DIY vyrábění

Rok bez Instagramu...

Ahoj! Dnes jsem se rozhodla napsat článek o tom, jak jsem si před rokem smazala Instagram a jak mi to ovlivnilo život. Tento článek nebude moc zábavný a ani se o to nebude snažit (narozdíl od většiny mých článků na blogu :)). Spíše doufám, že vás tento článek trochu zaujme a přiměje vás k zamyšlení. 


Proč jsem se takto rozhodla, jak se to celé stalo

Možná si říkáte, že mě namotivoval nějaký youtuber či influencer. Právě naopak. Říkala jsem si, že to co dělají je blbost, že Instagram měsíc nepoužívat nebudu apod. 

Každý z nás asi zažil takový ten "mental breakdown", při kterém si např. smazal účet na Robloxu či prodal svého nejlepšího koně na Howrse. Prostě jsem měla nějaký špatný den (s největší pravděpodobností jsem dostala 3 z matiky, nebo z jiného předmětu) a rozhodla jsem se smazat si Instagram.

Toto ale nebyl jediný důvod, proč jsem to udělala. Byla jsem závislá. A neuvědomovala jsem si to. Byla jsem schopná hodinu před spaním projíždět fotky cizích lidí, místo toho, abych si četla nebo relaxovala po náročném dni.

Taky se mi přestal líbit kontent, který se na Instagram přidává. Vtipy, které získávají "neuvěřitelné" množství srdíček jsou většinou kradené, fotky influencerů jsou z 99.9 % fake. Když je někdo na koncertu nějakého zpěváka či skupiny, první co udělají když příjdou domů je to, že nahrají fotky a videa z koncertu na Instagram. Tato aplikace tak strašně ovlivňuje naší společnost, že si to ani neuvědomujeme. Lidé jsou schopni pro "perfektní" fotku udělat opravdu cokoli.


První dny

Hned u prvních pár dnů se začalo projevovat, jak moc jsem byla závislá. Štvalo mě, že jsem neviděla, co dělají ostatní lidé. Měla jsem nutkání pořád se dívat do mobilu, jestli se něco neděje.

Ale i přes tyto myšlenky jsem to zvládala. Až do dne, kdy zemřel Niki Lauda. Ten den jsem nepřežívala. Bylo to asi týden, co jsem aplikaci neměla a v ten moment mě nenapadlo nic lepšího, co by mi dokázalo zvednout náladu

Od té doby jsem Instagram znovu neotevřela a byla bych velmi ráda, kdybych mohla říct, že jsem na něj ani nepomyslela. Samozřejmě, že jsem na Instagram myslela. Už jsem ale v Instagramu neviděla to, co kdysi a začaly mě napadat věci, které se mi na této sociální stránce přestaly líbit.


Jak toto rozhodnutí ovlivnilo můj život a co bych vám tímto chtěla předat

Mé rozhodnutí ovlivnilo můj život velmi pozitivně, netrávím na mobilu tolik času. Vidím svět tak trochu z jiné stránky. Ani nevíte, jak mě dokáže naštvat, když jdu někam s kamarádkama a tam sedí holky v mém věku, které místo toho, aby si povídaly, si prohlíží, co se děje v životě jejich oblíbené influencerky na Instagramu. Taky mě hrozně naštve, když jsem s kamarádkou v kavárně a ona si naše kávy vyfotí na Instagram. Nevidím v tom žádný smysl. Abych to zkrátila - jsem ráda, že jsem se takto rozhodla a k Instagramu bych se v životě nevrátila.

Možná si také říkáte, že si Instagram odinstalovat nechcete/nepotřebujete. Můžete to ale zkusit třeba na týden a zjistit, jaké to je :). Pokud ani to nechcete dělat, doporučuju přestat sledovat "influencery" a začít sledovat lidi, kteří vytvářejí nějaké umění a chtějí se o to podělit s ostatními. 

A co bych vám tímto článkem chtěla říct? Že bychom se měli všichni zamyslet nad tím, kolik času na sociálních médiích trávíme a co s tímto časem bychom mohli udělat. Kolik nových věcí bychom byli schopni vymyslet, kolik knížek bychom přečetli, kdybychom na okamžik odložili telefon...


Tak a dostali jsme se ke konci tohoto článku ! :) Doufám, že si z něj něco odnesete a že se vám líbil, jako vždy se na vás těším u dalšího příspěvku! 


Bella ciao!




Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.