Believe in Dreams

HPD poradna - Malé sebevědomí - Rady a tipy

Ahoj.

Před čtrnácti dny mi umřel někdo, na kom mi hodně záleželo. Od té doby jsem se ještě nevzpamatovala a...Nejspíš se mi ani nikdy nepodaří zahojit tu prázdnotu, ale chci pomoct alespoň s Vašimi problémy. 

Takže dnešní poradna bude o malém sebevědomí. Spousta holek mě prosila o rady. A tak jich pár pro Vás mám. Každopádně budu ráda, když si vyberete alespoň jednu z nich a zaměříte se na ni, případně se nad ní zamyslíte.

Ok. Tak alespoň Vám přeji, ať máte život bez problémů, když se nějaký ukáže jako ,,závažný" můžete mi napsat a já se Vám pokusím pomoct. Dnešní poradna bude ve stylu diamantů, diamaantové rady = těžké na pochopení, výsledek křišťálový. 

                                                                                                             Depresivní Bell.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SEBEVĚDOMÍ

1. Ty a talent

Každá z nás má nějaké hobby. Malířka má třeba za talent kreslení, Andy44 miluje hudbu, Sagku baví pomáhat a dávat rady druhým. Já mám ráda módu. Prostě každá z nás si najde/ našla alespoň jednu věc, na které ji bude záležet, půjde jí a bude jí bavit. Proto nás někdy hobby našich přátel překvapí.

Tady máte pár nápadů na to, co by Vás mohlo bavit, v čem vynikáte, stačí, když se nad tím zamyslíte : 

hudba, tanec, kreslení, psaní deníčku, vyrábění, sport ( atletika, plavání), móda, přátelství, učení, oblíbený předmět,  psaní blogu, čtení knížek ( recenze), focení, pomáhání druhým....Cokoliv.






2. Uvědom si, co už jsi v životě dokázala

Malé sebevědomí je někdy důsledkem toho, že se bojíme naší neschopnosti. Ale důležité v životě není to co se Vám nepovedlo, nebo Vaše pády a prohry. Ty Vás mají posílit a ne oslabit. Poučte se z nich, ale netrapte se. 

Zaměřte se na své životní výhry a na to, co už jste dokázaly ( Samé jedničky na vysvědčení do páté třídy, medaile z běhu, Top 60. místo v sekci spisovatel blogu, překonání školního stresu...).

Důležité je si uvědomit, co už jste dokázaly. Netrapte se tím, co se stane, nebo se stalo - nezměníte to. Pouze se můžete snažit neudělat stejnou chybu dvakrát. =)




3. Hudbou ke štěstí 

Sebevědomí můžeš čerpat z hudby. Když máš náladu ,,pod psa" nebo nemáš na nikoho náladu, či se nudíš - pusť si své oblíbené písničky. 

Já sama jako dívka s malým sebevědomím poslouchám především písničky, které mi dodávají odvahu. Ze začátku vypadají strašně depresácky a ve finále se rozjedou. Spousta dívek také poslouchá metal, nebo rock. 

Nikdo Tě nemůže odsoudit za to, jakou hudbu posloucháš hudbu - to si pamatuj =).

Kdyby měl někdo podobný styl jako já, tak mohu doporučit písničku : Proste menya - Sergey lazarev

Nebo mohu doporučit také jednu depresáckou, leč pravdivou - Naveky, katarina knechtová.




4. Soustřeď se na cíl, ne na překážky

( Moje BFF vymyslela tento citát, který je ještě víc než pravdivý : ,,Jestli chceš někd něčeho dokázat, musíš se soustředit na cíl, ne na překážky.")

Je to pravdivé, jen se zamyslete. ..

Představte si : Jdu ráno do školy, ve třídě jsem terčem posměchu a ignorace, nemám kamarádku a nebaví mne žádný předmět...Jenže, je tu ten životní cíl : stát se veterinářkou. Když zvládnu překonat úterý, tak pak už všechno. Když budeš mít dobré známky, přijmou tě na vysokou a pak už budeš zase blíž svému snu. Takže se nesoustřeď na závistivé, posměvavé nebo nenávistné pohledy, stačí když si rozumíš se zvířátky a chceš je v budoucnu léčit a pomáhat jim. 

Soustřeď se, hlavu vzhůru, pohled přesně rovně, dopředu, neuhýbej jím. Nevidíš do stryn, pouze před sebe. Na těch stranách na Tebe čekají překážky ( lidé) a na konci té cesty, tak daleko je ten cíl : Tvůj sen.





5. Nauč se ignorovat závist

Asi každý z nás touží po něčem, co nikdy mít nemůže, nebo to má někdo jiný a ty víš, že to nebudeš mít, ani kdyby ses snažila co nejvíc. 

Závist. Př.: Líbí se Ti iphone, mají ho všichni ,,cool" lidi ve třídě, ale ty na něj prostě nemáš. 

Nevadí. Nemusíš se kvůli tomu shazovat, nebo trápit. Některé z nás si přejí nový mobil, některé zase aby byli všichni zdraví...Naše přání a tužby se mění, ale pamatuj si jedno : Nikomu nezáviď, závist ostatních přehlížej a nauč se vnímat svět takový, jaký je - Ty ho nezměníš, alespoň ne tolik, jak by sis přála. 

Závidí - li ti nějaká dívka Tvé dobré známky, nevšímej si jí a hlavně se nesněž zhoršit. Jsi taková. Nemůžeš za to a máš štěstí, že taková jsi. Ta holka...Má smůlu a závidí ti. Ignoruj tu závist a snaž se s ní bavit na jiné téma, nebo si nevšímej jejích narážek - ona totiž ví, že taková jako jsi ty nikdy nebude =).





6. Buď originální a povinné úkoly příjimej se zábavou a hravou formou

Zlepši si sebevědomí tím, že budeš podnikat a snažit se každý složitý úkol nadlehčit. 

Např. dostaneš zadaný referát z přírodopisu a bojíš se toho, že ho neuděláš dost dobrý. Ne. 

Začni tím, co ti jde nejlíp - vyhledání obrázků. Vidět  zvířátka nebo jiné organismy je zajímavé, barevné a inspirující. Až vybereš ten nejhezčí, pokus se o něm napsat pár charakteristiky. K tomu můžeš právě použít ten obrázek.  Až už se budeš začínat nudit, udělej si nějaký nápoj, který tě osvěží, nebo horké kakao, které dodá energii. Najdeš co nejvíc informací, překopíruješ je do worldu, vytiskneš a pak už si jen zvýrazníš nejdůležitější informace. Pro spolužáky připrav zábavné opakování, referát si několikrát přečti a výsledkem bude, že si řekneš : ,,Ten referát mi dal hodně práce, zvládla jsem zpracovat to téma, vše důležité tam je, teď už to jen odreferovat a je to.".=)

Při úklidu si pusť písničku, nebo si za odměnu přečti knížku, nebo časopis. Uvidíš, že zábavně a originálně utíký těžká práce rychleji. =¨)





7. Zaznamenávej své úspěchy

Je důležité, aby ses dokázala sama ocenit. Pro Tvé sebevědomí je nejlepší, když dokážeš přijmout pochvaly a ocenit je. Vyvěs si třeba medaili někam na stěnu, zarámuj si obrázek svých přátel, nebo si pusť písničku a prohlížej si své fotoalbum - vzpomeň si na ty okamžiky, kdy ses za nic nestyděla, nevšímala sis pomlouvání a posmívání na Tvou osobu a byla jsi prostě - šťastná. 

Byla jsi jiná, jsi jiná než jsi byla a jiná i budeš. Ale vždy to budeš ty. Na těch fotkách máš zaznamenanou svou minulost, prožívej přítomnost a ty bílé stránky ve foto albumu se snaž zaplnit úsměvy.

Když Tě někdo pochválí, musíš to muset ocenit. Stačí ,,Děkuju". Rozhodně nezkoušej : ,,Ehm...No já si rozhodně nemyslím, že jsem hezká, nebo že je ten plakát povedený, každopádně...". Ne. Tohle nedělej . Je to výmluvu. Přijmi pochvalu, poděkuj a v duchu se usměj. 


9. Nauč se komunikovat s ostatními

Snaž se zapojit do rozhovoru kamarádek. Není to neslušné. V každé konverzaci na téma, které se Tě týká  je vítaný i Tvůj názor. Připoj se a vyjádři se. Neboj se, že někdo nebude souhlasit. Je to Tvůj názor a navíc, když z tebe vyleze kravina, můžete se s přáteli tomu zasmát =)


10. Vyhledávej vztahy, nebraň se zábavě a smíchu 

Snaž se být přátelská, Pokud je ve třídě taky nějaká dívka, která se nerada baví s ostatními, nebo má strach, či nerada komunikuje, nesnaž se jí odsoudit, ale snaž se s ní začít bavit. KOneckonců tobě to nic neudělá a jí...Alespoň se s ní někdo baví. 

Ne vážně, nečekej, že všechny Tvé kamarádky vždy budou chodit za Tebou, musíš také někdy přijít ty za nimi. Čím víc vás bude, tím víc smíchu a zábavě. Zkus taky prohodit  nějaký vtip, nebo historku. Když budeš ít kolem sebe dobrou partu a přátele, zasmějete se a bude vše ok. 



----------------------------------------------

Tak to by bylo pro dnes vše, opět jsem se snažila přidat z mého pohledu pár rad, zda Vám pomohou, to nevím, ale musíte pro to, abyste neměly malé sebevědomí něco udělat. Zde máte pár tipů, co.

     Snad to někomu pomůže, do té doby...

                                                                                          Bellavilla











Komentáře

Clawdeen77VIP(ANIME!)

Mám to podobně jako molda, nemám moc zájmů, nic jsem moc nedokázala, ale tak... Budu ty rady respektovat a uvidíme. Moc se mi líbí ta sedmá část. smajl Opravdu povedený článek. smajl

Clawdeen77To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Belania333(Píšeme povídky a příběhy)

Krásný článek, dost mi pomohl. Řeším takovéto problémy skoro nonstop a nikdy mě nenapadlo to nějak zastavit. Takže děkuju.smajl
Jsem ráda, že píšeš. Člověk se nesmí vzdávat. Chápu, když si dáš pauzu, je to v pořádku. Ale pokud tě psaní opravdu baví, mohlo by ti to i pomoct se od toho trochu odreagovat. Jinak, čas je nejlepší doktor. Drž se •_•

Belania333To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

moldaVIP(grafika, youtube a zábav...)

1. Nemám záľubu, 2. Nič som nedokázala, 3. Môj život nezávisí od hudby a neviem si vybrať štýl, 4. Ee, 5. Okolo mňa sú pekný a talentovaný ľudia takže je to ťažké xD., Na ostatné ani nemám odpoveď XDD

moldaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

BellavillaVIP(HPD časopis)

molda: Tak si zkus najít talisman. Vše co jsi teď napsala jsou výmluvy. Zamysli se- okolontebe můžou být talentovaný lidé ale to není důvod aby sis nenašla i ty nějakej koníček.

Zkus si třeba najít nějaký malý talisman štěstí, kterej budeš mít vždy po ruce a všechno se ti s ním povede.

BellavillaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.