KagamineRinCZ

Jak jsem porazila poruchy přijmu potravy - Část I

Tak jo. Odhodlala jsem se o tom sem napsat. Kdo ví, třeba...by to někomu mohlo dodat naději, že řešení existuje...Už jsem to možná naťukla, že jsem prodělala anorexii, ale také bulimii a  záchvatovité přejídání. A uzdravila jsem se. Z velké části, ne stoprocentně, ale do opravdu velké míry, kdy jsem se dokázala smířit s vyšší váhou, naučit se s tím žít, zase jíst v restauracích, jíst správně a dostatečně a překonat nejhorší výčitky. Zase jsem začala vézt normální život. Ale trvalo to roky. Takže...si to pojdme povědět, asi to bude na víc částí...

Asi každý, kdo onemocněl poruchou přijmu potravy předtím pronesl tuto větu. Snad každý říkal, že právě JEMU se to nemůže stát, protože jídlo miluje, jí rád a nevydržel by bez něj ani půl dne a nevydržel by být své milované pizzy a čokolády. A že to nechápe, jak může někdo nejíst… 
A já jsem nebyla vyjímkou. 

Abych mohla vyprávět svůj příběh a podělit se o své zkušenosti s anorexií, bulimií, fází přejídání a léčením, musím se vrátit na začátek, respektive před začátek. Nebudu vás nudit detaily ze svého dětství, jako kde jsem vyrůstala a jakou jsem měla rodinu…Ale je zde pár věcí, které za zmínku stojí…
Nikdy jsem nebyla taková ta drobounká holčička. Vždycky jsem byla baculaté dítě s plnými tvářičkami, které milovalo čokoládu. 
Bohužel i geneticky mi byla dána do vínku oplácanější postava a širší stavba těla s těžkou kostrou. Takže se dá říct, že jsem od malička mívala problém s nadváhou.

Do teď si vlastně ale nejsem jistá, čím to bylo, protože u nás doma se nikdy nejedlo vyloženě nezdravě a nějaké brambůrky a sladkosti se domů moc nekupovaly. Na druhou stranu, jedla jsem málo. Má matka, právě v obavě o moje zdraví kvůli nadváze, mne držela v jídle hodně zkrátka, takže můj metabolismus už od dětství dostával pádné důvody, proč šetřit a dělat zásoby. Za den jsem dostala k jídlu třeba rohlík, activii, kopeček rizota a kompot. Takže jsem byla oplácaná a děti ve školce i později ve škole mi to dávaly patřičně najevo.

Někdy ve druhé třídě jsem ale vyrostla a tím i zhubla Bohužel, krátce potom, když mi bylo devět, mi diagnostikovali bipolární afektivní poruchu a těžkou poruchu spánku ( kdy jsem bez léků nespala vůbec) a musela jsem dostat antidepresiva a prášky na spaní, které mi moc nesedly a hodně jsem po nich přibrala, i navzdory plaveckým a tanečním tréningům. A bylo to tu znovu… Tloušťka, šikana, nadváha.
Po letech šikany jsem se rozhodla držet dietu a zhubnout, a  poprvé, a tehdy i zdravě, zhubla. 
podařilo se mi to nenásilnou a neškodnou dietou docela rychle zhubnout asi na 58 kilo, později i na 55, což byla taková moje optimální váha, na které jsem se vždycky i tělesně cítila nejlépe.

Pak jsem si udržovala váhu mezi 53 a 58 kily, což bylo, s výškou 172cm, ideální. Mimo období mononukleozy, kdy jsem zhubla 9 kilo za měsíc, ale to jsem krátce po nemoci zase nabrala zpět na zdravou váhu. 
Moje stravovací návyky by se nedaly označit jinak, než jako normální. U nás doma se nikdy nevyskytovaly zásoby sladkostí, brambůrek, dortíků nebo křupek, do restaurací ani do fast foodů jsme nikdy nechodili, takže jsem se stravovala tím, co bylo doma, což nebyla žádná super zdravá strava, ale prostě… normální stravování, řekla bych. 
Jenže pak  jsem zase  něco přibrala, pravda je, že jídlo jsem nijak neřešila, jídávala jsem nepravidelně, dost možná málo, tím jsem si zpomalila metabolismus, a pak jsem občas měla tendenci se před spaním dojídat mysli tyčinkou, navíc kromě tance jsem žádný jiný sport nedělala.
Vážila jsem okolo 61 kilo, nejvíc jsem měla na váze 63.4, ale to jsem se vážila v době periody a uprostřed dne po jídle, takže počítejme těch 61-62 kilo, nebyla jsem tedy tlustá, byla jsem holka krev a mlíko .Jistě, jako každá holka jsem měla chvilky, kdy jsem si říkala, jak jsem tlustá a jak potřebuju zhubnout na břiše a že bych chtěla být hubenější a měla jsem svoje mindráky, ale nebylo to nic drastického. Naopak, řekla bych, že tou dobou jsem měla snad nejvyšší sebevědomí v životě a byla se sebou nejvíc spokojená. Ano. Na nejvyšší váze…

A kde tedy začal problém? Vlastně to začalo doma. Hádky a křik byly na denním pořádku, urážky, nadávky a vyhrožování ze strany rodičů se stupňovalo a i naše stravovací návyky doma se měnily.


Každý začal mít svou vyhrazenou polici v lednici a své vyhrazené potraviny. Takže když jsem si třeba omylem vzala jogurt z jiné police nebo kus ovoce, který nebyl můj, byl z toho problém. Ze začátku mi za to jen vynadali, ale později mi začali sprostě nadávat, urážet a vyčítat, že jim jenom všechno sežeru, a že přede mnou musí jídlo zamykat. Což opravdu dělali. Pořídil se trezor na jídlo, kam se zamykaly potraviny, které nepotřebovaly být v lednici.

Stejně tak to bylo s porcemi, když se uvařilo jídlo, například večeře, každý dostal svou vyměřenou porci a nesměl sníst ani o gram víc. Proč tomu tak u nás bylo, to nevím, a nikdy jsem se to nedozvěděla…

A já jsem se postupně začala bát doma jíst. Abych někomu náhodou něco ,,nesežrala“. A tak jsem doma před rodiči a jídlo, co bylo doma uvařené, nejedla. Vždycky jsem se hodně nasnídala ráno, ve škole oběd někdy nějakou svačinu odpoledne, kterou jsem si koupila sama za své, ale večer už jsem nejedla. 
A v té době jsem začala přemýšlet tím špatným směrem. Říkala jsem si, že když nepotřebuju večeři, možná nepotřebuju ani oběd, svačinu a snídani.

A stal se z toho můj experiment. Zkoumala jsem, jak dlouho dokážu vydržet bez jídla. A to samozřejmě moc dlouho nešlo. Nikdy jsem to nevydržela ani jeden den… Naopak, vedlo to k tomu, že jsem třeba večer z hladu vyjedla ledničku a doma za to dostala tak vynadáno… že jsem se doma nejen bála jíst o to víc, ale začala jsem se i sama před sebou stydět, kdykoli jsem jedla. Člověk se začne stydět za něco, za co mu nadávají a obviňují ho z krádeží. Ano, z krádeží. Když jsem si vzala jídlo, které nebylo moje, byla na mě máma schopná křičet, že jsem zlodějka, co krade po bytě.

Ale o váhu ani kila nešlo… jen mě prostě zajímalo, jak dlouho dokážu vydržet nejíst… A odpověď tehdy zněla: Moc dlouho ne. 
Takže jsem trošku změnila strategii. Začala jsem se o jídlo víc zajímat. Našla jsem si, co je to kalorie, bazální metabolismus, doporučená energetická hodnota, BMI, sacharidy, bílkoviny a tuky a zastoupení těchto živin ve stravě, kalorický deficit…

A zjistila jsem, že doporučená energetická hodnota pro dívku mého věku je 1500 až 2000 kalorií, dle denních a sportovních aktivit. A jako na největší dietní extrém jsem narazila na 500 kalorií za den. To mi přišlo dostatečně málo na to, aby to mělo cenu testovat a zároveň dost na to, abych to nějak vydržela… Přece jen jsem měla vždycky ráda zdravé jídlo, a nízkokalorické potraviny, bílé jogurty, ovoce, zeleninu, ryby, tofu… Takže proč ne.

A začala jsem si počítat kalorie, zapisovat si všechno, co jsem ten den snědla a vypila, kolik co mělo kalorií, pohyb, který jsem vykonala, a jak se ten den cítím. Jestli mám hlad, jestli jsem unavená nebo se cítím dobře, co je nového…. Vedla jsem si zvrácené zápisky, kde jsem samu sebe nazývala ,,subjektem“ a psala si vše ohledně jídla a pocitů. A zkoumala, jak dlouho na tom dokážu vydržet.

Někomu ,,nepolíbenému“ výraz 500 kalorií ale moc neřekne… jen tak pro představu, 500 kalorií má například tabulka hořké čokolády bez cukru, větší porce normálního oběda, dvě snikersky nebo 5 banánů…

Můj jídelníček za celý den v té době vypadal nějak takto: 6 lžiček mysli s mlékem, broskev, káva s mlékem a půl plechovky fazolí z plechovky. Do toho procházky a chodívala jsem každý druhý večer na půl hodiny běhat. Na tom jsem zhubla asi 3 nebo 4 kila za dva týdny. Ne že bych to tehdy nějak pečlivě sledovala nebo že by to bylo mým cílem. Ale rozhodně jsem se kvůli tomu nezlobila…

V té době jsem se začala až nezdravě zajímat o jídlo. Když totiž hladovíte, vaše tělo po jídle touží. A proto myslíte jenom na něj. Všechno ostatní přestane existovat…Jídlo se stane naprostým středem zájmu, protože vaše tělo ho chce za každou cenu a vaše hlava ho zase za každou cenu odmítá…Ale myslíte na něj. Pořád. I v době, kdy jsem ještě nehubla, jsem na jídlo myslela neustále. Bylo mi jedno, že už nedělám věci, co dřív. Že přestávám psát, číst, kreslit, tancovat, že už vlastně jenom cvičím a řeším jídlo, a co budu a nebudu jíst. Že ztrácím kamarády i samu sebe a že jsem čím dál víc sama. Dokázala jsem myslet jen na to, jak vydržím další den skoro bez jídla.

A tady podle mě začíná problém. Ne na váze, ale v hlavě. Kdy člověk myslí na jídlo pořád, nedokáže se soustředit vůbec na nic jiného, a kdy se začne jídla bát…Samozřejmě se to stupňovalo. Když jsme byli se školou na výletě v Osvětimi, dozvěděla jsem se tam, že příjem vězně v koncentračním táboře byl zhruba 300 kalorií… A mě napadlo to zkusit. Ano, byla jsem tak hloupá a zvrácená, že jsem zkoumala, jak dlouho vydržím na příjmu vězně z koncentračního tábora, a co to udělá. Zpětně vůbec nechápu, kde se to ve mně vzalo. Ale prostě mě to zajímalo. Doma jsem stejně jíst nemohla, to by mi dali, kdybych si vzala nějakou potravinu od rodičů… A jako studentka jsem neměla moc peněz a ušetřit za jídlo mi vyhovovalo.

Příjem 300 kalorií se mi už tak udržet nedařil, vydržela jsem to vždycky třeba čtyři dny, a pak jsem toho snědla trošku víc. A to jsem se vždycky cítila příšerně. Jako kdybych selhala, byla úplně neschopná. Nenáviděla jsem se pokaždé, když to po pár dnech nešlo a trestala jsem se tím, že jsem si navyšovala pohyb, který byl už samozřejmě problém, a cvičení bývalo bolestivé a mimořádně únavné.

Nějakou dobu jsem takhle ,,fungovala“, řekněme, že jsem tvrdohlavě ignorovala neustálou únavu, motání hlavy, hlad a zimu. Byla jsem tím čím dál víc posedlá. Tím, jak nejíst nebo jak jíst míň. Úplně jsem vyřadila veškeré sacharidy, pečivo, přílohy, sladkosti, omezovala jsem se i v ovoci, začala jsem jíst všechno nízkotučné ( aby se mi to vešlo do těch nízkých kalorií), přešla jen na rostlinná mléka vyhýbala jsem se i čemukoli ochucenému. Vlastně jsem se živila jen zeleninou, bílými jogurty, tofu, bílky z vajec a polévkami z pytlíku. 
Nebyla jsem schopná si vzít potravinu, aniž bych si pečlivě nenastudovala její složení a všechno mi muselo sedět do mých povolených čísel.

Tou dobou jsem taky víc a víc cvičila. Zhubla jsem asi 8 kilo. Dostala jsem se na svou ideální váhu 55 kilo. Na tu váhu, na které jsem byla vždycky nejspokojenější. Ale místo abych teda začala být spokojená a dostala rozum, uvědomila si, že to už opravdu stačí, mi právě tady přepnulo, a ze samotného nejedení se stala mentální anorexie. 
Zjistila jsem si, že vzhledem k mému věku a výšce je moje nejnižší zdravá váha 54 kilo. Tak jsem začala chtít vážit 53, abych měla rezervu…


Jenže váha se mi zastavila. Musela jsem mít strašně zpomalený metabolismus, navíc tělo asi poznalo svou optimální váhu a nechtělo se jí vzdát, a už vůbec ne jít do podváhy, takže mi 3 týdny váha stagnovala, i přes to, že jsem dál jedla 300-500 kalorií denně a cvičila. To jen dokazuje to, jak moc se může metabolismus nejedením zastavit. Mě to bohužel jen utvrzovalo v tom, že prostě jíst nemůžu.

Protože tím, jak jsem už dlouho jedla takhle málo a pořád se jakoby nedělo nic hrozného, ( Ono se dělo, ale já nic hrozného nepozorovala) a tím, jak mi i na tomhle směšném příjmu váha pár týdnů stála, jsem nabyla přesvědčení, že kdybych začala jíst normálně, že bych okamžitě strašně přibrala, a už by se to nezastavilo.

Asi nemá cenu se rozepisovat o detailech, jak jsem v té době jedla nebo spíš nejedla, snažila jsem se nikdy nepřekročit 300 kalorií denně, k tomu jsem chodila asi 2x týdně běhat do fitka,které bylo levné, a kam mě pustili, a každý den doma cvičila a chodila 10 kilometrů do kopce. A váhu jsme doma tehdy neměli, takže jsem se měřila metrem. Míry. I 20x denně, i v noci, když jsem se vzbudila, tak jsem se měřila.

Tady vás možná napadne otázka, jak se k tomu stavěla rodina. Popravdě…Myslím, že jim to bylo celkem jedno. Táta to neřešil vůbec a máma často mívala narážky na to, jak vypadám a že jsem anorektička – to slovo jsem nemohla ani slyšet a byla jsem schopná se kvůli tomu pohádat do krve a přijala jsem to, až když mi to poprvé doktorka napsala do zprávy, ale stejně jsem to slovo anorektička nedokázala použít a odmítala to označení za každou cenu ( Argumentovala jsem tím, že anorektičky mají přece 35 kilo a ne nějakých 51, což jsem v té době měla, přitom to je naprostá hloupost, anorexie není na váze, ale v hlavě, anorexií může trpět člověk bez ohledu na to, kolik váží kilo a já to dobře věděla, ale bála jsem se, že okolí si myslí přesně tohle, a kdybych problém přiznala, akorát by se mi smáli a mysleli si, že se snažím ze sebe dělat něco, co nejsem kvůli pozornosti) - ale jinak se to doma moc neřešilo.

Tohle dietování se samozřejmě podepsalo na zdravotním stavu. Málem jsem kvůli tomu nezvládla chodit do školy, kolabovala jsem tam a každý den se doma psychicky hroutila z toho, že tam další den musím zase.

Tou dobou mi, přestože jsem brala hormonální antikoncepci, po několikáté vynechala menstruace, vypadaly mi dvě třetiny vlasů a strašně mě bolívaly ruce a nohy, trpěla jsem na migrény a nespavost.

V té době jsem začala docela dost chodit po doktorech, aby se zjistilo, co mi je. V hloubi duše jsem samozřejmě věděla, že je to všechno proto, že nejím, ale nedokázala jsem to sama před sebou ani před nikým jiným přiznat. A moje pochůzky po doktorech byly možná prvním voláním o pomoc a doufáním, že si někdo všimne, že něco není v pořádku, když tomu doma nevěnovali pozornost.

Když jsem šla k mé obvodní dětské doktorce, s tím, že trpím na bolesti hlavy, slabost a bolesti končetin, myslela si, že beru drogy. No musela jsem vypadat opravdu hrozně. Hned mi dělala testy na drogy a volala mámě, ale ta jí ubezpečila tím, že rozhodně drogy neberu, že ,,jenom“ nejím. 
Výsledky nebyly dobré, odvápňovaly se mi kosti, devitaminóza, anémie a krevní tlak nešel vůbec změřit.

Nehty se mi úplně odrolily, vlasy vypadávaly po chuchvalcích a celá jsem se ochmýřila. Narostly mi jemné, ale husté chloupky na rukou, na břiše i na zádech. To se ženám při anorexii stává normálně, protože mají nedostatek ženských hormonů a tělo se navíc snaží zahřát. 
Jenže jsem se pořád viděla tlustá a připadala jsem si obézní. Věděla jsem, že takhle to nepůjde věčně, a že to není v pořádku, ale i navzdory tomuhle všemu jsem si říkala, že je možná lepší být chlupatá a plešatá, než tlustá…

Díky doktorce se do toho konečně začala máma aspoň trochu angažovat, a vzala mě do jedné nejmenované nemocnice na psychiatrii. Bohužel jsem ten den měla obrovskou smůlu na doktora. 
Byl pátek, červen, venku krásné počasí, a pan doktor už se zřejmě viděl někde u vody, a neměl náladu na neobjednanou pacientku. 
Když jsem mu řekla, že vážím asi 49 kilo, zatvářil se, co že ho tam vlastně otravujeme, že nějaká jeho neteř má také tolik, ( Zmínil se, že jeho neteř je o 4 roky mladší let a měří o 15 centimetrů méně, ale v potaz už to nebral) a řekl mámě, že holka má být hubená a hlídat si postavu a poslal nás domů. Takhle to na tý dětský psychiatrii prostě je, jak nemáte pod 40 kilo, nikoho moc nezajímáte

Naštěstí strejda je známý primáře v jiné nejmenované nemocnici, říkejme jí třeba Čertovice, kam jsem o týden později s váhou asi 48 kilo nastoupila. A tak začala moje první léčba na psychiatrii.

POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ

Komentáře

RinKagamineCZ

Yoo Sae-rom: Promiň smajl Já s tím mám občas fakt problém, to není žádná urážka na tebe. S mluvenou formou problém nemám, ale s psanou trochu ano. Neupravila. Článek je hodně dlouhý a asi tam budou překlepy nevím.

RinKagamineCZTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.