Country Fried Steak
Hra - Country Fried Steak
Video se načítá
 

Mé blogy

Jmenovala se Tormenta-příběh-kapitola2

Jmenovala se Tormenta-Christine Frasseto (kapitola2)
http://www.howrse.cz/    




„Mexičané pocházejí z Aztéků, Peruánci z Inků a Argentinci z lodí.“ Octavio Paz, básník, esejista a mexický diplomat (1914–1998)

V roce 1877 můj předek Esteban Ruiz Escobar Mendoza zažil těžké zkoušky osudu: jeho mladá žena zemřela při porodu a s ní i jejich první dítě. Jeho stáda zdecimovala epidemie slintavky a kulhavky a jeho pole a farmu zpustošil lesní požár. Nezbylo mu nic kromě tohoto kusu kovu, na kterém jsou vyryty nerozluštitelné symboly. V rodině se předává už od nepaměti a když ho našli v popelu shořelé farmy, byl jako zázrakem bez jakéhokoli poškození. Osamocený a zchudlý Esteban se rozhodl opustit rodné Španělsko a vydat se do Nového světa. Byl odhodlaný začít tam nový život a zbohatnout. Do Buenos Aires v Argentině dorazil v roce 1878.

Esteban neúnavně pracoval a podařilo se mu vydělat dost peněz na to, aby mohl koupit několik kusů dobytka a pozemek. Vybral si pozemek mezi Rio Salado a Rio Colorado v rozlehlých, ponurých pláních jihoamerických pamp nesoucích jméno indiánského kmene, který tu dříve žil. Svůj statek vybudoval v této úrodné oblasti, kde výživné trávy byla hojnost a kde se snadno choval dobytek i koně. Brzy potřeboval pomoc s chovem zvířat a tak si najal pasáky dobytka, kterým se říká gaučové. „Gaučo“ znamená v domorodém jihoamerickém jazyce kečua tulák. V podstatě se jedná o míšence španělů a jihoamerických domorodců, kteří žijí mimo společnost. Jezdí na koních plemene criollo, což je odvážné argentinské plemeno. Ukázalo se, že gaučové jsou velmi mlčenliví a stejně tak pracovití. Jednoho dne, když projížděl svůj pozemek, narazil Esteban na jednoho z gaučů, jak se myje v řece. Ke svému překvapení zjistil, že ve skutečnosti to byla mladá žena, která tajně žila mezi těmito hrubými, nezávislými muži. Byla to láska na první pohled. Esteban si tuto silnou, tajemnou, bezejmennou míšenku vzal za ženu. Porodila mu mnoho dětí, které hýčkala svým vlastním způsobem, ale říká se, že nejraději jezdila sama v pampách. 


Vzpomínám si na jeho vybledlou fotku nad krbem, na které má na nohách guardamontes. Vypadají jako kožená motýlí křídla a chrání nohy proti poškrábání. Jeho tvář byla přísná a odměřená, při pohledu na ni jsem si říkal, že bych se s ním nechtěl utkat v souboji. Můj dědeček Ramundo Ruiz Escobar Mendoza říkával, že jsem určitě zdědil jeho zkaženou povahu. Za mou „zkaženou povahu“ částečně nese zodpovědnost také muž, kterému říkají „El Zorro“, neboli liška. Ten železnou rukou řídí statek, který nám přenechali naši předkové. Zřejmě na mě přenesl naději v to, že uvidí vlastního syna pokračovat v jeho šlépějích jako správce statku. A to je velký tlak...

Můj drahý dědeček si vzal Helgu Siegfried, dceru německých přistěhovalců. Okouzlila ho svými světlými vlasy a indigově modrýma očima (které jsem po ní zdědil). Měli jen jednoho syna, mého otce Cesara Ruize Escobara Mendozu. Ten rychle opustil kravín a stal se profesionálním tanečníkem tanga. Ach, ta ohromující melancholie tance horečnatých těl a duší... Vzal si mou matku Mafaldu, která je také úžasnou tanečnicí. A mě pojmenovali Pablo podle malíře Picassa, kterého matka zbožňovala. Nechali se ale unést horečkou tanga a vystupují po celém světě. Mou výchovu tedy dostali na starost dědeček Ramundo a babička Helga.

Stručně řečeno, pokud opravdu jsem tajemný samotář se zkaženou povahou, může za to hlavně moje rodina. Ale když sedím na hřbetě Tormenty a plnou rychlostí se proháníme rozlehlými pampami, jsem úplně jiný. Štěstím a spokojeností se usmívám tak doširoka, že by se mi do zubů mohly chytat mouchy.

Musím přestat myslet na to, kdy zase uvidím svou klisnu, a pospíšit si do konferenční místnosti. Dnes bude přednášet vědec až z Mongolska na druhé straně světa: Profesor Temudjin společně se studenty na Univerzitě v Ulánbátaru vyvinul robota, který hledá pohřešované lidi v extrémním počasí. Vypadá to, že tento projekt byl inspirován skutečným příběhem, který se stal jednomu z jeho studentů v ledových horách v pohoří Altaj... 

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.