KagamineRinCZ

Jak poznat falešného kamaráda

Nejspíš jsme to všichni už zažili. S někým jsme se poznali, začali se bavit, docela si padli do noty, a časem se z nás stali přátelé. Vše se zdálo být fajn a v pohodě, a pak se s vámi z ničeho nic přestal bavit bez důvodu, a nebo vás podrazil, zradil a pěkně vám zavařil. A nebo se právě nacházíte v přátelství s někým, kdo pro vás ale nikdy nic neudělá, a vy máte pocit, že se s vámi baví jen proto, že něco potřebuje nebo z absolutní nudy? Pak je tenhle článek pro vás! Dnes si totiž řekneme, dle čeho můžeme poznat, že to s námi nějaký náš kamarád nemyslí úplně dobře. 

Samozřejmě někdy to poznat nejde. Někteří lidé jsou skvělí manipulátoři a umí to skvěle hrát na dvě strany a do poslední chvíle vás přesvědčí, že jsou vašimi úplně nejlepšími kamarády, na které se můžete spolehnout. I tak ale často existují určité varovné signály, podle kterých můžete poznat, že to s vašim přátelstvím není tak slavné...

Mé rady jsou postaveny čistě na základě osobních zkušeností, nejsem psycholog ani čtečka myšlenek, takže tyto rady nemůžete brát na 100%, protože já nevidím právě do vašich vztahů s lidmi a neznám celou situaci...Nicméně, dost možná se vám nějaká tahle rada bude v životě hodit.

SÁM SE VÁM NIKDY NEOZÝVÁ

Pokud bydlíte daleko a oba máte náročné koníčky, školu nebo práci, kdy fakt víte, kdy má ten druhý školu, směnu nebo třeba tréningy a neozývá se v daný čas, je to něco jiného. Stejně tak pokud víte, že právě řeší rodinné nebo jiné problémy.

Pokud jste to ale konstantně a neustále jen vy, kdo se ozývá, ptá se, jak se ten druhý má, a pokud jste opravdu jediný, kdo se angažuje v tom spolu nějak trávit čas, a  druhá strana konstantně nejeví zájem a s nějakou schůzkou nebo telefonátem souhlasí jen, když se nudí, asi to nebude úplně ideální. Stejně tak, pokud vám sem tam napíše sám, ale jeho odpověď na otázku, co děláte nebo jak se máte, je vždycky jen NIC, NUDÍM SE. 

Řešení: Promluvit si o tom a na rovinu se zeptat, co se děje a zda o kontakt s vámi vůbec stojí. Je zcela v pořádku, že už ho prostě nebavíte nebo si nerozumíte, ale je fér, aby vám to ten člověk řekl, pokud se s vámi z nějakého důvodu bavit nechce. S každým si nesedneme nikdo, ale je fajn to umět na rovinu říct.

NIKDY VÁM NECHCE POMOCT, I KDYŽ HO TO NEOBTĚŽUJE A NIJAK NEOMEZUJE

To jsem zažila. Potřebovala jsem JEN to, aby mi daná slečna řekla jednu informaci, kterou věděla. Já jí tehdy nutně potřebovala vědět. Ale ona mi za celého půl roku tuhle jednu věc neřekla jen proto, že nechtěla, abych tu danou věc mohla ve svém životě vyřešit. Navíc mi pořád dávala naděje, že mi jí jednou řekne...

Může se to týkat například i toho, že vám nikdy nedá opsat úkol, a ne proto, že by jste žebrali pokaždé a sami jí nebo jemu ten úkol nikdy opsat nedali. Nebo to, že vám, co já vím, blbost, nepůjčí tužku, i když má čtyři nebo jiné maličkosti. Zkrátka když by daná věc tu osobu nijak nezatížila a nic by jí to neudělalo, ale ona vám stejně nepomůže...Proč? Protože prostě nechce, aby jste dobře dopadli nebo aby vám bylo lépe. Nemyslí to s vámi dobře. 

ZJISTÍTE, ŽE VÁS POMLOUVÁ

Tohle je hodně velký vykřičník. Opravdový kamarád vám řekne, když mu něco vadí, a pokud toho není z nějakého důvodu schopen, možná ej mezi vámi kvůli tomu dusno, ale rozhodně to neprobírá se všemi okolo ještě navíc stylem: TO EJ ALE DEBIL, TO EJ ALE TRAPÁK, ON URČITĚ DĚLÁ TO A TO A URČITĚ MÁ TO A TO...Tím spíš, pokud o vás šíří nepravdy nebo informace vytržené z kontextu. Takže pokud se od někoho druhého dozvíte, že o vás šířil to a to, a že říkal to a ono, ale vám tvrdí pravý opak a tváří se jako nej kámoš, přitom o vás mezi ostatními mluví ošklivě, pak to opravdu není kamarád. Tohle je něco, co by jste nikdy neměli přehlížet a tolerovat. Zvláště holky tohle rády dělají, že se tváří jako nejlepší kamarádky, a pak tyto své ,,sestry" dost ošklivě pomlouvají, kde se dá.

NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH SE K VÁM CHOVÁ HNUSNĚ

Tohle jsem zažila loni ve třídě. Osoba, se kterou jsem zdánlivě vycházela, a se kterou jsem se ve třídě normálně bavila, když na to přišla řeč, se ke mně ve třídním chatu chovala jako k odpadu. Nebyly jsme sice kamarádky, ale i tak mi to bylo divné, proč je na mě na internetu tak odporná, když ve třídě se na mě culí a normálně se bavíme. 

Tím horší to ale je, pokud se jedná o vašeho kamaráda. Jistě, většina lidí na soc. sítích komunikuje jinak, než v reálu, ale pokud je na vás dotyčná osoba hnusná v komentářích nebo právě na nějakém skupinovém chatu, a není to způsobeno jen tím, že se jí ten den něco stalo a měla blbou náladu a bouchly jí saze, něco bude špatně. Nejspíš vás nemá tak ráda, jak se tváří

JEN BERE A NEDÁVÁ

Pokaždé, když něco potřebuje, jde za vámi, napíše vám, chce si promluvit, o něco žádá...ale když žádáte o něco vy nebo vy chcete něco probrat, tak najednou nikdy nemá čas, nemůže, nehodí se jí to a nechce. Někdy se to stát může, někdy opravdu nemáme náladu nebo nemůžeme někomu vyhovět, i když to potřebuje a máme ho rádi, ale pokud to trvá dlouho, a vy už se cítíte jak idiot, který je vždycky k dispozici, ale to samé vám není dáváno na zpět, pak vás tato osoba jen využívá. Vztah, a to i přátelský je vždycky na vzájemném braní a dávání a na tom, že ho táhnou oba stejně. A ne že to celé táhne jen jeden a druhý se veze.

CHOVÁ SE K VÁM OSKLIVĚ

Posmívá se vám, bývá na vás zlý nebo protivný, až moc ostře a ošklivě vás kritizuje i ve chvíli, kdy se neptáte nebo vás nějak zesměšňuje. Někdo je sice takový ten rejpal a vtipálek a nemyslí to zle a chová se tak ke všem, ale pokud vás váš kamarád opakovaně staví do situací, které jsou vám nepříjemné a nepřestane ani poté, co ho o to požádáte a řeknete, co a proč vám vadí, pak je opět něco špatně. Kamarád by neměl být ten, kdo vám ubližuje a chová se k vám hnusně. To samé pokud vás odstrkuje pokaždé, když se objeví někdo ,,lepší". To není kamarád.

MANIPULUJE S VÁMI

Tohle je někdy těžké poznat, ale pokud máte pocit, že na vás vyvíjí tlak a svým chováním nebo dobře mířenými větami vás nutí se měnit, chovat se jinak nebo dělat věci, co nechcete jen proto, aby z toho měl užitek nebo pokud se něco stalo, něco udělal, ale celou situaci háže jen na vás a svádí celou vinu na vás a otáčí a překrucuje situace tak, abyste se cítili provinile nebo měli pocit, že jste zahnaní do kouta, nejspíš váš instinkt nelže a jedná se o manipulaci. Manipulace nemusí vždycky vypadat stylem KDYŽ TO NEUDĚLÁŠ NEBUDU SE S TEBOU BAVIT nebo PODÍVEJ SE, KAM TĚ TOHLE DOSTÁVÁ, TAKHLE SKONČÍŠ BLBĚ, UDĚLEJ TO TAK,JAK TI ŘÍKÁM A VŠE BUDE DOKONALÉ. Může to být i ve smyslu, že vás zasypává lichotkami a stahuje uměle na svou stranu, ale přitom pozorujete body, které jste si přečetli výše.

CHOVÁ SE K VÁM JINAK V KOLEKTIVU NEBO MEZI JINÝMI LIDMI. 

Jste dobří kamarádi a smějete se spolu, ale jakmile se objeví jiní jeho přátelé, tak vás najednou začne odstrkovat, jako by se za vás styděl nebo se k vám začne chovat ošklivě jen proto, že se k vám tak chová někdo z jeho party nebo skupiny? Tak tohle také není pravý kamarád

NIKDY SE VÁS NEZASTANE

Nikdy se vás nezastane před druhými, když to potřebujete a jste v právu, najednou dělá, že tam není nebo se dokonce staví na druhou stranu, přestože chyba není na vaší straně nebo vám nevysvětlí, proč zrovna teď nemůže být na vaší straně, jelikož děláte něco, s čím prostě nesouhlasí. Zkrátka když se vás nikdy nezastane a nikdy vás nepodrží, když to potřebujete. Ani tohle není správné jednání.

KONSTANTNĚ VÁM LŽE

Pokud zjistíte, že více jak polovina z toho, co vám říká, není vůbec pravda, opět je lepší se od toho člověka držet dál. Možná si vás chce jen naklonit, získat na svou stranu, udělat dojem...Ale lhaní není nikdy dobrá cesta, a stejně tak jako vám lhal ohledně nějaké blbosti, vám klidně bude lhát i ve vážných věcech.

NERADUJE SE Z VAŠICH ÚSPĚCHŮ A ZÁVIDÍ VÁM

Závist je lidská, a všichni občas něco závidíme, a to i přátelům. To je normální. Ale vzpomeňte si, i když jste kamarádce nebo kamarádovi něco záviděli a trochu žárlili, stejně tak jste byli jednou svou částí rádi za něj a byli jste rádi, že se má dobře. Protože tak by to mělo být. A pokud vám váš kamarád závidí až moc a moc často a nikdy se s vámi neraduje, když se vám něco povede, není to dobré. Pokud máte například skvělou zprávu, a chcete se o ni s kamarádem podělit, a on na vás jen vyštěkne MĚ TO NEZAJÍMÁ, NECH SI TO, NEMUSÍŠ SE POŘÁD VYCHLOUBAT, zřejmě se moc neraduje, že se máte dobře a ani o to nestojí.

Někdy váš vnitřní hlas nelže a je důležité věřit svým instinktům, a pokud z někoho nemáte dobrý pocit, i když jste přátelé, je třeba se mít na pozoru, a pokud vidíte problém, je třeba ho s tím člověkem řešit. Nebát se chtít si o tom promluvit a zkusit společně přijít na to, v čem problém je. A pokud je to opravdový kamarád, bude to s vámi chtít vyřešit, protože nebude stát o to, aby mezi vámi bylo dusno. Komunikace je klíčem ke všemu, ale je třeba mít na paměti, že né všichni lidé to s námi myslí dobře, i když se tak tváří.


Komentáře

Adriana MJ

Takové už jsem měla asi 6 let....... Chvíli se kamarádili potom když přijel někdo další tak mi ubližovali.... Už jsem od nich konečně odešla asi před rokem

Adriana MJTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Adriana MJ

RinKagamineCZ: Jo já byla malinká ale jsem ráda že jsem si to odžila protože jsem potřebovala zkušenosti abych to příště neudělala znova.... Navíc to co se stalo to se stát mělo protože jsme si to tak sami vybrali....

Adriana MJTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

RinKagamineCZ

Adriana MJ: Dobře jsi udělala. Také jsem takové měla, hlavně v mladším věku, kdy jsem s tím ještě neuměla pracovat

RinKagamineCZTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

harveyena(Svět Fantazie ^^)

Velmi oceňuji, že se snažíš vytvářet tak zajímavý obsah. Tvoje články jsou čtivé a mají v sobě jakési kouzlo. Rozhodně máš na psaní talent.
Budu se těšit na další článek! <.3

harveyenaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

RinKagamineCZ

harveyena: děkuji moc :3 Snažím se. Píšu už od šesti let, kdy jsem si prostě vzala papír a pastelku a tiskacím psala různé příběhy a rovnou i popisovala postavy smajl je to jedna z mých vášní od dětství. Neměli jsme doma PC a já neměla telefon, a pak do školy v první třídě jen ještě černobílou nokii, takže můj kámoš byl papír, tužka, pastelky a fantazie

RinKagamineCZTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.