KagamineRinCZ

Chirurgická léčba zarostlého nehtu - U DOKTORA#1

Vzhledem k tomu, že jsem letos podstoupila tři zákroky pod lokálním anestetikem, kdy jsem pokaždé byla strašně vyděšená, protože jsem prostě nevěděla, do čeho jdu, jsem se rozhodla, že o všech těchto nepříjemných, ale docela častých věcech, které jsem podstoupila, udělám články.

Třeba na ně zrovna narazí někdo, kdo bude mít před podobným zákrokem, a kdo se hrozně bojí, protože neví, co čekat. A pak si přečte o tom, o co vlastně jde, jak to probíhá, jak to bolí nebo nebolí a co dělat pro úlevu a lehčí průběh a rychlejší léčbu. Snad budou někomu užitečné. Tuhle sérii nazvu U DOKTORA

Takže...minulou středu jsem musela podstoupit stržení zarostlého nehtu na noze. Nikdy předtím se mi nic podobného nestalo, takže jsem se logicky hrozně bála a nejdřív vůbec nevěděla, co s nohou vlastně mám. Teď se mi to hojí...Takže, jdem na to.

1. O CO JDE A KDY JE TO NUTNÉ

Občas se stane, že nehet na noze zaroste. Pokud zaroste jen trochu, obvykle to vyřeší nějaká mastička a správná hygiena a vystřižení onoho zarostlého místa nehtu doma nůžkami, což je nepříjemné, ale nic dramatického, popř. šikovná pedikérka, která ho opraví. Ale pokud nehet zaroste hodně, a následkem toho zahnisá, je nutné chirurgické stržení části nehtu. Pokud to ještě nutné není, lékař na to pouze předepíše správnou mast a možná antibiotika. Pokud ale nazná, že se část nehtu musí vytrhnout, provádí se tento zákrok pod lokální anestezií, kdy se umrtví palec, díky čemuž v tu chvíli zákroku necítíte opravdu vůbec nic, a lékař na chirurgii pak část nehtu vyřízne, a pak se to zahojí. Že nehet takhle zaroste se může stát ze špatného stříhání nehtů, dlouhodobého nošení špatné a moc malé obuvi nebo z dlouhodobě špatné hygieny, ale nestává se to často.

2. KDY JE TŘEBA JÍT K LÉKAŘI? JAK POZNÁM, ŽE JDE O ZAROSTLÝ NEHET?

Když nehet jen trošku zaroste, tak to prostě jen tlačí, třeba v botě, možná palec trošku zrudne, ale v téhle fázi není nutné běžet k lékaři. To je nutné v případě, že palec nateče, je horký, místo je hodně bolestivé, samo o sobě i na dotek, když vám už na palec nejde ani došlápnout, když vás bolest budí ve spánku nebo máte problém dobře chodit. V takovém případě už je opravdu nutné k lékaři radši zajít.

Já sama se hrozně bála a vůbec nevěděla, co se děje. Popravdě, nehet už mi trošku zarostl, ale nikdy ne tak moc, takže jsem si říkala, že takovou bolest přece nemůže způsobit jen zarostlý nehet. když jsem celou noc nespala a už nemohla téměř vůbec chodit...Může. Palec jsem měla jak konec a infekce už postoupila i do nohy. V takovém případě je jasné, že to nůžky na nehty a mastička nespraví...Ale ano, pokud vás palec bolí jako by byl snad zlomený, ale nic takového se vám nestalo, může to být z ,,jen" zarostlého nehtu. 

 3. JAK PROBÍHÁ CHIRURGICKÝ ZÁKKROK

VEMTE SI VĚTŠÍ BOTY! BUDETE ODCÁZET SE ZAVÁZANOU NOHOU, TAK AŤ SE VÁM NOHA VEJDE DO BOTY

Obvodní lékař vám vypíše žádanku, se kterou můžete jít HNED na nejbližší chirurgii. Tam vás vezmou okamžitě, maximálně si chvíli počkáte, ale vezmou vás, jak tam přijdete, protože je to akutní, takže nemusíte čekat více dní, než bude volný termín.

Co se bolesti týče...jako všechno, tohle je individuální, protože vše záleží na vašem prahu bolesti, ale já su člověk, kterého bolí, když na něj zafouká vítr. Jsem fakt histerka a bolí mě všechno a nic nevydržím, takže pokud mě něco bolí, neznamená to, že bude i vás. A naopak pokud mě něco nebolí, no tak to můžete být v klidu :D 

Samotný zákrok nebolí, protože dostanete lokální anestezii. Ta se píchne do palce. Mě samotná injekce nebolela, hodně lidí si stěžuje, že to bolí, ale já bych to popsala ani jako o pár vteřin delší očkování. prostě to píchne a štípne, ale nic hrozného. Navíc to trvá asi dvě vteřiny, takže toho se bát nemusíte. Palec následně přestanete úplně cítit, takže všechno ostatní už pak necítíte vůbec. 

Lékař pak palec nařízne a vytrhne část nehtu. To už ale necítíte. Celý zákrok je velmi rychlý a trvá asi 20 minut včetně toho, že 10-15 minut čekáte, než zabere injekce. Pak asi 5 minut vrtá palec, a je hotovo. Pokud je to potřeba, palec vám následně vydezinfikuje, pokud je to potřeba, zašije samovstřeávatelnými stehy, které se nebudou muset vytahovat, zabalí gázou a zaváže. Následně půjdete za den nebo dva na první převaz, pokud se to hojí dobře, pak sundá gázu a obvaz a palec už vám jen zasype nebo namaže mastičkou a zalepí náplastí. Tu si pak každý den vyměníte a palec opět zasypete zásypem nebo namažete.

4. BOLEST PO ZÁKROKU

Opět zdůrazňuji, že já jsem přecitlivělá histerka! Po zákroku můžete normálně odejít domů, pokud nebydlíte moc daleko, pak normálně dojdete, akorát budete muset kulhat a našlapovat tou nemocnou nohou na patu, ale jde to. jde s tím trošku chodit a jde chodit třeba doma po bytě, na wc atd...Nebudete tedy úplně závislí na péči jiné osoby, jen některé věci jako úklid nebo jít na nákup budou prostě náročné, a pokud nemusíte bude fajn když vám v tom ze začátku někdo pomůže, pokud někdo takový je.

Než palec přijde k sobě, doporučuji si vzít nějaké léky na bolest, protože je to zkrátka rána do živého, a jak přestane působit injekce, tak to bolí. Mě to první dva dny bolelo opravdu hodně, a taky to dost krvácelo, ale to je normální. Je to fakt nepříjemné, a ty první dva dny to bolest bude no. Dá se to přežít, příjemné t ovšem není, ale je to zkrátka živá rána. Nedá se s tím dělat nic jiného, než nechat nohu co nejvíc v klidu, ideálně jí dát nahoru, ledovat, brát prášky na bolest a čekat. 

Třetí den už bolest výrazně ustoupila ( nejhorší byl asi druhý den po zákroku) a to dost výrazně, dokonce jsem mohla o něco lépe chodit, a už jsem dokonce vyrazila sama na nákup a na krátkou, kulhavou procházku. Čtvrtý den je to zase o něco lepší, a lékař mi slíbil, že za týden budu už moct i normálně tancovat. :) Tak snad. Dnes je to pátý den, a už to jen nepříjemně pne a bolí to při kontaktu s něčím tvrdým, když se palce náhodou dotknu něčím z vrchu, ale Len už mě do toho i omylem kopnul a přežila jsem to :D Pátý den už na palec zlehka našlapuji, je to ještě trochu nepříjemné, ale už se to dá. 

První dva dny můžete mít také zvýšenou teplotu. To je normální,  toho se nelekejte. Může vám také být trochu špatně od žaludku kvůli bolesti, v takovém případě doporučuji pít kefír a podmáslí, mít doma bílé jogurty, jablka, vývar... zkrátka věci dobré na trávení, já ty první dva dny opravdu jen pila podmáslí a kozí mléko. Nejíst úplně není dobré, protože pak nebudete mít sílu na hojení a může se vám motat hlava, a můžete spadnout.

5. REKONVALESCENCE

Ten první den je opravdu důležitý nechat nohu v klidu, a pokud možno co nejvíc nahoře a chladit, aby místo neotékalo a více nekrvácelo. Stejně trochu bude... To samé asi ten druhý den, ale uvidíte, třeba by jste to snášeli lépe, než já. Jakmile doktor pak sundá gázy a obvaz, sám vám řekne, co dělat a co nedělat, ale nejspíš vám řekne, abyste si místo opatrně vymývali každý den, a pokaždé zasypali zásypem nebo natřeli mastí, a zalepili náplastí. Mělo by se to postupně hojit. 

Nehet nechte takto zalepený ještě tak týden, a zásypem nebo mastí to ošetřujte, dokud se místo netazáhne. To sami poznáte, až to nebude potřeba. 

Sami také testujte, kdy už jde na palec mírně došlápnout. Když to bolest nedovolí, je lepší chodit velice opatrně a našlapovat nemocnou nohou na patu a bok nohy, a chodit co nejméně. Jakmile už se našlápnout dá, začněte opatrně a pomalu našlapovat, aby se to ten palec zase učil. Co vím, tak berle se dávají jen v extrémních případech, máma je třeba dostala, ale ostatní lidé, kteří si tím prošli a se kterými jsem o tom mluvila, tak ne, a jim palec třeba ani nešili ani nezavazovali...Záleží na závažnosti toho, jak to máte právě vy. 

Hlavně udržujte místo čisté, první dny nohu nahoře a našlapovat opatrně. Pokud doktor není blb a neudělal to špatně, pak nehrozí žádné následky ani komplikace :) Chůzi opatrně přidávejte podle toho, jak vám to noha sama dovolí, ona si sama řekne, co už zvládne, a co ještě ne. 

Podle všeho by to za týden mělo být v pohodě, a pak by místo mělo být jen citlivé. Jasně, nějaké boty typu balerínky, hodně úzké tenisky nebo třeba dokonce lodičky nejspíš nebudete moct nějakou dobu nosit. A asi budete první dny potřebovat nějaké větší nebo otevřené boty.

S tou bolestí první dny bohužel moc nenaděláte, jediné řešení jsou nějaké léky na bolest a ledování. Od třetího dne mě osobně třeba pomohlo podložení nohy něčím hodně měkkým, třeba srulovanými peřinami. A pomáhá pak i ten zásyp nebo mastička. Jamile doktor sundá obvaz a gázu, bude to o hodně lepší. :)

Přeji všem, aby se vám to nestalo, a pokud už ano, pak se nebojte samotného zákroku, řešte to co nejdřív a brzké uzdravení. 




Komentáře

Butterfly340VIP(Imagination☆)

S tímhle mívám problémy docela pravidelně. Jednak si neumím pořádně stříhat nehty na nohou, jednak docela často nosím boty na podpatku, popřípadě jinou, fakt skvělou obuvsmajl Přes léto jsou moje nohy chudáci. Jednou jsem si nohy v botách odřela tak, že jsem tam pak měla jizvy, když se to teda konečně zahojilosmajl (K tomu, aby se to zahojilo, tak jsem potřebovala lahvičku koloidního stříbra a asi tři týdny jsem musela chodit je v pantoflích a bez ponožek, takže taksmajl)

Naštěstí jsem teda na takový zákrok nikdy nemusela, protože to bych asi psychicky nezvládla. Mám fóbii z krve, takže představa, že mi někdo něco řeže... Není úplně hezká smajl
Jakmile vidím, že mám prst červený a na omak to bolí, tak si na to dám "černou mast". Ta to díkybohu vždy vyřeší. Je to fakt zázrak a můžu doporučit.

Každopádně, ještě takový dotaz... Proč jsi nechodila o berlích? smajl Tu nohu bys tak vůbec nezatěžovala a logicky by ti z rány neteklo tolik krve.

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

RinKagamineCZ: Jojo, u tý černý masti se to musí zachytit hned.

Já jsem zas taková, že zkusím cokoliv, jen abych nemusela na nějaký zákroksmajl Jednou se mi objevila bradavice na chodidle, taková malá, ale štvalo mě to, tak jsem s tím hned šla na kožní. Tam mě odvaha přešlasmajl Nakonec jsem se s doktorem domluvila na mastičce. S tím, že jestli ta nepomůže, tak pak to vytáhne chirurgicky. No, naštěstí to pomohlo, moje jediný štěstí smajl

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

RinKagamineCZ

Butterfly340: Z berlí mám dost trauma, navíc to fakt nebylo potřeba. Ani jsem žádné nedostala. Ještě toho trochu...Teď už jsem mohla i tancovat. Hojí se to dobře.
Černá mast pomůže, ale jen do určité fáze, když už je infekce rozlezlá pomalu do půlky nohy, tam se to právě musí odstranit. Mě se to stalo poprvé, ani nevím z čeho. Stát se to může... O té černé masti doktor říkal taky, ale řekl, že by se muselo čekat dva dny, zda to vůbec pomůže, a kdyby ne, stejně by ten zákrok byl nutný, tak jsem šla radši hned, abych to neprotahovala, už to mám za sebou

RinKagamineCZTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.