KagamineRinCZ

Shiki - anime recenze

Čau lidojedi, po předchozí recenzi jsem se rozhodla udělat další, a to na své asi vůbec úplně nejoblíbenější anime - SHIKI. Tohle anime je moje srdcovka. 


O ČEM ANIME JE?


Hned na začátku příběhu se setkáváme s Megimi  ( Na kterou jsem kdysi měla i cosplay), která je ve vesnici, kde žije, nešťastná, protože jí ostatní šikanují. A následně záběr na Natsuna, kluka, do kterého je z nějakého důvodu zamilovaná, navzdory tomu, že je to nesnesitelný a nudný náfuka, který navíc, vzhledem k jeho orientaci, nemůže mít o Megumi zájem. Zároveň se setkáváme s tajemnou bohatou rodinou, která se do vesnice stěhuje.


No, a od té doby se začnou ztrácet lidé, zatímco jiní onemocní záhadnou nemocí, která se projevuje ztrátou krve, a na kterou umírá i Megumi. Malý spoiler, nová rodina jsou upíři, kteří začnou terorizovat vesnici. 


Natsuno se dvěma kamarády se snaží přijít záhadě na kloub, a o to samé se snaží doktor z místní kliniky s pomocí mnicha Senshiha. Ten se navíc po večerech vídá se Sunako ( dcerou oné rodiny) - a ne, bohužel v tom není nic úchylného, Sunako je fanynkou jeho knih :D


Z hodně postav se stanou upíři, zatímco Natsuno s přáteli a doktor se Sensinem zjišťují, co se ve vesnici děje, a později se snaží upíry zničit...


Zní to jednoduše, ale není. Celé anime je opravdu hodně filozofické, temné a opřené o mytologii. 


Rozhodně to není oddechovka na páteční večery, u sledování anime budete muset hodně přemýšlet, a rozhodně zažijete silné emoce, na které celé anime velmi silně působí. Připravit se rozhodně můžete na vnitřní monology postav, kdy hodnotí celý svůj dosavadní život, na polemizace o životě a smrti, o lásce s temným nádechem a silné scény, kdy někdo buď zbytečně umírá nebo čelí velké ráně, ať už z minulosti nebo ze současnosti. 


HODNOCENÍ:


Toto anime hodnotím velmi pozitivně, logicky, když je mé oblíbené. Líbí se mi na něm právě ta hloubka, a to, jak úžasně, hluboce a spirituálně dokázali využít tohle jinak poměrně komerční téma. Informace o upírech v tomto anime byly očividně čerpány z mytologie a z historie napříč světem, nikoli z amerických seriálů. 


Děj je napínavý, není zbytečně utahaný, a přestože i zde se objeví nějaké ty zbytečné scény, jejichž vynechání by příběhu nijak neublížilo, není jich moc, a převažují scény rozvíjející příběh, a příběhy postav. Přestože samotné téma není strašidelné, anime v některých scénách působí jako opravdu dobrý horor, který vás vyděsí, ale zároveň vás donutí se nad tím zamyslet, útočí na psychiku.


Všechny romantické vztahy v příběhu jsou na čistě spirituální úrovni, nejsou fyzické, například vztah Senshina a Sunako nebo city, které chová Natsuno ke svému nejlepšímu kamarádovi... Ale má to své kouzlo, a hlavně to má úroveň, nejedná se o žádné romantické klišé. Je to zkrátka...hluboké a originální.


Milovníci hororu, tajemna a filozofie rozhodně nebudou zklamaní.


Postavy. Co se postav týče, je zde hned několik postav, které si určitě zamilujete. Při psaní postav autorka nic nezanedbala, každá postava je jiná, specifická, a má své vlastní kouzlo určitým způsobem. Postavy rozhodně nejsou jednoduché, a nejsou vyhraněné - většina postav se nedá definovat jako čistě dobrá nebo zlá, protože každá má svůj příběh, který odhaluje a vysvětluje jejich chování a pohnutky. A všechna tato vysvětlení jsou smysluplná. 


Pak je tu i pár postav, které bych nejradši uvařila v oleji za živa, například Natsunova kamarádka Kaori, která nemá žádnou vlastní osobnost, a celou dobu za ní rozhoduje buď Megumi, Natsuno nebo dokonce její malý bratr...Ta holka je uječená ubrečená hysterka, která celé anime jen kvílí, jak se bojí, a jak je všechno strašné a tragické a nebýt jejího mladšího bratra a kamarádů, nejspíš by skočila ze střechy, což by nebyla žádná škoda :D Ale tak...všude je něco.


Přestože se celé anime táhne v dost temném duchu, má i několik vtipných scén, ale spíše se připravte na to, že budete brečet :D Ale upřímným a opravdovým dojetím.


Celý příběh má dvě důležité myšlenky. Ta první je, že když někoho milujete, tak milujete jeho duši, a ne jeho tělo, a ta druhá, která se vlastně táhne celým příběhem jako červená nit, poukazuje na to, že ta největší monstra na světě jsou lidé. 


Bez ohledu na to, jaký démon nebo nadpřirozená bytost přijde, lidé jsou ty největší zrůdy. A přesně to se ukáže na konci příběhu...


CO BYCH ANIME VYTKLA?


Možná trochu ten konec. Přece jen...myslím si, že spousta postav zemřela opravdu zbytečně, na druhou stranu, musely zemřít, právě kvůli oné hlavní myšlence...padli jako oběti lidské nenávisti ke všemu, co je jiné, a lidské morbiditě - kde se ukazuje, že jakmile mají lidé příležitost chopit se zbraní, vraždit a ničit, co jim přijde do cesty, udělají to navzdory tomu, že předtím žili jako normální, spořádaní lidé, u kterých by nikoho nenapadlo, že se z nich stanou chladnokrevní vrazi ochotni zabíjet své vlastní děti.


Takže vlastně nic. Možná pár postav... Natsuno, myslím si, jako jedna z hlavních postav, mohl mít trochu rozvinutější osobnost, a ne jen tak proplouvat příběhem jako duch.


Co se týče kresby, působí trochu futuristicky až kubicky, ze začátku mi ta kresba hrozně vadila, ale asi po šesti dílech jsem si na ni zvykla :D 


Více méně toho není tolik, co bych mohla anime vytknout. Je opravdu dobré, a ať se snažím, jak se snažím, další chyby prostě nenajdu.


Dávám 10/10

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.