retardovaný unicorn

10 nej lanovek


Ahoj! Dnes bude takovej už zajimavej článek narozdíl od vyřezovaček a rozhovorů kterých bylo na mém blogu dost. Takže teda 10 nej lanovek. Kterou lanovkou by jste se svezli?



10.místo

Nejrychlejší lanovka

Jedna z nejefektivnějších asijských vzdušných gondol. Genting Skyway spojuje Gohtong Jaya a resort World Genting v Malajsii. Se svou rychostí 21,6 km/h je nejrychlejší na světě.


9.místo

Nejvyšší lanovka

Lanovky v La Paz nebo na Mont Blancu jsou těžkou konkurencí co se výšky týče, ale přemožitelé se najdou. Tak třeba lanovka Mérida ve Venezuele. Začíná ve výšce 1 640 metrů a končí tam, kde výškoměr ukazuje v metrech hodnotu 4 765. Tahle lanovka tě zkrátka vezme až do oblak.



8.místo

La Paz

Lanovka v La Paz z roku 2014 je praktickou záležitostí, slouží totiž k dopravě lidí za prací a díky ní můžeš „přelétnout“ četné zácpy. Má délku 10 kilometrů a je tím pádem nejdelší vzdušnou lanovkou na světě.


7.místo

Rio

O téhle lanovce už jsme mluvili v úvodu. Některá města mají slavné budovy, v případě Ria je to tenhle technický výtvor (i když ne jen ten). Tahle lanovka si zahrála v bondovce Moonraker a vede na horu Sugarloaf.


6.místo

Dálnice nad Temží

Londýn má 34 mostů, tak by sis řekl, že víc způsobů jak se dostat přes řeku už snad ani není třeba. Ale skutečnost je jiná, v anglickém hlavním městě se přes Temži dostaneš třeba i pomocí lanovky z roku 2012 - Emirates Air Line. Je ve výšce 90 metrů a jde o asi nejpůsobivější způsob, jak se dostat přes řeku a zároveň si užít krásný výhled.



5.místo

Lanovka bez podpory

Kanaďané jsou na tuhle lanovku hrdí a nutno říci, že oprávněně. Gondola PEAK 2 PEAK se nachází ve Whistleru a je unikátní tím, že má nejdelší nezajištěnou část – tedy bez sloupů – a to celé 3 kilometry (přesněji řečeno 3 024 metrů). Je to také nejvyšší lanovka svého druhu na světě, tyčí se ve výšce 436 metrů nad zemí.


4.místo

Čínské inžernýrství

Tahle lanovka byla označována za nejdelší na světě pro pasažéry, její délka je totiž úctyhodných 7 455 metrů a zdolává převýšení 1 279 metrů.


3.místo

Nejvíce scénická

Aiguille du Midi se nachází ve Francii a převáží lezce a lyžaře z městečka Chamonix k MontBlancu. Působivou vzdálenost lanovka zvládá za pár minut a na její výstupní zastávce také končí většina pasažérů. Pokud bys ale pokračoval dál tak věz, že jízda kolem Vallée Blanche k masivu Pointe Helbronner nabízí ještě více pozoruhodné výhledy.


2.místo

Švýcarsko

Tohle je ta pravá lanovka 21. století. Je to první světový otevřený double-decker, který převáží pasažéry na vrcholek Mount Stanserhorn. Ze spodní stanice se na 1 900 metrů vysokou horu dostane za 6 minut a díky chybějící střeše si užiješ nádherný a nerušený výhled.


1.místo

Z jiného světa

Některé lanovky jsou ukázky skvělého inženýrství a tahle vlastně není výjimkou. Na první pohled to sice vypadá jako produkt domácího kutilství a lidové tvořivosti, jenže tenhle dopravní prostředek vlastně funguje jak má, jen nedodržuje evropské bezpečnostní standardy. Ostatně, nachází se v Číně, tak to ani není nutné. Projížďka je velkým zážitkem, ale nesmíš koukat dolů.



Doufám, že se líbilo.

Sisi

:)


















Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.