KagamineRinCZ

10 tipů pro větší sebevědomí

Dneska trochu zapracujeme na sebevědomí XD Faktem je, že hodně lidí má se sebevědomím problém. A paradoxně právě i ti, u kterých se zdá, že by spíš potřebovali sebevědomí ubrat, protože se považují za bohy, mají často problémy se sebedůvěrou také, ale moc se bojí, že by to někdo poznal, tak nasazují masku ( omluvte prosím ten výraz) největšího mítvpičisty, který je naprosto v pohodě a naprosto spokojený. No a hodně lidí se prostě naučilo se podceňovat. proč tomu tak je si můžeme říct v jiném článku...Teď pojďme na ty tipy.

1. KAŽDÝ DEN SE ZA NĚCO POCHVALTE

Stejně jako je pro vlastní spokojenost dobré si každý večer říct alespoň jednu věc, za kterou jsme vděční, že se stala nebo že jí máme, a poděkovat za to Bohu, vesmíru, špagetové příšeře, osudu nebo čemukoli, v co věříte, stejně tak je dobré se na konci dne za něco pochválit. Mohou to být maličkosti. Nic neshazujte a nezlehčujte. Vynesli jste konečně koš? Poradili jste někomu s cestou? Vyslechli jste někoho? Půjčili jste spolužačce drobný na kafe? Dostali jste jedničku? Nakreslili jste hezký obrázek? Ať je to cokoli, pochvalte se za to, jen tak sami před sebou.

2 NAJDĚTE NA SOBĚ TŘI HEZKÉ VĚCI - NAVZHLEDU

Pro člověka, který si připadá totálně ošklivý, je tohle těžké, ale opět nebuďte kritičtí a nezhlečujte všechno. Najděte na sobě tři nějaké pěkné věci, i kdyby to měly být vše zuby, vaše oči, vaše nohy, váš pas vlasy, účes, náušnice, nový styl, nehty nebo třeba prsty na rukou nebo obočí...A je jedno, že to má spolužačka ještě hezčí. Najděte alespoň ty tři věci a přiznejte si, že je máte hezké.

3. NAJDĚTE NA SOBĚ TŘI HEZKÉ VĚCI - NA POVAZE NEBO INTELEKTU

A stejně tak oceňte svou vnitřní krásu. Pokud jste hodní, umíte naslouchat, krmíte toulavá zvířata, jste chytří na angličtinu nebo naopak třeba na fyziku, umíte zpívat nebo kreslit nebo jste dobří ve sportu, máte dobrou paměť nebo umíte opravovat věci...cokoli. Oceňte to, buďte za to rádi.

4. NESROVNÁVEJTE SE S OSTATNÍMI

Vy jste vy. Ostatní nejsou vy. Vy nejste ostatní. Nikdy nebudete přesně jako někdo. To nejde. Každý je jiný. Spoustu věcí můžeme změnit, ale některé jsou dané a genetiku nikdo nezrušil. Ani kdybyste se postavili na hlavu, nebudete přesně jako někdo. A tak je to správně. Ctít být za každou cenu jako někdo jiný a napodobovat někoho je jen bludný kruh. Pokud máte zkrátka od přírody širokou pánev, nebudete mít přes boky jako někdo s pánví úzkou. Pokud máte malá prsa a jsou daná geneticky, tak prostě přes noc nevyrostou. Pokud jste prostě v něčem, co vás navíc ani nebaví špatní, pak nemá cenu se tím trápit, když jste dobří v něčem jiném, co vás naopak i baví. Nechtějte tedy vypadat nebo být přesně jako někdo druhý, protože to ani nejde, a snaha o to být přesně jako někdo přináší maximálně tak deprese a problémy se sebevědomím

5. DĚLETE NĚCO, CO VÁS NAPLŇUJE

Když budete celé dny jen ležet a surfovat po faćebooku, k lepšímu pocitu z vás samých to nepovede. Ale když se budete věnovat nějaké činnosti, která vás naplňuje, ve které vidíte smysl, a ve které se třeba ještě navíc chcete zlepšovat, to vás nejen posune, ale taky vám to dá daleko lepší pocit ze sebe. Na konci dne pak budete mít pocit, že jste se věnovali něčemu smysluplnému, a že jste byli užiteční.

6. ODPUSŤE SI

Jste jen lidé. A lidé nejsou dokonalí. Lidé mají chyby. každý je máme. Každý máme nějaké nedostatky, vady, chyby, výstřelky...Nikdy nebudete dokonalí a snažit se o to nemá smysl, protože to zkrátka nejde. A kdyby jo, byla by to dost nuda. Každý může udělat chybu. Každému se někdy něco nepovede. Každý je na něco špatný. Raději hledejte jednu dobrou věc, než deset chyb, a to jak na druhých tak sami na sobě.

7. NA NEDOSTATCÍCH PRACUJTE NEBO JE MĚNTE V PŘEDNOSTI

Tenhle bod souvisí s tím předchozím. Každý máme něco. Ale místo toho nad tím brečet je lepší se snažit pracovat na tom, co změnit a zlepšit můžete. Hodně věcí se dá pílí změnit. No a to, s čím se nic dělat nedá se dá hezky zamaskovat nebo to můžete dokonce proměnit v přednosti. Například já mám úplně plochý hrudník, ale už nemám nízké sebevědomí z toho, že nemám žádná prsa, sázím teď na image sladké panenky a svou dětskou postavu využívám spíš jako přednost.

8. VZPOMEŇTE SI, CO JSTE NAPOSLED ZVLÁDLI

Taky máte občas pocit, že se vám nic nedaří, nic nevychází, a že nic neumíte? že nic nezvládnete? Tak si vzpomeňte na všechny překážky, které jste překonali. Od těžkého testu, na který jste se nakonec nějak naučili, přes cestu, kterou jste nemohli najít, když jste bloudili v cizím městě, až po situaci, kdy jste měli z něčeho strach, měli trému nebo se něčeho báli, ale ustáli jste to a nějak překonali a zvládli. A teď to máte za sebou. Povedlo se to tehdy. Může se to povézt i příště!

9. PŘIPUSŤE SVÉ CHYBY

Jak už bylo řečeno, nikdo není dokonalý. A říct nahlas: ANO, JSEM IMPULZIVNÍ A OBČAS SE VZTEKÁM NEBO ANO PROSTĚ MÁM TROCHU VTŠÍ ZADEK NEBO ANO, NA TU MATIKU JSEM FAKT ÚPLNĚ TUPÁ není ostuda. protože každý máme něco takového. A není to zločin. Když se to nebudete bát přiznat nahlas, spíš se s tím vyrovnáte. Zvlášť, když zároveň najdete i ty přednosti.

10. PŘEKONÁVEJTE SE

Někdy je v životě nutné udělat i něco, do čeho se nám nechce, co se nám nelíbí nebo co nám není pohodlné. Nebo něco, čeho se moc bojíme, ale je nutné do toho jít, ten strach překonat a donutit se, abychom mohli jít dál a být spokojení. A tyhle výstupy z komfortní zóny vás posílí. Když se dokážete dokopat k tomu udělat něco, do čeho se vám prostě nechtělo, co vás nebaví, ale je nutné to teď udělat nebo něco, co je pro vás těžké, ale je potřeba to udělat, aby jste se hnuli z místa, budete zase vědět, že jste to jednou zvládli. A že to tím pádem zvládnete i příště. A taky na sebe budete moct být pyšní, že jste do toho šli, i když to nebylo pohodlné.

Komentáře

terri007(NIALLERKY:-))

Super článeksmajlPoslední rok a půl mám velký problém s podceňováním se (mnohokrát mě to i výrazně ztížilo život), ale ještě donedávna mě nenapadlo, že by se na tom dalo nějak zapracovat…alespoň pár tipů vyzkoušímsmajl

terri007To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

RinKagamineCZ

terri007: Na všem se dá pracovat. Člověk jen musí chtít a občas zatnout zuby a někdy je třeba dělat i něco, co je člověku nekomfortní a co je pro něj těžké, aby bylo líp.

RinKagamineCZTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.