♥♥Music Blog♥♥

Zámek Kuks

Ahoj vítám vás  u dalšího článku tentokrát to bude o jednom zámku který přinesl tento rok české republice obrovský rekord

v návštěvách.

Tak jdeme na to!!!!!!!

S výstavbou lázní se započalo v roce 1692, kdy Kuks vlastnil hrabě František Antonín Špork. V roce 1695 byly zprovozněny a v roce 1710 došlo k přestavbě jedné z dřevěných lázeňských budov na kamennou zámeckou budovu. V roce 1711 u něj bylo vystavěno divadlo a v roce 1722 Dům filosofů s knihovnou[1] – ani jedna z těchto staveb se nedochovala. Vrchol Šporkovy výstavby v Kuksu představoval špitál Milosrdných bratří s kostelem Nejsvětější Trojice, vystavěný v letech 1707-1717. Dostavby a úpravy v lázeňském areálu pokračovaly až do roku 1719. Období po smrti Františka Antonína Šporka v roce 1738 znamenalo pro Kuks úpadek. V 18. století byl areál poničen pleněním vojsk a také přírodními živly a zpustl. Další Šporkové neměli o lázně zájem a veškerou péči věnovali hospitalu. V roce 1821 byl zámek sice ještě opraven, ale v té době již nebyl obýván. V průběhu 19. století zchátral a v roce 1901 došlo k jeho zbourání.

Zámek se nacházel na levém břehu Labe. Jednalo se o dvoupatrovou budovu obdélného půdorysu. V jižním průčelí se nacházel rizalit, členěný pilastry, s trojúhelníkovým štítem. Přístup vedl od mostu přes Labe, který spojoval zámek se špitálem, a poté po schodišti. Na vstupním průčelí se nacházel balkónový portikus podepřený pětidílnými arkádami. Zvýrazněný byl pilastrovým řádem, nad nímž se nacházelo kladí a balustrová atika.

V přízemí zámku se nacházel velký sál a deset koupelen, v prvním patře pak další velký sál, vyzdobený štukem a freskami, a čtyři obytné pokoje.

Obrázky:


To je vše

Doufám že se vám článek líbil

Papa vaše sukne15

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.