Rere blog

Škola ve světě

Nazdárek,

Štve tě, že musíš brzy vstávat, aby jsi stihla autobus do školy a byla ve škole na osmou? Máte staré počítače, počmárané lavice apod? Nebaví tě to odcházet ze školy někdy ve dvě a ještě na oběd, kde mají samé odporné jídlo? Pak ještě fůra úkolu a učení a když to vše už máš je devět večer a jdeš spát? 

Pokud jsi na některou otázku odpověděla ANO! tak nezbývá, než změnit školu. A já vám ukáži, jak to chodí ve školách jiné země:


Jižní Korea
V Korei je školní systém jeden z nejlépe propracovaných na světě. Vzdělání je zde totiž považováno za prestiž a mezi studenty často vládne rivalita, že opisování nepřichází k úvahu. Známkuje se písmeny A, B, C, D, E a učitelé mají pro známky přidělené limity, to znamená, že mohou rozdat jen určený počet od každého stupně známky. Žáci jsou rovněž povinni nosit uniformy a často jsou kontrolovány i účesy. Ve třídách bývá až 60 žáků! Po normální výuce se dobrovolně všichni odeberou do doučoven, neboli “hagwon” škol, kde se učí věci, na které není v normální výuce prostor. A dokonce zbytek času stráví v knihovnách a domů se většinou nedostanou dřív než ve 22 hodin.

Austrálie a Nový Zéland
V Austrálii vyučování začíná až v 9 hodin, zato ale končí až 15:30. Školní rok tu trvá od konce ledna do začátku prosince a je rozdělen do čtyř období (trimestry), které jsou ukončeny dvoutýdenními prázdninami.

Etiopie
Můžeš být asi ráda, že je to u nás školství je zařízeno tak, jak to je. Děti na mnoha místech v Etiopii by velmi rády do školy šly, ale nemohou. Škola poblíž vůbec není, nebo je přeplněná. Během dne se zde vystřídají dvě až tři skupiny žáků. Školy většinou fungují na peněžních darech z ostatních zemí. Některé děti mají školu vzdálenou třeba dvě hodiny chůze od své vesnice, a přesto se skoro každý den vydávají na cestu. Vzdělání má totiž obrovskou váhu a děti se na vyučování moc těší.

Francie
Ve Francii to mají za pár. My si počítáme, kolik roků za sebou, a oni, kolik jim zbývá. Nejmenší děti nenastupují do první třídy, ale do jedenácté a s postupem do vyšších ročníků se číslo zmenšuje. Nejen, že se zde obráceně číslují třídy, ale rovnou se zde i obráceně známkuje. A stupnice známek se dokonce pohybuje od jedné do dvaceti a dvacítku dostávají pouze excelentní žáci. Už ve druhé (tedy desáté) třídě si žáci vybírají zaměření (literární, vědní nebo ekonomické) a určují, kterým směrem se chtějí ubírat. Do školy chodí od pondělí do soboty a maturitu zde skládají dokonce dvakrát. V posledním a předposledním ročníku studia.

Finsko
Připadají ti naše prázdniny krátké? Školní rok ve Finsku sice začíná už v polovině srpna, ale končí už koncem května a mimo to se děti mohou těšit z krátkého volna i v říjnu, prosinci, únoru a dubnu. 

USA
V USA kladou velký důraz na kázeň. Každé ráno v 8:45 studenti stojí v pozoru a zpívají státní hymnu. A v každé škole mají kamerový systém a když se něco stane je nahrávka předána policii, která sídlí v budově školy.

Chile
Na základní školu se tu chodí jen 8 let, ale školy jsou ve velmi špatném stavu. A dokonce tu jsou školy rozděleny podle etnické skupiny nebo náboženství. Málo, kdy se dítě stane terčem posměchu pro barvu pleti, či víru, ale svoboda rozhodování, jak ji známe, zde bohužel není možná.

Saúdská Arábie
Chlapci a dívky chodí do odlišných škol, kde se různě učí. Chlapci studují více vědní nebo teoretické obory a věnují se politice. Dívky se třeba vůbec neučí tělocvik (je vládou zcela zakázán), ale učí se praktické vzdělání, aby byly dobrými manželkami. 


Tak co? Stěhujete se někam, nebo zůstáváte ve své škole?


P.S. Mohli byste vyplnit tento dotazník?


P.P.S. V jednom článku jsem potřebovala radu a vy jste my pomohli. Proto vám děkuji a zakládám Poradnu, kde můžete anonymně napsat své problémy, či radu. Proto pište na E-mail: rere-rady@email.cz a já pak napíši článek s odpovědmi.

Rere


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.