KagamineRinCZ

Filmy/seriály, které nesnáším #1 - 13 reasons why

V téhle sérii budu probírat filmy a seriály, které jsou nebo byli nějakou dobu docela populární, zvlášť mezi námi mladými :D ale mě se z nich vařila voda v hrnci. Řeknu, proč si myslím, že jsou úplně mimo, a úplně debilní, v něčem až škodlivé, zdůvodním svůj názor a řeknu, co přesně mi vadilo.

Samozřejmě pokud nějaký z těchto filmů a seriálů, o kterých bude postupně řeč, máte rádi, nenechte se mým názorem nijak znepokojovat, prostě si na to koukejte dál :D Každý máme rádi něco trošku jiného, a taky každý v tom samém vidíme něco jiného. A najdeme si v tom něco jiného. Tohle je čistě můj osobní názor, nikomu nic neberu, nikomu nic nevnucuji, tak se prosím zachovejte stejně XD 

V prvním díle proberu seriál podle stejnojmenné knihy - 13 reasons why . česky 13 důvodů proč.

Ve zkratce, o čem seriál je:

Mladá středoškolská studentka Hannah Bakerová spáchá sebevraždu. Její spolužák následně najde 13 kazet, které Hannah nahrála před svou smrtí. Každá ta kazeta patří jedné osobě. V Každé kazetě Hannah popisuje jeden z důvodů, které jí dohnaly až k sebevraždě. Její kamarád se tak dá do pátrání po tom, co se vlastně stalo, a proč se Hannah zabila.

Téma by to bylo velice zajímavé...Kdyby Hannah nebyla rozmazlená, sobecká pozornosti chtivá puberťačka, která se doslova zabila proto, že nebyla středem pozornosti, a kdyby nebyla prezentována jako nevětší chudinka, a onen její kamarád do ní nebyl bezhlavě zamilovaný, a následně z její smrti neobviňoval každého, kdo neskákal, jak jeho milovaná Hanička pískala...

Já netvrdím, že Hanna nemohla vnitřně trpět. Sama vím, že pro deprese a úzkosti člověk nemusí mít reálný a vážný důvod. Mohla být psychicky nemocná...Jenže to bychom spíše spekulovali, v seriálu to totiž takhle ukázáno nebylo.

Hannah ve svých nahrávkách obvinila ze své smrti každého, kdo nedělal přesně to, co chtěla, a kdo si jí dostatečně nevšímal. Jen jeden z těch lidí jí skutečně ublížil...jen jeden, těch dalších 12 jí nic neudělalo...O tom později.

Co to bylo za důvody? Nepamatuji si to všechno, ten seriál jsem viděla asi před čtyřmi lety nebo kdy....Ale co si pamatuju...Jeden ten ,,škodný" byli její kamarád a kamarádka. Že měli tu drzost dát se dohromady a začít spolu chodit :D Další důvod byl, že se jí odstěhovala jiná kamarádka. Další důvod bylo to, že její spolužák zveřejnil fotku, na které jí to neslušelo, fotku, jak je na hřišti. A pár lidí ve škole se jí pak trošku smálo. Dalším důvodem bylo že na veřejnost unikla fotka, jak se líbá s holkou. Nojo, jenže ta dívka byla lesba a z rodiny, která by to nepřijala. Tak všem řekla, že to chtěla Hannah, aby se její rodina nedozvěděla, že je lesba. A Hannah si to přebrala tak, že jí ta holka zradila. A už vůbec nemyslela na to peklo, které by ona dívka doma měla...Navíc se s ní líbala zcela dobrovolně, nebyla k ničemu nucená. Další ,,viník" byl kluk, který jí za to, že na něj byla hnusná, kradl ve třídě psaníčka. Dávali si taková anonymní psaníčka mezi spolužáky, a on jí je poté, co na něj byla hnusná, bral. A Hanna pak měla pocit, že není oblíbená, a to vyhodnotila jako důvod pro sebevraždu. 

Další viník byl myslím kluk, který jí nechtěl, a to, co mě dostalo nejvíc...Když se právě ten její kamarád, který byl do ní zamilovaný, k ní připletl, když měla histerák, křičela na něj, aby vypadl. Jenže nechtěla aby odešel. Chtěla, aby byl s ní. jenže na něj řvala, ať jí nechá na pokoji...Jasně, v tom vzteku to tak nemyslela, a potřebovala ho.Ale co měl ten kluk dělat: Kdyby na mě někdo řval, ať vypadnu, tak kdybych viděla, že na tom není dobře, asi bych chvíli zůstala, a dál se snažila tomu člověku ukázat, že tam jsem pro něj, ovšem...kdyby mě i nadále posílal do háje, asi bych taky šla, v domnění, že ten člověk chce být o samotě. Lidé totiž neumí číst myšlenky a nemají věšteckou kouli. Jenže Hannah asi chtěla, aby od ní na sebe hodinu nechal ječet a hodinu to z ní tahal, zatímco ona by dělala scény, a pak by jí utěšoval...Tak si to asi představovala.

A ona mu pak nahrála do kazety, že to, že odešel, když na něj řvala, aby odešel, byl jeden z důvodů, proč se zabila. 

Ano, jeden člověk jí skutečně ublížil. Spolužák jí znásilnil. Nebo znásilnil...Vyspal se s ní potom, co mu nahá a opilá usnula ve vířivce. Jasně, neměl na to právo. Ani kdyby mu ležela nahá v posteli, neměl by na to právo. Na druhou stranu...Když byla tak blbá, že se opila, navíc nahá ve vířivce u kluka, o kterém se obecně vědělo, že tohle dělá...? Né, toho kluka to neomlouvá. Neměl právo to udělat. na druhou stranu...Pokud necháte u někoho, o kom víte, že hrozně krade, otevřenou nehlídanou peněženku, taky se pak nemůžete divit, že vám zmizí peníze. A taky ten člověk nemá právo vám je ukrást. Ale nemůžete se divit, že to udělá. Chápeme se ne? Já tady neobhajuju to, že jí opilou zneužil. Ale snažím se poukázat i na její nesmírnou blbost a nezodpovědnost. Jak moc si o to koledovala. Dámy, copak vy by jste se opily ve výřivce doma u kluka, který už předtím něco podobného udělal vaší spolužačce? To by snad nenapadlo nikoho, kdo má IQ vyšší, než 30...

No a poslední viník byl školní psycholog. Po tomhle incidentu se Hannah vydala za psychologem. jenže...nechtěla mu říct, co se jí stalo, a kdo jí ublížil, ani to hlásit. Psycholog jí tedy nakonec řekl, že pokud s tím ona sama nic udělat nechce, a že pokud mu nechce říct, co se stalo, tak že pro ní nemůže nic udělat. JENŽE ZASE SAKRA. Když mu neřekla, co se jí stalo, jak jí asi mohl pomoct? Pak jí logicky řekl, že pokud to nechce s nikým řešit, že to má nechat být. Kdyby mu řekla, co se stalo, pak by měl třeba jak jí pomoct. Mohl by s ní nějak pracovat a pomoct jí to buď překonat nebo to nějak řešit dál. Ale když mu nic neřekla? Co měl dělat? Ten psycholog neměl čtečku myšlenek! Hannah totiž asi zase chtěla, aby to s ní na sílu X hodin páčil a prosil jí na kolenou, aby mu řekla, co jí trápí...A když se tak nestalo, vyhodnotila to tak, jakože nikoho nezajímá, a nikdo jí nechce pomoct.

No, a co se stalo pak? Hanička si podřezala žíly doma ve vaně. kde jí našli její rodiče. Její milující rodiče, kteří se zadlužili proto, aby jí koupili nový auto jen kvůli školnímu plesu, její rodiče, kteří se o ní vždy starali a měli jí moc rádi. A našli jí mrtvou ve vaně ve vlastní krvi...

Teda jako...já chápu, že člověk, který zrovna páchá sebevraždu, neuvažuje normálně. A že v tu chvíli asi zažívá neskutečnou bezmoc, bolest a strach. Když se uchýlí k něčemu takovému. Ale přece jen...tohle bylo vůči jejím rodičům neskutečně kruté. Ona věděla, že jí tam rodiče najdou. Vlastní dítě. Mrtvé. Bez možnosti ho zachránit. Bez možnosti mu pomoct. V hrozné bolesti, stejném zoufalství a bezmoci, jakou prožívala ona sama a ještě s otázkou CO SE SAKRA STALO A PROČ. To mi přišlo hodně sobecké vůči jejím rodičům. udělat to tak,,aby jí po příchodu domů našli takhle.

Jak řekl pak jeden z jejích spolužáků: ,,HOLKA, CO SE ZABILA PRO POZORNOST:" I na mě to tak celé působilo. Hannah opravdu strašně těžko nesla, když nebyla středem pozitivní pozornosti. Opravdu chtěla, aby se jí lidé hodně věnovali. Aby dělali, co ona chce. A aby si o ní mysleli to nejlepší. A když to tak nebylo, chovala se jako největší chudák. 

Celý ten seriál by měl hlubokou myšlenku, kdyby byla Hannah od začátku prezentována jako nějak nemocná. Nebo nějak...prostě zasažená něčím z minulosti. Nebo kdyby bylo jasně zdůrazněno, že se vnitřně trápí i něčím jiným, než nedostatkem pozornosti. Pak by film krásně poukazoval na to, že trápit se může i někdo, kdo má zdánlivě vše, co potřebuje, a že 100x nic umořilo osla, a že hodně maličkostí může postupně vyeskalovat v něco daleko závažnějšího, a že i drobnosti jako nevinná pomluva, posmívání se někomu ve škole, blbá fotka zveřejněná bez našeho svolení nebo to, že nás někdo nevyslechne v případě potřeby může nakonec v krajním případě skutečně vézt až k sebevraždě. Což může...Ovšem tento seriál to vše podal stylem - nejsem školní hvězda a královna plesu, všichni kluci mi nepadaj k nohám a holky nejsou nejoddanější kamarádi, nesluší mi to na všech fotkách a všichni se mnou do nekonečna nezabýváte je důvod, proč si doma podřezat žíly a nechat se najít milujícími rodiči.

Celkově vidím problém právě ve zpracování, nikoli v nápadu. A pak taky v hlavní postavě. Hannah navíc ze své smrti obvinila všechny okolo. Všem nechala kazetu ze správou...To ty můžeš za to, že jsem mrtvá, to tys mě zabil, tys mi z tohohle světa udělal/a místo, kde už jsem nechtěla být. Přitom většina těch lidí jí reálně nic neudělalo. Nebo jim nedošlo, že jí nějaká ta věc ublížila, ale místo aby si to s ním Hannah vyříkala, radši nahrála kazetu a fikla si zápěstí. Navíc...spousta z těch lidí za ní stálo a měli jí rádi. Chovali se k ní hezky. Jako právě ten pátrající kamarád. A těch lidí bylo více. Jediný, kdo jí opravdu ublížil, byl ten kluk, co jí zneužil, ovšem.....tam se zas zachovala neuvěřitelně hloupě a nezodpovědně.

Hannah opravdu  - jako ta postava v seriálu -  nepůsobí jako úzkostná nebo depresivní nebo nějak traumatizovaná, která se prostě trápí, a tohle všechno byly jen další kapky do nádoby, která prostě přetekla. Ani nepůsobí, jakože by chtěla své problémy reálně řešit, ale nešlo by jí to. Působí prostě jenom jako sebestředná, možná trošku zakomplexovaná holka, která chce být opravdu středem pozornosti za každou cenu, a ještě ke všemu se bojí toho, že by na to někdo přišel. Navíc je dosti sobecká a celý svět vnímá opravdu hodně egoisticky. A zcela upřímně, myslím, že přesně to chtěla. Umřít, a pak teda být středem pozornosti, což logicky byla, když se to vyšetřovalo. Né jakože musela mladá holka umřít, aby lidem došlo, že se něco děje nebo že se nechovali úplně správně. Právě způsob, jakým je seriál zpracovaný, tuhle myšlenku úplně pohřbil. Myslím, že byla daleko šťastnější jako mrtvá a středem pozornosti, než živá, a ne středem pozornosti. Že jí samotné byla milejší představa toho umřít ,,pro slávu", než žít bez ní. 


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.