KagamineRinCZ

5 RAD, JAK SI NENECHAT SRÁŽET SEBEVĚDOMÍ DRUHÝMI


Každý, kdo někdy navštěvoval základní školu, se určitě setkal se situací, kdy se mu nějaký spolužák posmíval, urážel ho nebo dokonce šikanoval za vzhled, oblečení, za to, které věci nemá nebo za školní úspěchy či neúspěchy. Nejen ve škole se s tímhle setkáváme. V dnešní době je to hlavně problém sociálních sítí. A lidé umí být opravdu zlí. Tak si pojďme říct, jak se proti těmhle zlým lidem zocelit a jak si jejich urážlivé a otravné poznámky nebrat tolik k srdci.


1. UVĚDOMTE SI SVÉ SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY


Pokud máte být vyrovnaným člověkem, který se nenechá srazit na kolena hloupými posměváčky ze školy nebo na internetu, musíte znát sami sebe a být si vědomi svých kvalit i nedostatků. Vůbec se nebojte udělat si čas sami na sebe a sepište si, co je na vás fajn, v čem všem jste dobří ( a nebojte se na sobě ocenit i maličkosti! JEN DO TOHO), a zároveň vaše slabé stránky a to, co vám moc nejde.
Pak si jich buďte vědomi. To, v čem jste dobří, vám nikdo nevezme. To je to, za co si máte vážit sami sebe. A to, v čem jste špatní…každý člověk má něco, a je fajn pracovat na svých chybách, pokud to jde, ale zároveň přijmout ty nedostatky, které ovlivnit nemůžete. Každý je má. Takže i vy. A je třeba si uvědomit, že to není nic, kvůli čemu by jste se měli cítit mizerně.


2. UVĚDOMTE SI, KDO VÁS URÁŽÍ


Kdo je vlastně ten, kdo je na vás zlý? Je to někdo důležitý? Někdo, kdo pro vás hrozně moc znamená a ke komu vzhlížíte a obdivujete ho? Někdo, koho máte opravdu rádi? Nebo je to jen nějaký spolužák, který si dobrá všechny nebo náhodný člověk z internetu, kterého neznáte?
Pokud to není nikdo důležitý, neměly by být pro vás důležitá ani jeho slova. Jistě, slova umí zranit víc, než nůž, ale vy se potřebujete naučit nebrat si jeho poznámky a hloupé urážky k srdci. Musíte si v hlavě nastavit, že zrovna TENHLE člověk pro vás nemá žádný význam a absolutně nestojí za to, abyste se kvůli němu cítili mizerně. Dyt tahle otravná, hloupá osoba vás, VÁS přece nemůže urazit. Na to nemá…Dyť vás přece ani nezná! Pokud tuhle myšlenku přijmete za vlastní a budete si jí pořád opakovat, časem to tak začnete cítit, a už to bude jen otravné.


3. DANÉ URÁŽKY A ŘEČI VŮBEC NEMUSÍ PATŘIT VÁM


Často se setkáme s tím, že se do nás někdo pustí, třeba na internetu, na základě jednoho opačného názoru, přitom jste o tom člověku v životě neslyšeli. Nebo to udělá spolužák ve třídě, aniž by k tomu měl zrovna důvod. A víte, že jste dost možná jen boxovací pytel, který je zrovna k dispozici? Často ten člověk vůbec není naštvaný na vás a není to osobní. Prostě měl jen blbej den, je smutnej, naštvanej nebo mu ublížil někdo úplně jiný, s kým nemá odvahu si danou věc vyříkat, a tak si to vybije na vás, protože jste po ruce a je to jednodušší.
Tohle je právě na internetu velice časté. Není snadné přímo konfrontovat toho, kdo je zrovna naštval, ale je snadné si svůj vztek vybít na cizím člověku, kterého v životě neuvidí, schovaný za obrazovkou nebo za anonymem v bezpečí vlastního pokojíčku.
Ale dost možná nemá zrovna problém s vámi, ale sám se sebou a s někým jiným v jeho životě. A na vás si to pouze vybíjí, protože je to lehčí. A něco takového si opravdu nesmíte brát osobně.


4. ZA CO VÁM NADÁVÁ


Další důležitá věc k uvědomění si. Jasně, pokud vám někdo nadává za to, že jste mu lhali, vědomě ublížili, něco ukradli nebo ho poškodili, je na místě se nad tím zamyslet a sypat si popel na hlavu, ale pokud vám nadává za vzhled, oblečení, za to, že nemáte nejnovější telefon nebo za to, jakou máte rádi hudbu, uvědomte si, že to není něco, co můžete změnit, a co by jste kvůli němu měli chtít měnit.
Každý je nějaký. A urážet někoho za to, jak vypadá, jaký má styl nebo na jaké filmy kouká, je nehorázně dětinské a povrchní. Takhle uvažující člověk má nejspíš problém sám se sebou nebo mu opravdu chybí špetka tolerance a vidí svět striktně svýma očima.
Jenže ho nijak neobtěžuje ani mu neubližuje to, jak vypadáte, co posloucháte nebo jak máte ostříhané vlasy :D To mu prostě ubližovat nemůže, a pokud vás za to napadá, nejspíš má opět problém sám se sebou. A ten za něj vy nevyřešíte, ale hlavně vám opravdu nestojí za to, abyste se cítili mizerně. On se vám třeba také nelíbí, třeba také nesnášíte jeho styl a nebavil by vás jeho koníček. Stejně tak by jste mohli vy šít do něj. Kvůli těmhle blbostem si prostě nesmíte dovolit se trápit, protože za to nikdo nestojí, a hlavně je to VÁŠ život, a měli by jste žít podle sebe a tak, abyste byli spokojení. A právě cizí štěstí je to, c někteří nesnesou :D To jim vadí. Vaše štěstí a spokojenost, není to tak, že by jste byli vy ti špatní.


5. JE DOBRÉ SE NAUČIT SE BRÁNIT A VĚDĚT, KDY TO NECHAT BÝT


V případě hádek na internetu…Je někdy pravdu lepší se na to vykašlat, protože věřte, že internet je plný lidí, kteří se s vámi budou o vaše (ne)vegetariánství nebo barvu ponožky hádat klidně dva týdny v kuse ve zprávách nebo hůř, v komentářích. A pokud vás někdo takový otravuje tím, že se s vámi dohaduje o blbostech a píše nežádoucí zprávy a komentáře, aniž by jste se ho o to prosili, je na to kouzelné tlačítko. OMETZI NEBO ZALOKOVAT. No…a máte klid :D BLOK, a je po starosti. Lepší, než si nechat ždímat nervy.
V případě osobních konfliktů a konfliktů ve škole je třeba mít na paměti, že si k vám každý dovolí jen to, co vy jemu dovolíte. A pokud daná osoba vidí, že vám nemá jak ublížit, a hlavně, že si to nenecháte líbit, přestane jí to bavit.
Pokud je na vás někdo opravdu zlý, tak se mu to nebojte vrátit. Pokud to opravdu nešlo po dobrém, buďte zlí také, a klidně mu od plic řekněte věci, které nejsou hezké nebo které jsou pro něj citlivé. Pokud vám někdo sráží sebedůvěru a domluva ani ignorace nepomáhá, klidně mu ji srážejte také. Ukažte mu, že také dovedete být pěkně hnusní, a klidně ho vykolejte. Na druhou stranu, pokud by jste na sebe měli každý den celé přestávky ječet, je lepší po něm štěknout něco ve stylu, že si stejně budete dělat, co chcete, a takovej kus hadru jako on to nezmění, a pak to nechte být.  

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.