Blog Butterfly340

Halloween

V článku naleznete informace o Halloweenu, DIY, halloweenské recepty i něco z oddělení fashion. Pokuď vás tedy něcoz nabídky zaujalo, tak čtěte dál...



CO JE TO HALLOWEEN?

Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých, z jehož oslav se v Irsku vyvinul.


JAK SE NA ZÁPADĚ HALLOWEEN SLAVÍ?

jsou konány karnevaly a maškarní průvody, zapalovány ohně, kolem nichž se shromažďuje veliké množství lidí; jde o jistou obdobu dne čarodějnic známého v našich zemích.



Halloweenská legenda

K dýním, jež svátek duchů symbolizují, se váže stará irská legenda o opileckém pobudovi Jackovi. O Halloweenu byl Jack tak opilý, že jeho duše začala opouštět tělo. Na to už čekal ďábel, který si pro něj přišel. Jack ho požádal, aby mu povolil poslední drink. Na ten ale Jack neměl peníze, a proto ďáblovi navrhl, zda by se nepřeměnil v minci, Jack by s ní zaplatil a ďábel by se zase proměnil zpět. Jack však minci ihned popadl a mazaně ji schoval do peněženky, čímž démona uvěznil. Poté si vynutil, že ďábla pustí, když mu dá rok svobody. Po roce se čert pochopitelně vrátil. Tentokráte ho Jack přelstil nalákáním na lahodná jablka. Jakmile byl ďábel na jabloni, filuta Jack nožem vyryl do kmene stromu kříž, a ďábel tak nemohl dolů. Jack mu nabídl pomoc, pokud mu ďábel slíbí, že ho nikdy nevezme do pekla. Když se pak Jack jednoho dne upil k smrti, v nebi ho nechtěli, protože měl na bedrech příliš mnoho hříchů, a slib od ďábla mu zase zaručoval, že do pekla také nemůže. Od té doby Jackova duše bloudí po světě a temnotu si ozařuje žhavým uhlíkem, který mu ďábel věnoval. Aby uhlík vydržel déle, vložil ho Jack do vydlabané řepy.

Zdroj: http://www.extra.cz/puvod-svatku-halloween-proc-se-dlabou-dyne-a-co-s-tim-ma-spolecneho-opilec-jack



Halloweenské DIY

1) Netopýr z kartonu od vajec

potřebujeme: karton obalu od vajec, nůžky, černá barva, štětec, nalepovací oči, lepidlo a lepící páska.

postup: Vystřihneme 3 pohárky z krabice od vajec. Poté vystřihneme dna krajních šálků tak aby se podobali netopýřím křídlům. Poté natřeme pohárky černou barvou. Obvykle stačí pouze jedna vrstva. Až barva uschne, nalepíme oči. Na horní stranu připevníme lepící páskou stuhu a můžeme netopýra pověsit.         


2) Listový duch

potřebujeme: javorový list, štětec, bílá barva, černý fix, lepidlo a stuha.

popis: Duchové jsou jen listy, natřené bílou barvou. Po uschnutí dokreslíme černým fixem oči a ústa.        
3) Vydlabaná dýně

potřebujeme: dýni, nůž, lžíci, svíčku

popis: Tak tohle je klasika. Vezmeme si dýni. Horní část dýně odřízneme, Pomocí lžíce a nože ji vydlabeme. Následně z přední strany vyřežeme oči, nos a ústa. Dovnitř dýně vložíme zapálenou svíčku a vrátíme na své místo odkrojenou část dýně.




HALLOWEENSKÉ KOSTÝMY

Čarodějnice

 


Zombie

[Unsupported element format]



Upírka




Netradiční kostýmy




RECEPTY

Pavoučí dort

na těsto: 525 g mouky
275 ml oleje
250 g moučkového cukru
4 vejce
lžička vanilkové esence
65 g kakaa
4 lžičky prášku do pečiva
275 ml vroucí vody
špetka soli
Na náplň
250 g Hery
50 g meruňkového džemu
500 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkové esence
trošku mléka
2 lžičky kakaa

na ozdobu: 125 g meruňkového džemu
plastoví pavouci


postup: Bílky vyšleháme do tuhé pěny, v jiné misce vyšleháme žloutky, olej a vanilkovou esenci. Smícháme mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl a pak přidáme žloutkovou směs a vodu. Vše dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme vyšlehané bílky. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a rozbijeme všechny velké vzduchové bubliny, které se v něm udělaly. Korpus pečeme zhruba 30 minut při teplotě 180 °C. Po upečení ho necháme zchladnout a pak opatrně vyklopíme. Rostlinný tuk smícháme s práškovým cukrem, trestí a mlékem na hladkou kaši. Větší část smícháme s meruňkovým džemem, menší s kakaem. Korpus rozřežeme na tři pláty, každý potřeme připravenou náplní a slepíme k sobě, vršek dortu potřeme silnou vrstvou krému a necháme v lednici chvíli ztuhnout. Pak pomocí cukrářské zdobičky domalujeme pavoučí síť, dort ozdobíme pavouky a necháme vychladnout.



Duchové

potřebujeme: 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
170 g mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
125 g cukru
60 ml mléka
1 velké vejce
špetka soli
Na ozdobu
1 lžíce marmelády
500 g bílého fondánu
potravinářská barva (černá)

Postup: Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.Tuk rozpustíme v hrnci a přidáme studené mléko a vejce. Nakonec vše spojíme v jedno těsto a pořádně promícháme. Lžičkou naplníme těstem košíčky na muffiny. Pečeme je cca 15 minut na 200° C. Po upečení necháme košíčky vychladnout. Upečené korpusy vyjmeme z košíčků a necháme vychladnout. Vyválíme fondán na tenký plát, pokud se lepí, lehce si posypeme pracovní plochu práškovým cukrem. Po zchladnutí seřízneme vršek muffinů a potřeme jej marmeládou. Na to přilepíme část zřídlého těsta. Základ bubáků překryjeme bílým fondánem a vytvarujeme. Připravíme si potravinářskou barvu a domalujeme oči a pusu.















Komentáře

Butterfly340VIP(Imagination☆)

koruna z žužu: Minulý rok jsme se ve třídě domluvili a vzali si do školy líčidla a sladkosti. Samozřejmě jsme se domluvili i s učiteli, takže jsme se moc neučili a měli volné hodinysmajl Můžeš přemluvit třídu a Halloween oslavitsmajl

Butterfly340To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.