodin denně. Já jsem prý přes den nespala vůbec, a v noci špatně, spala jsem tedy třeba 8 hodin v době, kdy jsem měla spát minimálně 16...Tohle si nepamatuju, ale máma mi to později řekla. Že jsem prostě už jako mimino pořádně nespala, a buď řvala, i když mi nic nebylo, a to pořád nebo jsem prostě ležela v postýlce a čuměla :D


Někdy ve třetí třídě to ale začalo... Prostě jsem nebyla schopna usnout. Usnula jsem vždycky třeba až ve dvě, ve tři ráno, přestože jsem od osmi ležela v posteli, a upřímně, byl to horor. Pamatuju si, jak jsem tam prostě ležela v naprosté panice a hrůze, co se mi stane, když nebudu spát, co chvíli jsem chodila na záchod a napít se vody, protože jsem z toho prostě měla nervy nebo chodila za našimi, že nemůžu spát - ti s tím ale nic nenadělali. Někdy jsem si dávala protazin, to jsem usnula, ale to nešlo dělat pořád, protože je návykový. 


A spát v osmi nebo devíti letech nějaké tři, čtyři hodiny denně, to je teda hukot...Začalo se to podepisovat na všem, tak mě vzali k dětské psycholožce, následně k psychiatričce, a dostala jsem první léky. 


S těmi se problémy se spánkem vyřešily, ale brzy jsem začala trpět na vedlejší účinky léků, které mi zřejmě nesedly. 


Z toho důvodu jsem je asi v jedenácti vysadila, a se spánkem to bylo o něco lepší, sice mi trvalo usnout třeba tři hodiny, ale to bylo furt snesitelný, proti tomu, jak to bylo. 


Jenže pak jsem přestala spát ÚPLNĚ. Ano, úplně. Nespala jsem tři dny vůbec, než jsem zkolabovala únavou. 


Od té doby mám léky, které mi pomáhají, a díky nim spím. Ale bez nich bych opět nespala vůbec. Má to samozřejmě svoje limity, například si musím brát léky poměrně brzy, abych dokázala včas usnout a vyspat se, abych ráno včas vstala, mezi léky a vstáváním musí být minimálně 9 hodin, protože jinak budete otupělí. Samozřejmě nemůžu chodit pařit, a to ani o víkendech, protože potřebuji pravidelný spánkový režim, a i když si o víkendu nechodím lehnout v 8, jako v týdnu ( v 5 vstávám), tak si rozhodně nemůžu dovolit být někde do půlnoci, a to ani o víkendu, a popravdě, ani bych to nezvládla.


No, a teď, co s tím?


V případech, jako je ten můj, se to bez léků neobejde. Takže pokud máte fakt problém se spánkem, nespíte půlku noci a víc, léky potřebovat budete, nedá se nic dělat. Jsou k tomu ale i další věci.


Spánkový režim. Pokud vás trápí problémy se spánkem, chce to určitou pravidelnost v tom, kdy vstáváte, a kdy chodíte spát. Prostě nejde chodit v týdnu spát v osm a vstávat v pět, a o víkendu chodit spát v jednu ráno a vstávat v jedenáct...tohle vám prostě rozhodí režim natolik, že se z toho budete lízat další týden...


Pomoci může i večerní rutina, například si před spaním chvíli číst v posteli. Teplé mléko s medem a bylinné čaje jsou opravdu malá pomoc, a často to nefunguje, můžete si z toho ale udělat součást rituálu před spaním, pokud vám to vyhovuje. 


Taky doporučuju spát v opravdu tmavé zatemněné místnosti, a v žádném případě nemít puštěný počítač nebo televizi. Pokud jste zvyklí před spaním něco poslouchat, pak na mobilu sklopeném tak, aby na vás nešlo světlo.


Někdy může pomoci si dát před spaním meditaci přímo dělanou na spaní nebo si pustit relaxační hudbu, a provézt před spaním dechové cvičení.


Hlavně se nestresovat, a všechno, co je třeba vyřešit, nechte opravdu až na zítra, a večery se snažte mít spíš klidné.


Tak co? Máte taky problémy se spánkem? Jak je řešíte?

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.