Blog Butterfly340

Recenze knih - březen, duben 2021

Hey!

Vítám vás u dalšího článku :D

Tentokrát se setkáváme po výrazně kratší době. Aneb rozhodla jsem se dopsat resty :D





Dopisy ztraceným
Autorka: Brigid Kemmerer
Počet stran: 359

Děj: Maminka Juliet Youngové byla reportážní fotografka a cestovala po celém světě. Juliet si s ní vždycky psala dopisy. Dokonce i po její smrti jí na hrobě nechává psaníčka. Je to jediný způsob, jak se s tím Juliet dovede vyrovnat.

Declan Murphy je ten typ kluka, na kterého nechcete narazit. Během veřejně prospěšných prací, které mu přikázal soud, se pokouší uprchnout démonům své minulosti.

Když si Declan přečte dopis, který najde vedle hrobu, neodolá a odepíše. Netrvá to dlouho a už se svěřuje úplně cizímu člověku a je jasné, že mají opravdu hodně společného. Ale Declan ani Juliet netuší, s kým si ve skutečnosti píší. Když se do jejich dopisů zamotá dění ve škole a přeskočí jiskra, tak však Juliet s Declanem zjistí, že pravda by je mohla navždy rozdělit.


Z téhle knihy jsem byla naprosto nadšená a vřele doporučuji!


Je to taková středoškolská romance, ale díky stylu autorky kniha obsahuje něco víc. Hlavní hrdinové mi byli velmi sympatičtí, oba měli zajímavé životní příběhy a tak.

Také oceňuji střídání pohledů a dopisy. A nesmím zapomenout na humor :D


Po dlouhé době jsem četla knihu, u které jsem se neubránila slzám a kterou budu ráda doporučovat.

Mohla bych ji tady chválit ještě několik řádků, ale myslím, že to nemá cenu. Radši běžte a Dopisy ztraceným si přečtěte. Chybu neuděláte.



Hodnocení na Databázi knih: 93%

Moje hodnocení: 95%





Volání kukačky

Autor: Robert Galbraith

Počet stran: 480


Děj: Když se slavná modelka Lula Landryová zřítí ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé rychle k závěru, že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti. A najatý soukromý detektiv má za něj odhalit pravdu. Cormoran Strike je válečný veterán, který si z Afghánistánu odnesl těžké zranění, i jizvy na duši. Během řešení případu proniká do světa distingovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, odhaluje skryté souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí.


Asi před rokem jsem četla Smrtící bílou, která se mi mimochodem velmi líbila, tak proč si po roce nepřečíst první díl série, že? XD


Každopádně, stejně jako u Dopisů ztraceným, i u Volání kukačky můžu jen a jen chválit. Kniha je čtivá, od začátku od konce uvažujete nad tím, jestli se Lula sama zabila či jí někdo pomohl a případně kdo. Na rovinu přiznávám, že já pravdu neodhalila, i když jsem byla přesvědčená, že ano :D No, máte možnost být lepší, tak s chutí do toho.



Hodnocení na Databázi knih: 79%

Moje hodnocení: 86%





Kroky vraha

Autorka: Michaela Klevisová

Počet stran: 362


Děj: V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Byla to náhoda nebo měl vrah spadeno na někoho jiného? Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje tajemství zahalující minulost.


V první řadě bych chtěla říct, že kniha rozhodně není detektivka, i když se za to vydává. Ne, je to román se špetkou krimi, to je celé. O policejním vyšetřování se toho moc nedozvíme. 

Ale i tak je dobré. Trochu melancholické, ale... Má to spád, postavy vcelku uvěřitelné... Čekala jsem sice něco jiného, ale i tak jsem byla spokojená.



Hodnocení na Databázi knih: 82%

Moje hodnocení: 85%




Mráz

Autor: Bernard Minier

Počet stran: 632


Děj: Saint-Martin-de-Comminges je malé městečko ve francouzských Pyrenejích, kde jsou zimy kruté a kde se nikdy nic moc neděje. Až dokud pracovníci vodní elektrárny nenajdou jednoho zimního dopoledne mrtvolu koně bez hlavy, částečně staženou z kůže, zavěšenou na nosném stožáru lanovky, která je jedinou přístupovou cestou na toto místo. Není to obyčejný kůň – patří totiž místnímu magnátovi Ericu Lombardovi. Martin Servaz, čtyřicetiletý velitel regionální kriminální jednotky v Toulouse, je naštvaný, že byl odvolán z vyšetřování brutální vraždy bezdomovce, aby se ujal tohoto nejpodivnějšího případu své kariéry.

Ve stejnou dobu přijíždí do nedalekého Wargnierova institutu, jež se specializuje na mimořádně nebezpečné a duševně choré vrahy, psycholožka Diane Bergová, která postupně zjišťuje, že ředitel ústavu využívá neortodoxní metody. Detektiv Servaz na mrtvole koně brzy identifikuje DNA, která patří jednomu z chovanců Wargnierova institutu. Ústav je ale tak zabezpečen, že není možné, aby se někdo z chovanců mohl dostat ven. A za několik dní je nalezeno první mrtvé lidské tělo. Martin Servaz s kolegyní Irene Zieglerovou musí využít všech svých schopností k vyřešení děsivého tajemství…

Příběh se odehrává ve Francii, avšak nečekejte prosluněné Provence ani Paříž. Mráz je zasazen do prostředí Pyrenejí, ještě ke všemu v zimě. A tady přesně nastává první kámen úrazu... Autor se snaží navodit nějakou atmosféru, ale zoufale se mu to nedaří. Popisy jsou opakující se, jednotvárné a těžko představitelné. Nevím, jestli zde zasáhl i překlad, ale...

Oproti tomu děj je dobrý. Je to patřičně zamotané, ale nikoliv překombinované. Vyskytuje se tam několik zajímavých postaviček... Ale to všechno zabíjí jednak ty popisy, jednak autorovy kecy. Ok, tak má nějaký světonázor, ale nemusí ho cpát všude možně. Kdyby jste nevěděli, tak autor má pocit, že současný svět je fakt zkažený a ty moderní technologie... Achjo, proč? 

                                                              

Hodnocení na Databázi knih: 85%
Moje hodnocení: 68%




Tma
Autor: Bernard Minier
Počet stran: 616

Děj: Na Štědrý den objeví Christine Steinmeyerová, rozhlasová moderátorka z Toulouse, ve své poštovní schránce dopis od ženy, která v něm oznamuje svou sebevraždu. Christine je přesvědčená, že se dopis dostal do její schránky omylem. Chyba? Hoax? Jenže druhý den ji zavolá do rádia neznámý posluchač, který ji obviní z toho, že nic neudělala. Brzy se urážky, hrozby a různé incidenty znásobí. Jako by se někdo snažil převzít kontrolu nad jejím životem, který se jí začne rozpadat pod rukama jako domeček z karet a promění se v noční můru.
Martin Servaz se léčí na klinice pro policisty trpící syndromem vyhoření. Pronásledují ho zlé sny o bývalé lásce Marianne, unesené sériovým vrahem Julianem Hirtmannem. Jednoho dne dostane poštou obálku obsahující elektronickou kartu od hotelového pokoje, v němž před rokem spáchala sebevraždu jakási umělkyně. Někdo si přeje, aby se Martin vrátil do práce. A Martin Servaz se cítí být připravený.

Vlastně ani nevím, proč jsem četla další díl série (třetí, nikoliv druhý, ke všemu)? Možná jsem tomu chtěla dát šanci?

Nicméně, Tma je ještě horší než Mráz. Vyšetřování probíhá na posledních 50 stránkách. Jinak je to jedno velký psycho, na který jsem místy fakt neměla žaludek a musela si od knihy dávat pauzy...

Opět se tam objevuje autorův světonázor, ale tentokrát ne tak výrazně. Do popředí staví především svoje velký hobby - opery. Takže operu v knize miluje každý druhý.

Po dočtení knihy se divím, že jsem ji dočetla, takže asi tak XD


Hodnocení na Databázi knih: 88%
Moje hodnocení: 60%



Četli jste některou z uvedených knih?
Popřípadě, co jste na jaře četli?

Komentáře

NáruživýBagristaVIP(Pošetilá Bageta)

Jo Tmu jsem taky četl a souhlasím, že místy je to opravdu hodně naturalistické. Občas jsem měl dokonce chuť knihu ze znechucení odložit a to jsem docela silná nátura. Zároveň se přikláním k myšlence, že Mráz je lepší. Mě osobně se Mráz docela líbil, ale četl jsem ho už poměrně dávno. smajl
Jinak velice zajímavý list!

NáruživýBagristaTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

NáruživýBagrista: Mně osobně násilí v knihách nevadí, ale musí v tom být nějaký smysl. Ve Tmě je to jen úchylný. A moc nechápu, že něco takovýho se vůbec vydalo. Natož že to má takový úspěch.

Butterfly340To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.