p a t o s

❤Kritika - jak se s ní aspoň trochu vypořádat

Ahoj! Takže - za 1. jsem si všimla, že poslední článek jsem vydala 3.9.2017, což je dost DLOUHÁ doba... Takže teď to musím napravit ;-) A za 2. Téma tohoto článku je - Kritika. Každý jí známe a já (ano, doře slyšíte :D) já se vám pokusím aspoň trošku poradit, jak se s ní vypořádat ;-)



KRITIKA

ANEB JAK SE S NÍ ASPOŇ TROCHU VYPOŘÁDAT

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kritiku zná každý - někteří se s ní potkavají každý den, jiným není zase tak blízká, ale jedno je jisté - obvykle bývé spíše nepříjemná... Dám Vám proto pár rad, jak se s ní vypořádat...


KRITIKA

Kritika jako taková jsou slova, ať už psaná, či řečená, která se nám snaží říci, co je špatně na tom, co jsme vytvořli, udělali atd. Kritika by nám měla říct, co je špatně a díky ní bychom si to měli lépe uvědomit a opravit to, popřípadě už to příště neudělat. Kritika nám pochopitelně není zrovna příjemná, ale od upřímných a ,,normálních" lidí je opravdu spíše mířená, na to, abyste věděli, co se prostě nelíbí.


Kritiku se musíme naučit rozlišovat. Jsou takové dvě základní skupiny - krtika, která by měla ,,pomoct"

                                                                                                                kritika, která vám má ublížit, naštvat,...

Rozdíl mezi nimi bývá často dost veliký...



Kritika, která by měla ,,pomoct"


Ať už točíte na YouTube, přidáváte fotky na sociální sítě, nebo píšete blog, téměř pokaždé se objeví kritika. Lidé dokáží najít chybu ve všem, co si budem... Ale kritika typu:

,,Moc se mi to nelíbí, zkus to udělat jnak, nebo to radši smaž :/..."

Jistě dokáže naštvat, rozesmutnět, rozbrečet..., ale měla by vám pomoci. A to v tom, že lidé říkají svůj názor.

Vaše dílo se nemusí rozhodně všem líbit, ale pokud někdo napíše svůj názor, a to spíše záporný, nejspíš je něco špatně. Nemusíte se hned měnit kvůli jednomu, nebo dvěma lidem, ale pokud je kritika častější a početnější, nejspíš by to změnu chtělo...

Kvůli tomuto typu kritiky nemusíte být smutní, lidé jen říkají, co se jim nelíbí. Není to mířeno na vaše city (obvykle) a i když se to nezdá, může to prostě pomoci změnit se k lepšímu.

Vždy je co vylepšit a NIKDY vaše dílo nebude dokonalé, protože VŽDY může být lepší! To mějte na paměti!!! A říkejte si to pořád, a zlepšujte se! Protože je pořád co zlepšovat!



Hate, aneb ti, co vám chtějí ublížit

Druhou skupinou kritiky je Hate. Lidé, kteří vás nemají rádi, nebo jsou prostě jen zlí a chtějí vám zkazit život, vám píšou nepříjemné zprávy, ošklivou kritiku a celkově věci, která vás mohou rozesmutnět a někdy i přimět k tomu, abyste skončili.

Základem je tyto věci IGNOROVAT. Nereagujte na hate, ani ho neposlouchejte a nenechte se s ním ovlivnit.

Hate obvykle píší lidé, co se jen snaží zničit vám chuť pro tu věc, která vás baví, jde vám...

Zrovna před pár dny jsem řešila problém jedné podle mě velice talentované outinerky, které pořád psal nějaký hater opravdu hnusné věci... A nakonec jsem jí přesvěčila, ať neskončí s outliny :)

Takže pokud Vám někdo napíše třeba:

,,Fuuuj! Tvoje tvorba je fakt hnus, skonči ty krá°vo, nebo se pobleju!"

,,Jsi jenom namyšlená děv°ka, která si myslí, jak je nej!"

,,Jsi blbá a máš fakt odporný videa. Je to nechutnýýýý!"

A podobné, tak na to NEREAGUJTE! Asi vás to roezesmutní, ale takový lidé tu prostě jsou. Často to ani není pravda. A ti lidé jsou jenom hlupáci, co vám puďto závidí, nebo vás chtějí naštvat...

Pomyslete na ty lidi, kterým se vaše tvorba líbí a mají vás rádi. Nepřestávejte s tím kvůli takovým hlupákům. Zasmějte se tomu, že jsou to tak vypat°laní lidé a kašlete na ně :)

Pokud si ale nejste schopni dodat sebevědomí, řekněte o tom kamarádům, blízkým. Opravdoví přátelé vás zvednou na nohy :)


Sebekritika

Pokud jste ,,samo-uk" a nemáte nikoho, kdo by vám vaše dílo zhodnotil (zkritizoval), musíte se naučit zkritizovat se sami. U spousty lidí se cení, pokud se sami dokáží zkritizovat, uvědomit si chyby a nedostatky a příště se zlepšit. Ale co když to prostě neumíte?


- Pokud kreslíte a obrázek si musíte sami zkritizovat, ale neumíte to, můžete zkusit hledat vzor. Pokud jste kreslili koně, vyhledejete obrázky koňů a porovnávejte je s vaším výtvorem. Například, jestli má přiměřeně dlouhé nohy, jak velikou má hlavu atd.

Také často pomáhá, když si obrázek převracíte na různé strany. Vzhůru nohama, šikmo... Můžete si tak všimnou toho, co vám tak úplně nesedí.

- Točíte-li na YouTube, jistě je potřeba sebekritika. Musí jí být ale s mírou. Pokud na sebe budete příliš tvrdí, moc vám to nepůjde. Zkuste hledat informace o tom, jak by to mohlo být dokonalejší. Různé nové programy na stříhání, zajímavá témata, kameru atd.


A to aplikujte ve všem. Hledejte vzor, ale zárověň si ponechejte svou originalitu. Pořád je co zlepšovat.

Hlavně na sebe moc netlačte, ale zároveň to neflákejte. Nikam se pak neposunete.

Musíte si sami uvědomit, co je špatně, a co vylepšit.

A budete lepší a lepší!!!

Stres a deprese

Stres a deprese můžete mít, když budete až moc vážně brát kritiku. Ať už hatery, nebo obyčejnou kritiku. Netlačte na sebe! Pokud se na vás bude kritiky valit mnoho, můžete být ve stresu.

Dejte si proto třeba pauzu. Uvědomte si, co je špatně a pořádně si to promyslete. Na chvíli se odpoutejte od toho světa, kde vás každý hodnotí a žijte normálně :)


Proti stresu:

- Pusťte si relaxační, nebo uklidňující hudbu

- Nechte celý svět nachvíli odejít pryč

- Choďte spát brzo (minimálně 10 hodin klidného a nepřerušovaného spánku)

- Můžete si napustit teplou vanu (+pěna do koupele na uklidnění)

- Vyjděte si do přírody

- Jezte čokoládu, zmrzlinu - na nervy

- Zbytečně se nestresujte a neřešte velké problémy


Kritika druhých

Nevím, zde se vám to někdy stalo, ale nejspíš jste se už setkali s případem, že musíte něco zkritizovat vy sami...

Tak například, když se vás kamarádka zeptá, jak jí to nové tričko sluší, když se podíváte na nějaký film, YouTube atd.

To všechno prostě někdy ohodnotit musíte.

Ale jak to udělat, abychom neranili city druhých?

Plusy a mínusy

Tato metoda lze uplatnit spíše při ,,kamarádské kritice".

Jdete s kamarádkou na nákupy a ona se vás zeptá, jestli se vám to tričko líbí. Ona je z něj úplně nadčená, ale vy víte, že jí to nesluší a že to tričko není moc pěkné...

Jsou tu dva případy, jak se s tím vypořádat:


1. Kamaráda je opravdu moc dobrá a proto chápe váš názor a ví, že jí chcete pomoci - takže jí můžete prostě řít, že se vám tričko nelíbí. Můžete v tom ale použít i to plus, aby to nevypadalo moc nepříjemně -

,,Hele, to tričko ti podle mě moc nesluší, to co jsi zkoušela předtím bylo lepší. Myslím, že bys v něm byla hezčí, než v tomhle." =) A přidejte úsměv.

Pokud je to top nej kámoška, pak je to jednoduché, protože top nej kámošky si ze sebe navzájem dělají srandu, škádlí se a navzájem si všechno říkají. Jednoduše jí ze srandy řekněte:

,,Je divný. Vem si jiný, nebo s tebou nebudu nikam chodit." :D A pokud je to top nej kámoška, začne se smát a může vám to oplatit třeba: ,,No ty nic neříkej, to co sis zkoušela předtím bylo taky otřesný." :DxD


2. Je to sice vaše kamarádka, ale - nechcete ji zranit, je moc citlivá, je urážlivá apod. Použijte metodu plus a mínus - kdy jí naznačíte, že se vám tričko nelíbí, ale zároveň pochválíte, něco jiného, prostě najdete plus :)

,,No, to tričko je takový zvláštní... ten materiál je sice pěkný, ale zkus se ještě podívat po něčem jiném, třeba to bude lepší." :)(úsměv samozřejmostí)


Kritika u videa, článku,...

Pokud musíte zkritizovat dost slabé, ošklivé, či nějaké dost špatné video, nebo článek, měli byste pamatovat na toto:

- Najít chyby a stručně je vypsat (nemusíte např. vypisovat všechny gramatické chyby, stačí prostě napsat ,,gramatika", nebo ,,článek nemá žádný obsah" atd.)

- Poradit, co příště udělat jinak (např. příště přidej víc obrázků, ukázek atd.)

- Napsat svůj vlastní názor

- Nebýt příliš hrubý, tím si spíše děláte nepřátele

Pokud se vašich rad nebudou držet, je jenom na osudu, zda uspějí, nebo ne. Pokud vám budou za vaši kritiku dokonce i nadávat, jejich problém...hlavně z toho nebuďte smutní =)


Nevím co k tomu ještě říct =) Kritika je všude a setkáte se s ní téměř vždy... Tak se jí hlavně nenechte ovládnout na tolik, že přestanete dělat, co vás baví! Na to pamatujte! =)

Snad se vám článek líbil a doufám, že jsem vám aspoň trochu pomohla a poradila ;-)


                                                                                                       Vaše: malířka


Komentáře

Katniss123

Veľmi krásny a prepracovaný článok! Obrázky,úprava všetko je fajn, len niektoré informácie mi prišli trošku zbytočné, podľa mňa niektoré vie každý. Dúfam, že čím skôr napíšeš niečo ďalšie! Ja určite pozriem aj iné tvoje články!smajl

Katniss123To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

gogik01(Pro ukecané lidi)

Podle mě jsou hateři jen lidé, kteří se nudí a tak vyhledávají hádky smajl
Dělala jsem něco podobného a to tvoje se mi moc líbísmajl
Na můj vkus moc dlouhé, ale tak co smajl Alespoň si počtu smajl Lepší než takové ty "mikročlánky" smajl

gogik01To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.