blogmaster...

ŘEKNI MI PROČ ???!!!!

Ahoj. Vítejte u dalšího článku. A o čem dnes bude?? No já jsem tak přemýšlela o čem článek napsat a potom!!!!! Sem si řekla, že několik lidí neuvěřitelně často pokládá otázku….. ŘEKNI MI PROČ.
A já bych vám na tuto otázku chtěla odpovědět. (No teda já ne ale knížka, která se tak jmenuje.) Možná někdo zná knížku Řekni mi proč. Ale jestli ne tak já vám pár odpovědí na tuto otázku zodpovím. PS: Neberte tyto odpovědi nějak vážně přece jen je to jenom dětská knížka.
Knížka má šest kategorii z odpovědí na otázky.



KATEGORIE: Dějiny
                      
Příroda
                      Tělo
                      Zvířata
                      Život
                      Vesmír


Z každé této kategorii vám napíšu tři odpovědi. Tak jdeme na to…….

Dějiny:

PROČ EXISTUJÍ MUZEA????
Aby bylo kde vystavit předměty našich předků, které nalezli archeologové a další hledači. Díky nim se každý může dozvědět, jak žili lidé před námi. V muzeích se také vystavují díla velikých umělců.

PROČ SE AMERIKA JMENUJE AMERIKA???
Amerika je nazvána podle italského cestovatele 15. století Ameriga Vespucciho. Byl prvním, kdo tvrdil, že na druhé straně oceánu je další světadíl. Ameriku objevil v roce 1492 mořeplavec Kryštof Kolumbus, ale myslel si, že doplul do Indie. Proto obyvatele Ameriky nazval indiány.

PROČ JSOU TŘI MUŠKETÝŘI ČTYŘI???
Příběh o třech mušketýrech napsal spisovatel Alexandre Dumas. Je to dobrodružství tří vojáků krále Ludvíka XIII. mušketýrů Athose, Porthose a Aramise a mladého hrdiny D´Artagnana, který chce být jako oni. Proto jsou hrdinové dohromady čtyři.



Příroda:

PROČ KOPŘIVY PÁLÍ???
Mají chloupky pokryté malinkými váčky, které obsahují pálivou dráždivou látku. Tu používají jako obranu proti hmyzu nebo nám, když se jich dotkneme.

PROČ JE VODA V MOŘI SLANÁ???
Před miliony let sopky hodně soptily. Vytvořily se tak mraky, z nichž pak hodně pršelo. Kapky deště při dopadu vydrolovaly z hornin kousíčky soli, které poté odnesly do moře.

PROČ JE TRÁVA ZELENÁ???
Tráva obsahuje chlorofyl, látku, která umožnuje přeměnit teplo slunečních paprsků na potravu. Je zelený a právě on dodává trávě a vůbec všem rostlinám barvu.



Tělo:

PROČ SE NÁM V AUTĚ DĚLÁ ŠPATNĚ???
V uchu máme trubičky, které hlídají, zda jsme v rovnováze. Pohyb v zatáčkách je na ně moc prudký, a to je zmate. Vyšlou do mozku zprávu, a ten reaguje tak, že se nám sevře žaludek. Ble!!

PROČ U LOUPÁNÍ CUBULE PLÁČEME???
Uvnitř cibule je jedna velmi silná látka. Když cibuli loupeme, uvolní se tato látka do vzduchu, začne nás štípat v očích a ty začnou slzet.

PROČ MÍVÁME ŠKYTAVKU???
Dostaneme záchvat smíchu nebo nás někdo zlechtá a je to- máme škytavku. Může za to bránice, malý sval, který nám umožnuje dýchat. Když je bránice moc podrážděná, dostává se nám do plic příliš vzduchu, což je nebezpečné. Krk se proto stáhne, aby se přísun vzduchu omezil.


Zvířata:

PROČ KOMÁŘI ŠTÍPOU???
Svědivé štípance způsobují pouze samičky. Štípnou nás, aby nasály trošku krve, protože obsahuje látky, které potřebují pro vytváření komářích mláďat.

PROČ NEJDOU MOUCHY NIKDY CHYTIT???
Mouchy to mají dobře zařízené. Díky očím se 3000 čoček vidí dopředu, dozadu a do stran. Už z dálky zpozorují, jak se k nim blíží naše velká ruka.

PROČ SE BOJÍME MEDŮZ???
Protože žahají. Někdy nás považují za ryby, které by chtěly sníst. Dotknou se nás chapadly a vstříknou do nás jed, aby nás znehybnily. Naštěstí jsme dost silní na to, aby nás jed neochromil.


Život:

PROČ LETADLA ZANECHÁVAJÍ NA NEBI BILOU STOPU???
Motor letícího letadla je horký a malé kapénky vody přítomné ve vzduchu se při jeho průletu poslepují a vytvoří z mraku čáru. Když se motor vzdálí, kapičky se oddělí a stopa zmizí.

PROČ SE CUKR ROZPOUŠTÍ???
Cukr se rozpouští, když se hodí do něčeho teplého. Skládá se z malých zrníček, a ta se oddělují jedno od druhého, dokud se nerozplynou. Cukr se sice rozpustí, ale nezmizí. Pořád cítíme jeho chuť.

PROČ ANGLIČANÉ JEZDÍ V LEVO???
Ve středověku bylo hodně mužů praváků a ti nosili meč vlevo (lépe se vytahuje). Při soubojích bylo tedy jednodušší mít soupeře po pravici a jezdit vlevo. Napoleon to pak obrátil, a protože vládl mnoha zemím, změnili to po jeho vzoru všichni. Kromě Angličanů.



Vesmír:

PROČ MĚSÍC NEUSTÁLE MĚNÍ TVAR???
Nemění tvar, ale polohu. Měsíc vlastně obíhá kolem Země. A tak má různou podobu podle toho, kde se nachází. At už z něho vidíme jen srpek, nebo ho vidíme celý (úplněk).

PROČ KOSMONAUTI UVNITŘ VESMÍRNÉ LODI LÉTAJÍ???
Na Zemi nás neviditelná síla (gravitace) přitahuje k Zemi jako magnet. Ve vesmíru tato síla neexistuje. Kosmonauti jsou v beztížném stavu: vznášejí se ve vzduchu, protože je nic nepřitahuje.

PROČ JSOU HVĚZDY VIDĚT JEN V NOCI???
Protože ve dne je sluneční světlo tak silné, že nejsou vidět. A přitom tam pořád jsou!! Když slunce zapadne a jeho světlo zeslábne, znovu se jedna po druhé objeví na nebi.


To by bylo vše. V této knížce je v každé kategorii asi 30 takových otázek a odpovědí. Já jsem vybrala jen tři, už tak je to hodně dlouhý článek. Tak snad se vám tento článek bude líbit a u dalšího zase ahoj. Přeji hezký zbytek dne. BLOGMASTER









Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.