Větviččin zelený blog

@Život vysokoškoláka - porovnání přijímaček

Nazzdárek, ahoj.


    Další díl o životě vysokoškoláka je tady a jak jsem slíbila, dnes budu porovnávat přijímačky na jednotlivé lékařské fakulty. Budu se věnovat především přijímačkám na druhou a třetí lékařskou fakultu, ale zlehka se dotkneme i přijímaček na medicínu na první lékařskou fakultu v Praze, poté v Plzni a Olomouci, které znám z vyprávění spolužaček. 



První lékařská fakulta v Praze


    První lékařská je nejstarší lékařskou fakultou Karlovy Univerzity a obecně platí, že je nejjednodušší se na ní dostat, alespoň co se Pražských lékařských fakult týče.


    Přijímací řízení je pouze písemné, což je rozhodně výhoda. Fakulta navíc prodává modelové otázky, ze kterých se na přijímačky můžete připravit + můžete chodit na přípravné kurzy. Na těch vás začnou navíc učit i základy latiny, které využijete v dalším studiu medicíny. Přijímačky na všeobecné lékařství a zubařinu se dělají z chemie, biologie a fyziky, na bakalářské předměty se dělají přijímačky pouze z biologie.


    Další možností jak se dostat na "jedničku" je přes výborný průměr na střední. Obvykle bývá přijato něco kolem 300 lidí s průměrem pod 1,2. 


    Celkem se letos na jedničku dostalo 952 lidí na všeobecné lékařství. 


    Co hraje ve váš prospěch: z modelových otázek lze soudit, že biologie je poměrně jednoduchá. Navíc přijímají opravdu hodně lidí, takže šance, že se dostanete, je poměrně vysoká. Také na testy je možná až příliš velké množství času.


    Na co si dát pozor: mají poměrně těžkou chemii na přijímačkách. Druhá věc je, že protože přijímají hodně student do prváku, stejně hodně se v průběhu prváku vyhazuje. 





Druhá lékařská fakulta v Praze


    Tato fakulta původně vznikla, aby se zaměřovala na děti a přestože dnes již je všeobecná, stále se zde na dětské lékařství klade důraz. Obrovskou výhodou "dvojky" je, že praxe probíhají v Motole, nejprestižnější a pravděpodobně nejlepší nemocnici v České Republice. 


    Přijímací zkoušky mají dvě části - písemnou a ústní. (S ústní bohužel nemám zkušenost na dvojce, protože kvůli pandemii byla ústní část zrušena) Písemná zkouška na všeobecné lékařství se skládá z sedmdesáti pěti otázek z chemie, biologie a fyziky a poté z třiceti otázek všeobecných předpokladů. Dále má fakulta několik bakalářských programů, u kterých se přijímačky liší.


    Fakulta nepřijímá na základě prospěchu. Na všeobecné lékařství byl předpokládaný počet přijatých 207, celkem bylo letos vydáno 317 rozhodnutí o přijetí.


    Dvojka vydává modelové otázky. Zvlášť v biologii se mohou objevit termíny které nemusíte znát, proto alespoň biologii si myslím že se vyplatí si koupit.


    Co hraje ve váš prospěch: když už se dostanete, je poměrně malá šance, že vás vyrazí hned v prváku. Modelovky jsou výhodou v tom, že budete připraveni na formulace těch otázek.


    Na co si dát pozor: především u části písemných testů - všeobecný přehled hraje čas proti vám, je proto příhodné si čas vhodně rozvrhnout. Navíc, na testy nemůžete mít kalkulačky, tedy pokud počítání z hlavy není vaše silná stránka, bylo by dobré to pocvičit. U otázek z chemie, biologie a fyziky je povětšinou více správných odpovědí.

    




Třetí lékařská fakulta v Praze


    Třetí LF nebo také jen "trojka" je nejmladší ze všech pražských lékařských fakult. Je poměrně unikátní svou formou výuky, která jednotlivé předměty propojuje víc než ostatní - což některým studentům vyhovuje, jiným nikoli.


    I tady mají přijímačky dvě části, písemnou a ústní. Písemná se skládá z celkem devadesáti otázek z chemie, biologie a fyziky. Pokud získáte dostatečný počet bodů, postoupíte do druhého kola - ústní zkoušky. Ta je rozdělena na představení porotě přibližně dvoustránkového textu, na který předtím budete mít cca 20 minut abyste si ho přečetli, potom vás poprosí abyste se představili a řekli jim něco o sobě, pak následuje otázka obvykle typu "proč chcete být lékařem" nebo "proč chcete studovat právě na naší fakultě"; nakonec vám řeknou nějakou kontroverzní otázku a vy se nad ní máte zamyslet a předložit pro a proti.


    Modelové otázky fakulta nevydává, pouze zveřejňuje ukázkové testy na stránkách fakulty, a to pouze jedny. Pokud však se připojíte do skupin, které jsem zmiňovala v minulém článku ( @Život vysokoškoláka - příprava na přijímačky ), můžete sehnat ukázkové testy i z dalších let.


    Na trojku je možné se dostat na průměr ze střední školy (pod 1,2) a za různé mimoškolní aktivity.


    Co hraje ve váš prospěch: testy nejsou příliš těžké a na každou otázku je pouze jedna správná odpověď. Na test je navíc spousta času. 


    Na co si dát pozor: u fyziky je asi 28 otázek z třiceti početními úlohami, na které opět nemůžete mít kalkulačku





Nakonec velmi, velmi stručně o dalších fakultách 





Lékařská fakulta v Hradci Králové

    Tato fakulta po vás již na přijímačkách požaduje některé základní latinské pojmy (jako názvy kostí). Obecně jsou přijímačky do Hradce považovány za poměrně těžké. 





Lékařská fakulta v Plzni

    Plzeň vydává vlastní modelovky. Otázky jsou poměrně jednoduché, ovšem určitě záleží na vzdělání, které máte. Ovšem mohu říct, že poté, co jsem se drtila na přijímačky na 2.LF mi modelovky (především biologie) připadaly velmi jednoduché. 





Lékařská fakulta Univerzity Palackého (Olomouc)

    Přijímačky do Olomouce jsou poměrně těžké. Zvláště například v chemii požadují výpočty organiky, která se standardně ve školách neučí (alespoň co vím). Přijímačky jsou pouze písemné a je na ně poměrně málo času.






Zde je tedy můj základní přehled některých lékařských fakult. V příštím díle již budu psát o samotných přijímačkách na druhou a třetí lékařskou fakultu, kde už napíšu všechny svoje zkušenosti a tipy :)


Větvička OUT

Komentáře

CaliopeiaVIP(Poradna pro holky)

Hezký článek. smajl Já taky letos dělala přijímačky na vysokou - sice na na medicínu, ale na práva. Je zajímavé číst, jaké přijímačky měli uchazeči na jiné obory. smajl

CaliopeiaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

CaliopeiaVIP(Poradna pro holky)

Hanulak: Nakonec ano, dostala jsem se tam, kam jsem chtěla nejvíc, do Plzně, takže ani nemusím shánět žádné koleje nebo ubytování. smajl
Na práva se většinou dělají Scio testy - OSP, které se skládají z matematických a verbálních (hledání v textu, logické doplňování do vět, atd.) úloh a pak ZSV, které se skládá z vědomostí ohledně psychologie, filozofie, práva, moderních dějin atd. Na tyhle přijímačky se dělají přípravné kurzy, které jsem navštěvovala, takže to bylo o něco lehčí v tom, že jsem věděla, co očekávat. smajl
Jinak to je asi vše, přijímačky na práva nemají kromě tohoto žádné speciální požadavky. smajl

CaliopeiaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Hanulak(Píšeme povídky a příběhy)

Caliopeia: Děkuji smajl Doufám, že jsi byla úspěšná! Jaké jsi měla pocity z přijímaček ty? Ráda si také vyslechnu povídání o jiných přijímačkách - skoro všichni moji kamarádi buď šli také na medicínu, nebo měli přijímačky odpuštěné smajl

HanulakTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.