KagamineRinCZ

Jak si napsat životopis

Blíží se léto a doba, kdy budou mnozí z nás shánět brigádu, a nebo končit studium a hledat práci. A správně napsaný životopis je třetina úspěchu. Pokud vás čeká ještě hodně školních let a na brigádu se nechystáte, i tak si můžete životopis cvičeně napsat, abyste si to do budoucna natrénovali. A dnes si tady řekneme, jak na to.

Na internetu najdete spoustu vzorů, které můžete použít, a s většinou z nich asi chybu neuděláte, nicméně...je pár věcí, které vám vzor v životopisu neřekne.

FOTKA ANO ČI NE?

To je otázka. Někteří zaměstnavatelé fotky v životopise preferují, jiní naopak ne. Na druhou stranu...pokud si tam dáte fotku, ať bude sebelepší, začnou vás už dopředu škatulkovat a dělat si o vás nějaký obrázek na základě jedné fotky, takže za mě fotka do životopisu spíš NE.

Když už ale, pak zvolte nějakou neutrální, kde jste v běžném nebo lehce formálnějším oblečení, učesaní, a jste na fotce jen vy a ne milion věcí v pozadí.

OSOBNÍ UDAJE

Hned nahoře v životopise by jste měli mít základní údaje o vás. tedy celé jméno, datum narození, trvalou adresu a nějaký kontakt na vás. Reálně to může vypadat třeba takhle:

Osobní údaje:
Jméno: Rin Onyxová
Datum narození: 27. 12. 2007


Kontaktní adresa:
Trvalé bydliště: ulice, číslo popisné, město, směrovací číslo
Tel: ... ... ... 
Email: váš email - ideálně s vaším jménem nebo příjmením, žádné střeštěné adresy, které vám udělal strýček v dětství, email, který používáte, a hlavně žádné: BellakIttymnau atd. 

VZDĚLÁNÍ:

Další položkou by mělo být vaše dosažené vzdělání, takže úroveň vzdělání - zda vysoká, střední, základka, jaká škola, jaký obor a rok ukončení.

NÁZEV ŠKOLY - POPŘ TITUL, JAKÝ Z NÍ MÁTE NEBO ZDA SE JEDNÁ O MATURITU ČI VYUČENÍ

OBOR

ROK UKONČENÍ

Pokud máte vysokou školu, dejte jí nahoru, a pod ní to samé akorát s vaší střední školou + zakončeno maturitní zkouškou/výučním listem. Pak stejně jako u VŠ, obor, a rok ukončení. 

Základní školu a její adresu ž psát nemusíte, s tou se počítá, že jí máte, a je jedno jakou xD

PRACOVNÍ ZKUŠENOSTI:

Další důležitá položka. Pokud jste už někde pracovali na HPP, určitě tyto zkušenosti napište jako první, i kdyby to měla být jen jedna, dejte ji hned nahoru, protože to je to, co se počítá nejvíc.

Pokud jste měli jen brigády, vypište je. Nemusíte všechny, pokud jich bylo hodně. Záleží také, na jakou pozici se hlásíte. Pokud chcete jít dělat do pohostinství, asi nemusíte zmiňovat hostessing a hlídání dětí, ale spíš brigádu v kavárně. Naopak pokud chcete jít někam do obchodu s oblečením, vypište všechny brigády z podobných obchodů. Pokud sháníte místo, kde se hodně komunikuje s lidmi, napište zkušenosti typu call centra, rozdávání letáčků atd. Nicméně pokud tam dáte těch brigád víc, nebude to na škodu, ale ať to není na tři stránky. 

Pokud žádné zkušenosti nemáte, jo, bez obalu řečeno, je to blbý, takže si alespoň něco domyslete, i kdybyste si tam měli napsat úklid, hlídání dětí nebo vybalování balíčků někde...vždycky můžete na pohovoru říct, že jste to měli přes známé XD

A teď formát.

Zaměstnavatel: Název firmy nebo jméno konkrétního zaměstnavatele
Pracovní pozice: Název vaší pracovní pozice
Náplň práce: na dvou, třech řádcích krátce říct, co jste v dané práci dělali
Období: Od kdy do kdy jste tam pracovali.

DALŠÍ PRAXE

- velmi důležitá položka pro studenty XD Zde totiž můžete vypsat vaše školní studijní praxe.

- Stačí název instituce, kde jste praxi měli, a krátký popis toho, co jste tam dělali.

- Dál sem můžete napsat různé školní záležitosti, kterých jste se účastnili, jako výpomoc prvákům, roznášení kafe komisi u maturit, erasmus, stáže, důležité a pro vás úspěšné školní soutěže nebo vypomáhání s nějakými akcemi školy - tohle pište jen v případě, že nemáte žádné jiné pracovní zkušenosti, a potřebujete si do toho životopisu napsat NĚCO, co ukáže, že jste schopni něco dělat a na něčem pracovat, někoho poslouchat a vykonávat nějakou výpomoc.

KURZY:

Pokud za sebou máte nějaký kurz, státnice, nadstandartní zkoušky...prostě cokoli, co nemá každý, a vy jste to absolvovali, i kdyby se jednalo jen o letní jazykový kurz nebo kurzy herectví. Nikdy nevíte, co daného zaměstnavatele zaujme.

JAZYKOVÉ ZNALOSTI:

Zde vypíšete vaše jazykové znalosti. I když jste měli jen jeden rok němčiny ve škole, napište si to tam. Může to vypadat nějak takhle.

• Český jazyk – rodilý mluvčí
• Slovenský jazyk – pasivní znalost
• Anglický jazyk – B1
• Německý jazyk – začátečník
• Ruský jazyk – mírně pokročilý

To byl příklad. Pokud jste se učili jiné jazyky, napište je tam, a zjistěte si, jak je to s těmi úrovněmi A1,A2,B1,B2,C1,C2...

POČÍTAČOVÉ ZNALOSTI.

Příklad:

• Microsoft Powerpoint
• Microsoft Word
• Microsoft Excel
• Microsoft Outlook
• Canva


Cokoli, s čím alespoň trošku umíte, ať už je to Word, Excel...nebo třeba nějaký střihový program nebo  programy na úpravu fotek. 

MĚKKÉ DOVEDNOSTI:

.Sem se píší věci jako: 

.Výborná komunikace

. přesvědčovací schopnosti,

.schopnost samostatné práce,

.dobrá týmová práce

.dobré organizační schopnosti,

.písemná komunikace na dobré úrovni,

.smysl pro pořádek,

.dochvilnost.

.Rychle se učím

.jsem časově flexibilní

atd. prostě vše, v čem jste alespoň trochu dobří v běžném životě, a co by jste mohli využít i v práci.

ZÁJMY A KONÍČKY:

Sem napíšete pár vašich zájmů. Ať už je to sport, četba, kreslení, vaření, nebo tanec. 

Pište sem spíš nějaké zajímavé nebo to, co se obecně považuje za ,,dobré" jako třeba právě četba knih, zájem o jazyky, historii nebo chemii, sporty, druhy umění atd. PC hry a koukání na televizi si tam napsat můžete také, pokud je to pravda, nicméně pokud nesháníte práci v obchodě s počítači nebo hrami...asi tím dojem neuděláte.

A to je vše. Pokud budete mít takhle hezky strukturovaný životopis, ne moc dlouhý, ale výstižný a se vším podstatným, jste na dobré cestě.

Nezapomeňte, že si můžete v životopise i trošku vymýšlet a trošku nadsadit své schopnosti a znalosti a něco málo si tam přidat, ale v rozumné míře, aby se nestalo, že si tam dáte italština pokročilý, a pak to po vás v práci budou chtít nebo že si tam napíšete řidičák, když ho nemáte XD To zase ne, všeho s mírou.a

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.