Black Raven

ŠPANĚLÉ VS ČEŠI

¡Ahoj! Tady Damaris a mám tu pro Vás srovnání Čechů a Španělů. Snad se bude líbit. Není to vždy pravidlem, jen několik faktů, které jsem já sama zaznamenala. 



ENJOY:



1. NEDOCHVILNOST

ČEŠI si obvykle dávají záležet na tom, aby chodili včas. Pokud se tak nestane, omlouvají se, je jim to trapné mít velké zpoždění.


ŠPANĚLÉ berou pozdní příchody jako samozřejmost. Je to něco jako slušnost. Pokud vás Španěl pozve na oslavu, nikdy nechoďte na čas, alespoň čtvrt hodiny po smluveném termínu.


¡V tomhle jsem jednoznačně Španělka!





2. VOLNÝ ČAS

ČEŠI chodí do práce brzy ráno, pak se vrátí domů a jsou doma s rodinou, jdou na výlet a nebo lehnou vyčerpáním. Někteří dokonce pracují i potom doma z gauče a než udělají večeři, je 9 večer.


ŠPANĚLÉ do práce často chodí až kolem deváté hodiny. Mají bohatší noční život. Pořádají často setkání s rodinou, také je tam tuze oblíbená večerní zábava ve městech se pořádají party, prostě žádná nuda. Hodně se zpívá a tancuje, prostě úžasné!





3. ¿SIESTA?

ČEŠI jdou do práce, v jedné půlhodině sní oběd co si dovezli z domova, případně spěchají do nejbližší restaurace, či kiosku.


ŠPANĚLÉ jsou v práci, pak (nejčastěji kolem 14 hodiny, protože to mají poledne) nastává obvykle asi tříhodinová siesta (siesta=odpočinek) to se jezdí domů na oběd, vyzvednou děti ze škol, školek atp. Třeba uvaří a pak se jede zpátky do práce. 





4. ZPŮSOBY

ČEŠI jsou vedeni od mala k tomu že ,,pozdravit, poprosit, poděkovat" do telefonu se hned představují, děkují, pokud do někoho strčí, omluví se (ne vždy ale tak budiž:-))


ŠPANĚLÉ byli mamčinými příbuznými nejednou označeni jako ,,hulváti" atp. (Matka a příbuzenstvo z její strany jsou ČEŠI)

Do telefonu se většinou nepředstavují jako my (ano, dobrý den, Novák u telefonu...a další zdvořilé kecy:-)) ale pouze ,,¿sí? Nebo prostě přijímení.

Pokud do vás strčí, většinou se oklepou a jdou dál, nebo na vás něco zamumlají. Věci jako že vám donesou jídlo, je pro ně samozřejmé, protože za to ty lidi platí. Prostě je to tam nastavené jinak.





5. PŘÍJMENÍ-APELLIDO

V Česku si Karel Novák vezme Annu Dvořákovou a jejich dítě (ve většině případech) bude Pavel Novák. Po svatbě si žena vezme příjmení muže a jejich dítě se bude jmenovat stejně. Všichni známe je to logické.


Někteří ŠPANĚLÉ ale mají příjmení (apellido) hned DVĚ. Carlos González Dalí si vezme Mariu Goméz Banderas, jejich dítě bude Manuel González Goméz.

To první se dědí po otci, druhé po matce. Ženy si ho ponechávají.


Divné, co? Já ty systémy strašně dlouho nechápala, měla jsem v českých i španělských totální guláš:-D






Tak to by bylo asi všechno. Netvrdím, že je to tak všude, ale ve většině oblastech Česka i Španělska ano.

Španělsko se navíc dělí na více částí, takže se tam zvyky liší.


Věděli jste, že v západních částech Španělska u Portugalska se musí děti učit ve škole spisovnou Španělštinu, protože je tam tak silné nářečí, že si s např. Madriďany skoro nerozumí? :-D





Komentáře

konemyVIP(Girl´s Dream)

Super článek.
Do Španělska bych se jednou ráda podívala. Mám pár kamarádek z Jižní Ameriky, jsou to sice neuvěřitelně milí lidé, ale mně úplně nesedne ta extrémní srdečnost, nejsem moc na takové to objímání na každém kroku smajl

konemyTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

sarinka580(ANIME!)

Moje kamarádka byla jednou ve Španělsku, a nechtěla se ani do Čech vracet smajl
Jinak mooc fajn článek. Tolik jsem toho o Španělsku vážně nevěděla smajlsmajl

sarinka580To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.