Pár slov o koních

Koně a sport

Ahoj!

      

            Po dlouhé době je tu zase další díl našeho blogu. Tentokrát budeme mluvit o koňských sportech. Posledními lety neustále roste sportovní využití koní, tudíž existuje velké množství jezdeckých i vozatajských disciplín. Jak jistě víte, tak nejdůležitější soutěže v jezdeckém sportu jsou drezúra, parkur, soutěž jezdecké všestrannosti, dostihy a cross - country.

        

            Teď si řekneme něco o drezuře. Drezúra je sportovní disciplína, založená a harmonii a souhře jezdce a koně. Jejím cílem je zdokonalit pohyby koně, připravit koně tak, aby byl schopen nést svého jezdce lehce, aby byl pružný, vyvážený, správně osvalený a reagoval na i na ty nejjemnější pobídky svého jezdce. Pro závody jsou vypsány drezúrní úlohy rozdělené podle obtížnosti. Drezúrní úloha je soubor cviků, které musí jezdec s koněm udělat postupně co nejpřesněji v určitém pořadí. Mezi nejtěžší cviky patří i piaffa. Drezúra je také olympijská sportovní disciplína
       

              Parkur - velmi oblíbené jezdecké odvětí, při němž kůň skáče přes překážky. Dělí se na výškové ( kolmý skok ), dále na šířkové ( vodní příkop ) a na výškové - šířkové ( oxer ). Opět je to olympijská sportovní disciplína.

    

            Soutěž jezdecké všestrannosti, neboli militari je třídenní soutěž se skládá z drezury, terénní jízdy a parkuru. Je to velice náročná olympijská sportovní disciplína.


            Dostihy se dělí na rovinové dostihy, překážkové dostihy a klusácké dostihy. V podstatě se nejedná o sport, ale o výkonnostní zkoušku. Při rovinných dostihých se běhá po dráze bez překážek, např. Derby. Při překážkových kůň musí překonat proutěné nebo pevné překážky, či příkopy a vodní skoky. U nás je to např. Velká Pardubická. Naopak při klusáckých dostizích kůň táhne jezdce na lehkém vozíku, kterému se říká sulka. Klusácké dostihy pod sedlem jsou málo obvyklé. Kůň zde nesmí cválat, pouze klusat.


            Cross - country je jízda terénem. Kůň má za úkol přeskákat překážky a přitom mít nejlepší čas.


            Tohle ovšem zdaleka nejsou všechny soutěže které patří do jezdeckého odvětví. Jsou to například kočárové soutěže, neboli vozatajské soutěže, kdy vozatajové jedou v kočáře. Další je například koňské pólo je kolektivní sportovní hra s míčkem na branky, kterou vždy hrají dvě skupiny jezdců na koních. Ovšem není příliš rozšířené. No a dále tu máme ještě westernový jezdecký sport, který klade důraz především na všestrannost koně i jezdce. Pro western jsou vyšlechtěna i některá plemena koní, jako quarter horse, american paint horse a appalosa. Dělí se na trail - trasa s překážkami, cutting - dobytkářská disciplína, barrel racing - rychlostní disciplína, kolem barelů, pole banding - slalom, dále western pleasure - jezdci předvádějí cviky v jednotlivých chodech, reining - též rychlostní disciplína, která vyžaduje velký stupeň ovladatelnosti a nakonec western horsemanship - drezúrní soutěž.


            Tak doufám, že se vám můj článek líbil, i když byl trochu delší z toho důvodu, že jezdectví nabízí opravdu velkou škálu zaměření. Na další článek si asi ale zase bohužel počkáte, protože jak jistě víte, právě začaly prázdniny a máme velmi nabitý program. Takže ahoj lidi!

        

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.