HarryLover

Je těžší kilo peří a nebo kilo železa?

Ahoj, vítám vás miji mírumilovní přátelépo dlouhé době zase u nějakého článku od mébláznivé maličkosti :D

Když jste viděli název asi jste byli zaražení a nevíte co od tohoto článku čekat. Napadl mě hrozně spontálně, takže ani sama zatím nevím co očekávat. 

Každopádně dnes o hodině fyziky se nás učitel zeptal jestli víme co je težší, kilo železa nebo kilo peří. Řekli jsme že je to stejné, protože je kilo jako kilo, dozvěděli jsme se však něco po čem už víme že to tak není. Kdyby jsme zkusili dát na váhu kilo železa a kilo peří tak váha ukáže že kilo železa je těžší. Ale proč? Pokud jste se učili Archimedův zákon tak víte že:

Na těleso ponořené do kapaliny působí vztlaková síla, která těleso nadlehčuje. Její velikost se rovná tíze kapaliny,které těleso vytlačí.

A pro plyny to platí úplně stejně. Kilo peří bude mít větší objem než kilové závaží a proto bude peří vztlaková síla nadlehčovat.

Pokud by jsme tedy chtěli, aby kilo peří a kilo železa vážilo stejně, museli by jsme kilo peří zmkačkat do stejně velkého tvaru jako železné závaží. A nebo by jsme museli dát váhu s kilem železa a kilem peří dát do Vakuum(Vákuum - prostor bez vzduchu např. vesmír) A potom by se zase kilo peří rovnalo kilu železa. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zkuste takhle nachytat rodiče a kamarády! A nebo rovnou učitele :D

Jak se vám tento typ článku líbil?

Věděli jste toto tvrzení nebo jste si také jako já až do dneška mysleli že je to prostě kilo jako kilo? 

Chtěla bych zkusit napsat ask tak pokud by jste chtěli, můžete mi psát otázky ♥


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.