Postřehy Úsvitu

Koně minulosti

Asi každý z nás ví, co je to kůň a také ví jak vypadá. Velké tempreramentní zvíře, které je pro někoho nebezpečným tovrem a pro jiného nejkrásnějším zvířetem na zemi. Můžete si jen domyslet, že já jsem všema deseti pro druhou možnost. Ale víte, že kůň nevypadal vždycky tak, jak vypadá dnes? Nejspíš ano, málokterý tvor dnes vypadá stejně, jako vypadali jeho pravěcí předci. Ale jak vypadal a jak moc byl jiný? To vám ráda řeknu!


Eohippus je nejstarším objeveným předkem koně. Byl veliký asi 35cm. Na předních noho měl čtyři prsty, na zadních tři. Už tehdy měl kopyta, i když hodně malá. Za prsty měli ale ještě nášlapný polštářek, jaký dnes chrání střed psí tlapky. Nejspíše byl světlé barvy, možná i světlé pruhy či puntíky na tmavším podkladu.

Mesohippus byl trochu jiný, než Eohippus a asi o deset cm větší (45cm). Nohy už byli o něco delší a počet prstů na předních nohách se snížil na tři. Měl také trochu jiné zuby, které byli schopnější silnějšího stisknu, než u Eohippuse.

Miohippus už mohl být i vyžší než 60cm, ale né o moc. Stále měl na zadních i předních nohách zřetelné tři prsty. CO se zubů týče, už byly více patrné řezáky a nejspíše byl hlavně hnědý.

Merychippus už byl vysoký přibližně 90cm nebo i více. Dtále ještě měl tři prsty, ale dva postranní už byly zakrnělé. Váhu už nesl jen na prostřední prst. Také již měl delší nohy a řezáky ke spásání trávy už měl dobře vyvinuté.

Pliohippus už se celkovou stavbou těla podobal koni. Na silných dlouhých nohách už měl pouze jeden prst s dokonalým kopytem. Byl vysoký jako pony - 122cm v kohoutku. Z něj nejspíše kromě koní vznikli i dnešní zebry a domácí i divocí osly a poloosly. Tímto stádiem byl ukončen vývoj chrupu tipického rpo spásání trávy. Byl přímým předkem rodu Eqqus.


OBRÁZKY:

Eohippus

Mesohippus


Miohippus

Merychippus

Pliohippus

Vývoj koně


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.