Cokoliv mě napadne

králík zakrslý

ahoj u toho článku vám popíšu zakrslého králíka

druhy zakrslích králíků:zakrslý hermelín,zakrslý barevný,zakrslý strakáč,zakrslý rex,zakrslý liščí,zakrslý saténonový a  holandský zakrslý králík.

potrava:Trávící soustava králíků je uzpůsobena pro příjem trávy, bylin a listů, což je potrava s velkým množstvím vlákniny. Králík je nepřežvýkavý býložravec a jeho trávení je velmi podobné trávení koně - stejně jako on využívá velkého slepého střeva plného symbiotických mikroorganismů k fermentaci vlákniny a získává tak živiny, které by jinak byly nedostupné. 

Tento způsob získávání živin ale není dokonalý a králík, aby ho co nejlépe využil, proto požírá měkké bobky, které obsahují bílkoviny i vitamíny skupiny B. Toto chování je naprosto normální.
Hlavní složku krmné dávky králíka by měla tvořit objemná krmiva, v drobnochovech tedy seno a sláma. Je možno krmit také zelená krmiva (např. bazalka, brokolice, celer, čekanka, jabloňové listí, jitrocel, kapusta, kokoška pastuší tobolka, kopřiva (zavadlá), pampeliška, petržel, salát, nejedovaté plevele - pýr, lebeda apod.)
Vhodné jsou také okopaniny, mrkev, krmná řepa, tuřín, topinambury nebo vařené brambory. Z jadrných krmiv je nejvhodnější oves nebo ječmen, možno zkrmovat také hrách nebo sóju jako zdroj bílkovin, nebo lněné semínko.
Králík by měl vždy mít k dispozici vodu!

králíčí smysly

sluch:Sluch je pro králíky žijící v přírodě velmi důležitý, hrozící nebezpečí zaznamenají nejčastěji právě sluchem. Díky jejich protaženým uším, které mohou navíc každé jinak otáčet, mohou slyšet zvuky v prostoru odpovídajícím 360 °. Zakrslí králíci mají sluch také velmi dobře vyvinutý, dokonce si některé zvuky mohou pamatovat, například zvuk hlasu majitele nebo zvuk sypání krmení. Králíci berani údajně slyší hůře, protože mají uši sklopené k hlavě.

zrak:Zrak má stejně důležitou roli jako sluch a je také velmi dobrý. Králičí oči mají zvláštní postavení. Jsou nahoře po stranách hlavy a jsou vypouklé. Díky tomuto postavení očí králík vidí kolem dokola. Vidí i nad sebe a dokonce i za sebe. Oči jsou tak bystré, že dokáží zaznamenat i sebemenší pohyb. Jestli králík vidí barevně nebo ne, je sporné, údajně by ale měl být schopen rozlišit mezi červenou a zelenou barvou

čich:V čenichu králíka se nachází asi 100 milionů čichových buněk. Nozdry jsou pohyblivé, králík díky tomu větří, kontroluje přísun vzduchu a nasává veškeré okolní pachy. Čich králíci využívají zejména při značkování revíru a při komunikaci mezi členy skupiny

hmat:S hmatem je to podobné jako u koček. Hmatové fousky králíci používají při orientaci ve tmě. Zjistí, kudy se protáhnou nebo jestli mají před sebou nějaké překážky

chut:Chuť mají králíci poměrně dobře vyvinutou. Dokáží rozlišit čtyři typy chutí: sladkou, kyselou, hořkou a slanou.



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.