Říše divů

Problémy fangirls aneb život ve fandomu

Zdarec, lidi! Zase jsme se nějakou dobu neviděli, co? Už to bylo asi...eh, půl roku? Možná víc? Bezva. Ovšem, nebojte se, nebojte, vážení, Locika pro vás má opět zásobu nějakých článků (hluboce děkuji svému minulému já, které mi aspoň připravilo koncepty na blogu) a tuto smršť jsem se rozhodla odstartovat něčím, co je mi v poslední době velice blízké a doufám, že valná většina z vás by se v tomto článku mohla zhlédnout také. Toť život jakožto fanoušek. Jakožto stan account (ne že bych nějaký měla). Zkrátka a dobře...život ve fandomu. A to úplně jakémkoli.



Abstinenční příznaky

Pokud nemáme dost kontentu, je jasné, že nám to asi nebude úplně jedno. Ovšem, pokud jsme celé týdny úplně na suchu, fandom nemá, co by řešil a téměř všude je mrtvo, zatímco nemáme, co jiného na práci a nemůžeme na to přestat myslet, je velká šance, že nás nějaké ty abstinenční příznaky zastihnou. Maraton různých videí, obrázků, teorií či dokonce fanfikcí, nakupování merche nebo poslouchání písniček pořád dokola je pouhým začátkem. Velice brzy se vám v hlavě můžou rodit šílené nápady ohledně toho, co dalšího se chystá, šílené teorie nejsou vyjímkou. V realném světě jste naprosto nepoužitelní, naprosto mimo a do sebe zahloubaní, popřípadě do telefonu zahledění. V tomto stadiu už v podstatě nemáte daleko k příznakům fyzickým. Nespavost, noční můry, nervózní klepání rukou či nohou, nechuť k jídlu či naopak velká chuť k jídlu, nesoustředěnost až následná neohrabanost, přílišná roztržitost nebo naopak naprostý nedostatek...pohyhu celkově. Sezení, koukání do zdi a mlčení bych tím pádem nevylučovala.




Hledání důkazů aka FBI

V tomto případě se jedná hlavně o shipování jak reálných tak fiktivních postav, nicméně nevylučuji ani například hledání indiicí, které by nám mohly napovědět název alba, popřípadě řešení záhad, vražd a tajemství.

Za tu dobu, co jsem v jednom nejmenovaném (ehm, ehm) fandomu, jsem zjistila, že fandom se v podstatě rovná menší detektivní kanceláři, stalkerským profesionálům, psychologům a hackerům v jednom. Během pěti minut dokážou zjistit celkem cokoli. Jsou odborníci na hledání důkazů, ať už je to pouhá šmouha, která se objevila na zlomek vteřiny v záběru, nebo řeč těla dvou různých lidí (a jsme opět u toho shipování), dokážou zjistit cokoli. Chcete zjistit, kolik stála košile, kterou má na sobě váš idol na obrázku, který před minutou zveřejnil na svém Instagramu? Žádný problém, fandom vám to sdělí za pouhé dvě minuty, zjistí cenu, zjistí značku, popřípadě kdo jiný tuto košili vlastní, nebo kdy ji měl váš idol na sobě naposledy a ještě to stihne okomentovat na svém Twitteru. Chcete vědět, v jaké pozici spolu seděli dva lidé, když je na záběru vidět pouze jeden z nich a druhému je vidět pouze loket? No problemo, váš fandom vám to s chutí ukáže na povedeném fanartu. Vyfotil se váš idol na pěkném místě? A víte, že se zde pořádají svatby? Teď už ano, protože váš fandom už našel i seznam všech volných dat. A pokud je jedno z dat zároveň výročím jakékoli události vámi shipovaného páru, věřte mi, že toho se vaše malá FBI ráda chytne.

Když jsem mluvila o těch psycholozích...Jakákoli věta pronesena v písničce, scénaři, videu, či instagramovém příspěvku, rozhodně nezůstane zapomenuta! Stačí se podívat na okolnosti, již zmíněnou řeč těla a minulost dané osoby a budťe se jistí, že legendy o této větě budou kolovat ještě po mnoho generací. 




Zlomená srdíčka 

Být ve fandomu může být občas velice bolestivé...A ne kvůli té zvrácené straně (i když k té se taky dostaneme), ale kvůli těm smutným okamžikům. Každý fandom je má. Může se jednat o pauzu vaší milované kapely, smutný příběh, smrt oblíbené postavy, ale taky o něco úplně jiného. Nicméně, váš fandom vám tyto události bude připomínat v naprosto nehodných chvílích. Nebo taky na výročí, což bývá horší, protože je toho mnohem více. 

Jednou mě jedno video rozhodilo tolik, že jsem se kvůli němu vzbudila v šest hodin ráno v hotelovém pokoji na dovolené a rozhodla se, že musím jet domů. Jen tak. Nebylo to nic aktuálního, nemělo to se mnou nic dočinění, ale psychicky mě to zdeptalo. Měla jsem pocit, že bych měla sedět doma, ve své posteli a truchlit. Instagramové příspěvky na toto téma mé depresi taky moc nepomohly.




Nesmyslné štěstí

Naštěstí (díkybohu!) nás náš fandom dokáže podržet i v těch nejhorších chvílích a vykouzlit nám usměv na tváři. Ať už pomocí teorie, která vás potěší, popřípadě se nad ní zamyslíte a souhlasíte s ní (nebo pokud tato teorie potvrzuje váš oblíbený ship, ehm ehm), nebo pěkného obrázku, screenshotu, fanartu či videa, sestříhaného na počest čehokoli, co milujete, zatímco v pozadí hraje nějaká pěkná písnička. To se pak nad svým telefonem culíte jako debil, což některým lidem může připadat lehce podivné, ale who cares, jste ve fandomu, tak už jste se snad smířili s tím, že jste asociálové bez života (#me)





Nikdo vás neposlouchá

Zvláště pokud jste do fandomu noví, budeme mít hodně informací na zpracování. No, a pokud jste jako já, budete je chtít s někým probrat. No jo, ale co když mimo fandom neznáte nikoho, koho by to zajímalo...? Tak v podstatě vymluvíte díru do hlavy libovolnému členu rodiny, kamarádovi (pokud nějaké máte), nebo náhodně paní, kterou potkáte na autobusové zastávce. A lidi neposlouchají. Jakože vážně ne. I když, pořád je asi lepší, když to jedním uchem pouští dovnitř a druhým ven, místo toho, aby vás za to ještě seřvali. Eh, ne, nikdy se mi nic takového nestalo. Přísahám.




Kontroverze 

Ach ano, ani naši fellow fans občas nejsou na naší straně úplně ve všem. Možná je v tomhle ta krása fandomů, místě, kde můžeme diskutovat a probírat své názory, pocity a nebo...někomu vyhlásit válku. Spousta fandomů má aspoň v některých ohledech dva tábory. Možná dokonce víc táborů. Možná má celou táborovou osadu. A když se celá osada zvedne, řekne svůj názor a zbytku osady se to nelíbí...válka začíná. Ať už se jedná o váš názor na konec oblíbeného seriálu, shipování jiného páru (ach jo, jsme u toho zas), popřípadě názoru na cokoli jiného, vždy tady bude někdo, kdo vás za to mile rád zhejtí. A nebude jediný. 





THE DARK SIDE

No, je tady to, čeho jsme se všichni obávali. Nádech...výdech...

Temná strana vašeho fandomu.

Ale ano, já o ní vím. Vím, co se tam uvnitř děje. Snažíte se tvářit jako naprostí andílci (nebo taky ne), ale já vás prokoukla.

Ve fandomech se to úplně hemží stalkingem (ne, s tím rozhodně nemám nic společného já ani moji kamarádi), zvrácenými fanfikcemi, odpornými fanarty a taky tím, o čem se nemluví. Všichni něco takového máme. Můžou to být již zmíněné fanfikce, jejichž přečtení na nás zanechalo trvalou mentální újmu, nebo se může jednat o něco jiného, co je až příliš smutné, temné nebo zvrácené, že ani odporní lidé jako my, se o tom nechtějí bavit.

Nemluví se o tom. Ale vy to víte. Všichni to vědí. Je to veřejné tajemství. A vy se jen modlíte, aby se to nedostalo k vašim bohům (= hercům, dabérům, tvůrcům, youtuberům, zpěvákům, spisovatelům či komukoli jinému, klidně k populární kočce na Instagramu). Většinou se to k nim dostane. A když víte, že oni vědí...Málem vás trefí mrtvice. Občas ani ne málem.




Tak fajn, to je vše! Fíha, to bylo vyčerpávající! Do komentářů mi můžete napsat, jestli jste rádi, že jsem zpátky (už vidím těch nula komentářů), v jakým fandomech jste vy a jaké v nich problémy máte vy! A uvidíme se brzy u dalšího článku!

Komentáře

ela(Zvířata,Youtube,Seriály)

Poslouchám jinačí hudbu než moji vrstevníci.A znám to.Ne že bych se zrovna hádala ale smajl. Je celkem složitý najít kamarády se stejným hudebním kusem když moji vrstevníci poslouchají Metal,Rock,K-Pop a já poslouchám hity z 90 let smajl

Edit 20:44: Navíc většina je česká

elaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

Vitaj späť, neskutočne ma teší, ako sa vracia hromada ľudí, ktorých som nevidela a nepočula o nich sto rokov. xd

No, ja mám problém ten, že som Marvel fan no a... všetci fanúšikovia vedia či sú tím Iron Man alebo tím Captain America. Všetci sú rozdelení. No a potom som tu ja... xDD A zvyšné jedno percento ľudí, ktorí si nevedia, alebo radšej ani nechcú vybrať. xDD

Alebo preboha, vieš ako sa vedia pohádať Whoviani? Ani nie tak na tom, ktorý Doctor je najlepší (na tom sa hádajú väčšinou len Slováci v komentároch na stránke, kde seriál pozerám, vieš ako sa tam niektorí hádajú? xD), ale skôr na tom, ktorá jeho spoločníčka je najlepšia. Omg, ja sa už niektorých ľudí aj bojím, lebo poviem, že táto sa mi videla trochu divná, nudná, a už musím emigrovať do inej krajiny. xD

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

Locika11: Minule som sa bavila s BFF, že ako jej závidím, že MMfamily je taká úžasná rodina, pomáhajú si a tak, ale potom som zistila, ako si tam ľudia vedia liezť na nervy, to sa mi asi zdalo len preto, lebo MMers majú také rodiny všade, na Instagrame je hromada českých MMerov, ktorí si robia účty, a tu je to, že z mojich fandomov sa Česi a Slováci na Instagrame nájdu málo, takže sa cítim ako člen rodiny, ktorá je typická tým, že každý ide na vlastnú päsť, je taký samotársky tulák a tak. Moja BFF (čo je mimochodom AENK223blabla-teda, Love1D xDD) pozná hrozne veľa českých MMerov, čo jej závidím, a má také fandomové kamarátstva, čo ja až tak nemám. Mám tu vlastne na HPD takú Potterheadskú rodinu, no to je všetko... a ani táto rodina nie je veľmi aktívna...

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.