KagamineRinCZ

Filmy/seriály, které nesnáším#2 -Red band society

V dnešním antidoporučovacím díle si probereme seriál Red band society. Další z řady filmů a seriálů, u kterých lituju, že jsem si dala tu práci se na to podívat.

Seriál pojednává o nemocných dětech léčících se v dětské nemocnici. Postavami jsou chlapec doléčující se s rakovinou po chemoterapii a amputaci nohy, chlapec s rakovinou, jehož čeká rozhodující operace, anorektička, dívka s nefunkčním srdcem a kluk s cystickou fibrozou čekající na dárce plic.  A potažmo i chlapec v komatu, který vše pozoruje a vnímá, a je vlastně vypravěčem. Dalšími postavami jsou hlavní sestra, která je přísná, ale hodná a starostlivá, a na vše dohlíží, mladý doktor a další, mladá a nezkušená sestřička, která se snaží se se všemi za každou cenu skamarádit.

Asi by jste čekali, že hlavním zájmem a hlavní starostí takto nemocných dětí bude se uzdravit, že? Takhle, vlastně smrtelně a těžce nemocní mladí lidé by si asi měli hodně vážit každé vteřiny života, bojovat se svými nemocemi, být vděční doktorům, dávat na sebe pozor a zajímat se především o to, aby se uzdravili. Omyl!

Jejich hlavní starostí jsou absurdní a zamotané vztahy, školní ples, útěky na tajiné večírky na střeše, pašování alkoholu a trávy do nemocnice a všemožné další pitomosti, které napříč celou nemocnicí vyvádějí. Onen chlapec s rakovinou například pořádá závody na vozíčku a vyhýbá se hlavní sestře, aby nemusel na chemoterapii a na rehabilitace, ale mohl se alespoň v nemocničních prostorách bavit s přáteli. Onen chlapec se špatnými plícemi, který se může kdykoli udusit, pašuje do nemocnice trávu a chlast a zajímá se jen o to, jak někde ulovit holku, slečna se selhávajícím srdcem si shání drogy a snaží se dostat se s nemocnice tajině na ples, protože se má stát královnou plesu, a dívka z anorexií, která nejí doslova NIC podle všeho už několik měsíců, ovšem nejen že stále žije, chodí, myslí, a je při síle, ale zázrakem ani neztratila hormony, a snaží se dostat dva kluky zároveň. 

Nemocniční personál tohle všechno docela toleruje, včetně tajných mejdanů na střeše, chození za chemoterapii a rehabilitace,  anorektičku nikdo nenutí jíst, a ona mladá zdravotní sestra na nic nedohlíží, spíš všechny kreje, a dokonce je dostane i na ten ples...Až na pár vyjímečných situací se nikomu obvykle nedělá zle nebo slabo, jen občas obvykle všechny tyhle kraviny zvládají s přehledem, nikdo se očividně nebojí smrti, a starosti mají...no zkrátka jako každý puberťák z amerického teen seriálu ze střední...Jen snad ještě stupidnější. To je to, co je zajímá.

Do toho se kolem nich v nemocnici lítá, každý doktor se pro ně div nerozkrájí, vše se jim toleruje, a vlastně se tak celý ten pobyt v nemocnici jeví jako jedna velká nekončící párty. Jediným rozdílem je to, že jeden chlapec je bez nohy, další nosí nějakou hadičku na nose, a občas tam někdo přece jen jde na léčebnou procedůru, pokud teda zrovna nemá na práci jinou zábavu s přáteli...

Celý ten seriál vlastně ukazuje, že být v nemocnici je vlastně velká legrace a jeden velký večírek a úžasný ,,letní tábor" se skvělými přáteli a prázdninovou láskou. To je to, co mě absolutně pohoršilo a nehorázně naštvalo! Sakra! jeden čeká na transplantaci! Je na čekací listině, selhávají mu plíce! Jedné holce selhává srdce! Jeden kluk je před rozhodující operací, má v noze zhoubný nádor, nemusí tu operaci ani přežít! Jeden právě prodělává chemoterapii, je bez nohy, stále má rakovinu! Rakovinu! Skutečnou. 

A ta anorektička...to mě dostalo nejvíc ( jako bývalou anorektičku, která ví, co to s člověkem udělá) Slečna má nádherné vlasy ( žádná známka, že by jí z podvýživy vypadaly) je sice hubená, ale rozhodně nevypadá nemocně. Né. Je krásná, není pobledlá, unavená, má kvalitní vlasy i nehty, je při síle. Mozek jí funguje, jak má. Má dost energie. Přestože je těžce podvyživená a mimochodem...nejí NIC. Jakože prostě nic. Nikdo jí ani moc nenutí, nehlídá. Jen jí občas zváží, navíc oblečenou s tím, že má plné kapsy závaží, ale nikdo to nekontroluje. Kdyby nejedla VŮBEC nic, několik měsíců, tak nežije. Navíc...když je dívka takhle podvyživená, když má anorexii, nejen že ztratí menstruaci. Ztratí hormony. Fyzicky se dostane do dětství, do věku třeba 8 let. Zkrátka...Kluci jsou to poslední, co by jí zajímalo. Veškeré líbání a podobné věci v takhle pokročilé fázi anorexie není možné. Nesnesete to, přijde vám to děsivé a odporné. Vím to, protože jsem to sama zažila. Bez hormonů tohle nefunguje, jak má. Ovšem ona slečna se zajímá o kluky až moc, a dokonce řeší, kterého chce teda víc. Líbání pro ní není žádný problém.... Holkám to akorát ukazuje, že mít anorexii je v pohodě, a že kromě ztráty hmotnosti se vůbec nic neděje, a člověk může být krásný a šťastný.

Ovšem tenhle seriál vlastně ukazuje, že i rakovina nebo nefunkční orgány jsou vlastně docela sranda. A že v nemocnici je to hrozná sranda. Skvělí kámoši, vztahy, hezcí kluci a holky, hry, tajiné mejdany na střeše, útěky na večírky, plížení se ven z nemocnice za účelem zábavy se skvělými přáteli a spousta další legrace. 

Tohle je seriál o mladých, smrtelně nemocných lidech? Kteří čekají na čekací listině na orgány? Kteří mohou kdykoli zemřít? Kteří před sebou mají těžké operace? Kteří prodělávají chemoterapie? Popravdě, nevím který blbeček tohle vymyslel. Ale měl by si uvědomit, že tím ukazuje běžné populaci to, že být v nemocnici s vážnou nemocí může být vlastně docela zábava. Že to s sebou nese skvělé zážitky. A prezentuje všechna tahle neuvěřitelně vážná onemocnění jako zcela banální. 

Tady chtěl být asi někdo originální. Jenže nebyl schopen vytvořit nic dalšího, než další americký teen seriál, jakých jsou tisíce, tak se rozhodl, že aby to bylo zajímavější, tak seriál zanese do nemocenského prostředí a postavy budou takhle vážně nemocné. Ovšem asi mu nedošla realita. Jak to doopravdy vypadá a funguje.

Asi by se měl jít podívat na oddělení dětské onkologie, na oddělení pacientů čekající na orgány a na oddělení PPP... Protože tenhle člověk snad v nemocnici ani nikdy nebyl, a asi ani nikdy neviděl nemocného člověka. 

Je mi z toho zle. Tohle se vysmívá všem takhle vážně nemocným. 

Co vy? Viděli jste tuhle hrůzu? Pokud ano, prosím, napište mi svůj názor. Ano, já vím, že je to prostě seriál, a že ho nejde brát vážně. A že kdyby to bylo jenom o tom, jak tam někdo leží a umírá a trpí, že by se na to asi cílové publikum moc nedívalo. Ale mě je to líto za všechny kteří něčím podobným onemocněli. 

Pokud seriál neznáte, co si myslíte o zpracování, které jsem popsala? 

PS: Jaký článek by jste třeba chtěli?

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.