Fazoloidní blog

Definice - štěstí

Dobrý den všem, kteří jste zavítali na můj zatím prázdný a zdaleka ne tak kvalitní blog. Dnes bych ráda předala svou myšlenku na téma štěstí.


Pojďme se chvilku pozastavit nad názvem; definice - štěstí. Dá se štěstí vůbec nějak definovat? Jak byste někomu vysvětlili slovo "štěstí"? Varianty jsou různé. Pro někoho je štěstí chvilka, myšlenka, rodina. Každého dělá šťastným něco jiného, že.

Co když ne? Slunné počasí a teplo? Kolik z vás dělá šťastnými? Spousty. Stejně tak jako s počasím i jiné věci učiní šťastnými mnoho a mnoho lidí. Vyhrát balík peněz taky dělá šťastné snad všechny. Tak proč argument ,,štěstí se definovat nedá, protože každého činí šťastným něco jiného"?

Ale jsou lidé doopravdy šťastní? Ve spoustě chvil ne. Lidé mají přednastavené "štěstí" k různým chvílím, ale jen málokdy je to štěstí pravé. Pravé štěstí lidé totiž nevnímají, nikdy si neřeknete "teď jsem šťastný/á, když je to opravdové štěstí.

Pro štěstí jsou dva významy. Být šťastný - pocítit příjemný pocit, a mít štěstí - když se nám něco povede, třeba.


Teď se přesuňme do druhé varianty.

Štěstí míváme každý den. Štěstí je vrátit se domů, do milující rodiny. Štětí je studovat. Štěstí je v tom, že nám nic nechybí a do budoucího života máme prostředky a čas se připravit. Africké děti vám za příklad dávat nebudu, ale také není špatné se nad tím pozastavit.


Udělejme to.

Mají smůlu, že se tam narodily. Vemte si nemoci, nebezpečné živočichy a podmínky. Ale na druhou starnu. Jsou organizace, které jim pomáhají, takže i u nich mluvíme o štěstí. Na druhou stranu s organizacemi zásadně nesouhlasím. Ne v tom, co dělají, ale v tom, jak to dělají. Když jim všechno strčí až pod nos s tím, že až to spotřebují, dají jim až pod nos druhou várku, tak to takhle prostě bude a jejich stát se nehne.

Jak to funguje samozřejmě netuším, ale když už něco o tom vidím, tak to funguje podnosárnou. Ať je tam učí žít "lépe", to by měli, ale teď mi přijde, že je učí brát na "Africké děti".


Ale zpět k tématu článku.

Když - jak bylo řečeno - vyhrajete dejme tomu sportku. Co si řeknete jako první? Štěstí. V tomto případě to štěstí vskutku je. Vsadili jste čísla, která vám padla. Štěstí ve hře . Ale štěstí v duši bude podstatně menší.

Štěstí ve stavu mít existuje ve většší míře, než si myslíme. Kdo si myslí, že měl štěstí, když může víst normální život? Asi málo kdo, ne-li nikdo. Já taky ne. Je to přirozené, protože pro nás se to stalo součástí a bereme to jako samozřejmost.


Pak tu máme symboly štěstí. Tady se opravdu od člověka, ke člověku můžou lišit, ale taková klasika je asi čtyřlístek, podkova a třeba méně známé slunéčko sedmitečné, jinýmu slovy beruška


Čtyřlístek: Snad nejrozšířenější symbol štěstí. Čtyřlístek

je symbolem štěstí z různých důvodů, ale asi nejpodstatnější

je fakt, že se nedá najít jen tak. Více.



Podkova: Za její "štěstínosost" může materiál, tvar i samotné štěstí při nálezu. V dnešní době je pro tento nález potřeba štěstí minimálně tři pytle. Podkova měla chránit před čarodejnictvím a smůlou. Více.


Železo: Staří Keltové věřili, že tento kov má moc odhánět zlé duchy. Z tohoto důvodu si je věšeli nad vchody domu.


Tvar podkovy: Připomíná koš nebo také roh hojnosti. Proto se podková má zavěšovat konci nahoru. Aby štěstí nevypadlo.


Koně: Mnoho kultur a některá náboženství tato vznešená stvoření považovalo za šťastné. Koně byli důležitými pomocníky mnoha lidí.



Slunéčko sedmitečné - beruška: je považované za šťastné kvůli počtu teček. Číslo sedm je považováno za šťastné. Dalé je také symbolem lásky a píle, ale o tom zase jindy. Více.


Vraťme se ke štěstí, jakožto pocitu.

Kdy naposledy jste byli šťastní? Co když vám řeknu, že šťastní jste od rána až do teď. A ještě nějakou tu chvilku budete. Šťastní jsme zkrátka tehdy, kdy nejsme nešťastní. Nešťastní jsme když se nám nedaří, ale i když se nám nedaří, tak to malé a najivní dítě v nás je šťastné pořád.


Napište, o čem byste chtěli další článek. Zatím pa. :D

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.