Blog Butterfly340

Velikonoce ve světě

Hello! Velikonoce tu budou za chvíli, takže co článek s velikonoční tématikou? No, ať se vám to líbí nebo ne, vytvořila jsem nový článek – Velikonoce ve světě…


Bulharsko
Tady se podle tradice obarvují vajíčka na červeno a peče se Velikonoční chléb. Zajímavé je, že pár dní před těmito svátky posílají křesťansky založené rodiny bochníky chleba a červená vajíčka svým tureckým přátelům, ale i příbuzným. Je to znamení úcty. Zvykem v Bulharsku dále je ťukání vařených vajíček jedno o druhé. Lidé postupně mezi sebou bouchají o sebe vajíčka, ze kterých jedno pukne pod nárazem druhého. Komu zůstane neprasknuté vajíčko, ten bude mít šťastný rok.

[Unsupported element format]


Francie
Stejně jako u nás, tak se i ve Francii říká, že na Velký pátek odletí všechny zvony do Říma. U nich se však vracejí se spoustami čokolád a dalších sladkostí pro děti. Nemají to však jen tak, protože všechno to sladké si musí posbírat v zahradách a to v neděli. Další tradicí je válení vajíček ze svahů a kopců. Ty, jenž ,,přežijí“ mají symbolizovat odvalené kameny z Kristovy hrobky.



USA a Anglie
V těchto dvou anglicky mluvících částech světa je zvykem pořádat velikonoční hledání vajíček. Dnes už to nebývají ty klasická vejce, ale ta čokoládová. Tohle hledání vajíček má ale i společenskou funkci, jelikož zatímco děti hledají, dospělí si povídají…



Irsko
Pro Iry je Velký pátek posvátný den. Nesmí se zabíjet zvířata, nesmí se rybařit, pálit ani opracovávat dřevo, také se nesmí nikdo stěhovat, nebo začít něco nového, významného. Vajíčka, jenž slepice snesou v tento den, jsou označeny křížem a každý správný Ir by měl alespoň jedno takové o Velikonocích sníst. O Velikonoční neděli je zase zvykem tančit v ulicích a soutěžit tak o Velikonoční koláč. Další irskou velikonoční zábavou je koulení vajíček z kopce.



Mexiko
V předvečer Velikonoc, po setmění, lidé doslova zaplaví ulice. Zapalují se obrázky nebo sošky, které zobrazují Jidáše, a které jsou naplněny zábavnou pyrotechnikou. Dnes se však tato mexická tradice udržuje spíše jen na venkově a to z důvodu velké úmrtnosti při těchto slavnostech… Místo toho lidé zapalují pouze papírové krabice s obrázkem Jidáše, které jsou naplněny čokoládovými sladkostmi.

Rusko
V kostele si Rusové nechávají požehnat vajíčka, která pak uvařená obědvají k velikonočnímu obědu. Při barvení vajíček se používá nejčastěji červená, symbol Kristovy krve. Navíc, při jejich rozbíjení se používají hřebíky, symbol ukřižování.

Německo
V převečer Velikonoc vyrábí děti slaměná hnízda, jenž pak jejich rodiče schovávají doma či na zahradě, aby do nich velikonoční zajíček mohl ,,snést“ vajíčka. Na Velikonoční pondělí je děti vyrážejí hledat. Dále se vyměňují dárky ukryté v obalu, ve formě vajíčka. Také se v Německu zdobí strom, jako u nás na Vánoce, jenom se místo baněk používají vajíčka a jiné velikonoční dekorace.




Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.