Gallifreyské noviny

Recenze - Sherlock

SHERLOCK 
aneb 
PROČ ZAČÍT TENTO SERIÁL KONEČNĚ SLEDOVAT? 
Už na začátku loňského roku se na televizních obrazovkách objevila dlouho očekávaná 4. série populárního seriálu Sherlock z produkce britské veřejnoprávní televize BBC. O scénář této povedené série se opět postaral Steven Moffat.
Ale proč vůbec začít tento seriál sledovat? Důvodů je hned několik a já se ráda s vámi o ně podělím.
Seriál se navzdory knižní předloze odehrává v 21. století, konkrétně mezi lety 2010 – 2017. Celý seriál tvoří čtyři série po třech dílech a jeden vložený vánoční speciál, celkem tedy pouhých 13 dílů, každý z nich v trvání přibližně hodinu a půl. Vánoční speciál je vložen mezi třetí a čtvrtou trojici „pravidelných“ částí. Pro lidi s nedostatkem volného času, ale s velkou láskou k seriálům je to ideální volba.
Zmíňku si zaslouží i obsazení Benedicta Cumberbatche do role geniálního detektiva a Martina Freemana do role Sherlockova přítele Dr. Watsona. Oba představitelé se dokonale sžili se svými rolemi - postavy z původní literární předlohy nejsou tak strohé a každá postava působí originálním dojmem a osobností. Sherlock vystupuje jako arogantní a drogově závislý egoista se zálibou neustále se míchat do záležitostí Scotland Yardu, ale přitom je to velký citlivka, který jen neumí své pocity projevit tak, aby ho společnost pochopila. Taktéž se stále nudí, proto se často dostává do absurdních situací, ze kterých ho potom tahá jeho bratr Mycroft či právě Dr. Watson – ten samozřejmě není vůbec nadšen tím, že je Sherlockem stále odtahován od práce a rodiny.
Scénář každého dílu mírně paroduje knižní předlohu a je dobře propracovaný. Každá série je plná překvapení a je velmi dobře znát, že fantazie scénáristů ještě nedosáhla svých mezí.

Seriál vřele doporučuji všem milovníkům suchého britského humoru, kterým je tento seriál úplně nabitý. Jako ukázku zde uvádím část jednoho z dialogů:
Watson: „V lednici je hlava.“
Sherlock: „Ano?“
Watson: „Hlava, kruci!“
Sherlock: „Kam jinam jsem ji měl dát? Nevadí ti to, ne? Mám ji z márnice. Měřím posmrtnou srážlivost slin.“

Tomuto seriálu bych dala plné hodnocení - je to seriál plný napětí, humoru a akce. Není vhodný pro děti do 12 let a je jen věčná škoda, že jsou natočeny jen tři díly v každé sérii – i tak se má fanoušek vždy na co těšit. Sherlocka bych doporučila každému – za ten čas to stojí.
 

Komentáře

Lucy Lupinová(Bradavice)

AENK223Love1D: Vraciam sa sem po skoro roku... môže mi niekto láskavo vysvetliť, čo som to do ryže napísala?!

Ja sa nenávidím, toto je už druhýkrát! xDD Prvý raz Loki, teraz Sherlock. xd

Už sa vidím ako o pár rokov fandím DC... už by som sa asi zabila. xd

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Clawdeen77VIP(ANIME!)

Taky se dívám. smajl Jen malý tip - do názvu bych dala, že se jedná o recenzi Sherlocka a ještě bych přidala obrázek nebo třeba trailer. Vybraná ukázka/citace (?) je skvělá. smajl

Clawdeen77To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Clawdeen77VIP(ANIME!)

Slečna z Gallifrey: Samozřejmě, to chápu. Jen vím, že dost lidí zaujme spíš článek, kde něco takového je. Každopádně je to skvěle napsané.

Clawdeen77To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.