everything <3

Fakta o firmě Samsung

ahooj vítám vás o dalších faktů :) dnes to jsou fakta o firmě Samsung o které me poprosila jedna čtenářka u minulých faktů (nezapomente se podivat na minulá fakta-byli to simpsonovi :D)

jdemee na too:


1.Samsungu je 78 let, začínal u potravin

Jméno firmy nebylo zakladatelem Lee Byung-chulem vybráno nahodile – slova sam a sung znamenají v korejštině tři hvězdy, kulturně reprezentující něco ohromného a mocného. V roce 1938 bylo takové tvrzení více než sebevědomé, začínající společnost se v té době orientovala na obchodování s… lokálními potravinami a nudlemi. Rozhodně se nejednalo o Samsung, jaký známe dnes.


2.Postavil nejvyšší budovu světa

Za 78 let se toho dá stihnout mnoho – třeba rozrůst se z jedné společnosti na 78. Samsung Group vlastní 19 společností spojovaných s jeho jménem a dalších 59, které nemají se Samsungem na oko nic společného. Většina z nich má korejské kořeny – i tak však nalezneme 370 tisíc zaměstnanců ve více než 80 zemích světa, od stavebních společností, finančních služeb, přes stavění lodí nebo zdravotnickou sféru. Rozmanitost Samsungu dokládá i fakt, že jeho stavební divize postavila zatím nejvyšší budovu světa Burdž Chalífa v Dubaji (na obrázku).


3.První elektronický výrobek Samsungu byla černobílá televize


Společnost u elektroniky nezačínala – roky strávené obchodováním jí však dali do vínku nezanedbatelné schopnosti odhadování trhu. Proto se také rozhodla přiklonit k elektronice a v roce 1970 představila světu vlastní černobílou televizi, o pár let později její barevnou verzi. Technika se následně stala Samsungu osudnou a pomohla k velké expanzi. Na rozdíl od televizí se první mobilní pokus příliš nevydařil – autotelefon skončil v roce 1985 fiaskem.

4.Od založení Samsung Electronics se logo změnilo pouze třikrát

Ačkoli se logo do roku 1970 změnilo několikrát, od založení divize soustřeďující se na elektronické vymoženosti – a tudíž Samsung jak ho známe – se logo korejského giganta změnilo pouze třikrát. Současná tvář společnosti je veřejnosti známá od roku 1993. Pamatujete si na všechny variace?


5.Změna filozofie si vyžádala zničení elektroniky za 50 milionů dolarů

Ten pravý Samsung, který se chlubí kvalitními výrobky po celém světě, se zrodil v první polovině devadesátých let spolu se změnou managementu. Do čela vedení se dostal Lee Kun Hee, třetí syn zakladatele Samsungu. Postaral se o zásadní změnu vnímaní vyráběných produktů – kvalita měla být nejdůležitějším parametrem.

Přechod na novou filozofii však nikdy nebývá jednoduchý a výsledné kontroly nového nadřízeného často frustrovaly. Aby se Samsung definitivně odpoutal od tvorby levných a méně kvalitních výrobků ve velkém množství a dal přednost kvalitě, rozhodl se Lee Kun Hee zničit před zraky 2000 zaměstnanců hordy vyráběných telefonů, televizí, faxů a další techniky – na pomoc si kromě představenstva společnosti vzal i velké kladivo.


6.Jako první se pochlubil „chytrými hodinkami“

Je to tak – řada chytrých hodinek Gear má prvopočátky v roce 1999. Samsung jako první naservíroval zákazníkům monstrózní hodinky, ze kterých se dalo samostatně telefonovat. Model SPH-WP10 vystačil na 90 minut hovoru, měl podsvícený LCD displej a dokonce zvládal hlasové příkazy pro vytáčení kontaktů.


7.Skočil do vod smartphonů dlouho před Androidem i iOS

Samsung rozhodně nebyl prvním, kdo vyrobil moderní telefon, na trh však zavítal s velkou agresí a byl jeden z mála výrobců, kteří se skutečně zasadili o zrod dnešních smartphonů. Samsung v roce 2001 využil dnes už mrtvých PDA přístrojů a zhotovil model SPH-i300. Model zvládal všechny funkce PDA, navíc však uměl i telefonovat. Běžel na Palm OS a měl barevný displej.



takžee to by byloo všee já doufám že se vám to líbilo, můžete mi napsat do comm o čem by ste chteli fakty příště samodřejmě hned po tom co dáte ++ (:D)

mejte se hezky a ahooj <3

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.