❤Ariana's Blog❤

Chceš vlastní mýdlo? Tak si přečti tohle!

Aloha celé HPD!!! Mám tu návod jak si vyrobit vlastní mýdlo.

TAK Jdéém na too:

POMŮCKY:

2 hrnce - starší nebo nebo už nepoužívané
sklenice
rukavice - pevné !!!
váha - nejlépe  digitální
teploměr
vařečka nebo velká lžíce (nerezová!!!)
mixér - (nejlépe starší )
lžíce
forma, formičky,...
ostrý nůž

Základní recept :

INGREDIENCE:

450 g kokosového oleje
350 g olivového oleje
200 g palmového oleje
380 ml destilované vody
140 g hydroxidu sodného (starší názvy jako natron nebo louh sodný. V potravinářství je označován kódem E 524.)


DOBA VÝROBY :

nejméně 2 hodiny!!!


Postup:
1. Připravíme roztok hydroxidu sodného: Hydroxid sodný je nebezpečný, celou dobu máme rukavice a nejlépe i brýle. Do sklenice odvážíme 140 g hydroxidu sodného a do hrnce nalijeme 380 ml destilované vody. Do vody opatrně vmícháme hydroxid, ne naopak. Během rozpouštění se voda zahřeje asi na 90°C. V místnosti musíme pořádně větráme a snažíme se výpary z roztoku nedýchat. Poté teplotu snížíme nebo vypneme, aby byla jen na 30 - 40°C.

2. Připravíme olejovou hmotu: Na mírném ohni rozpustíme tuky - nejprve pevné tuky a následně k nim přidáme oleje. Máme-li jen oleje, tak je jen lehce na 30 - 40°C zahřejeme

3. Smíchání olejů a hydroxidu: V další fázi smícháme první roztok a olejovou hmotu. Důležité je, aby obě hmoty měly podobnou teplotu. Začneme směs mixovat, dokud nezhoustne a nezačnou se objevovat na povrchu bublinky. Místo mixéru můžeme jen míchat, ale tato práce je zdlouhavá.

4. Přidání dalších látek: Teď můžeme použít různé látky, které mýdlo vylepší. Můžeme použít bylinky, květiny, kávu, vonné oleje, atp. Směs pořádně promícháme!!! 

5. Nalévání do formiček: Směs můžeme nalít do formy, na plech, formiček, atd. Někteří dávají do větších forem i papír na pečení, ať jde pak s mýdlem lépe manipulovat, ale není potřeba Pokud chceme mít mýdla pěkně ozdobená, můžeme dát na dno formy nebo formičky kvítek, oříšek či cokoliv a až poté to zalít mýdlem. !!!Den až dva necháme tuhnout při pokojové teplotě.!!! Můžeme tam vyrazit i značku, až bude částečně tuhé.

6. Krájení mýdla: Máme-li ztuhnuté mýdlo ve větší formě, tak jej vyklopíme a nakrájíme na jakoukoliv velikost. A mýdla z menších formiček jen vyklopíme. 


!!!Mýdlo ještě musí zrát nejméně 4 týdny v dobře větrané místnosti. Během této doby se louh zneutralizuje a sníží se pH.!!!


A nakonec nějaké  zajímavosti :

 Destilovaná voda - koupíte v drogerii nebo v hypermarketech. 

Hydroxid sodný (NaOH, louh sodný, natron) k dostání v drogerii. Při manipulaci je nutné dávat pozor, drobné krystalky mají leptající účinky, proto je nutné mít rukavice a nejlépe brýle. Nutné je i dostatečné větrání při vaření louhu. Zmýdelňuje tuky, proto se nesmí vynechávat. Dává se asi 13 - 14 % z obsahu tuků.


 

 


Tak to je odemě prodnešek vše a prosím hlasujte:

SOUTĚŽ 3 .KOLO

VYŘAZOVAČKA POŘADY

Jinak   Aloha






Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.