Blog Butterfly340

Rozhovor s autorkou Wattpadu - MaryStudnickova

Jednou už jsem podobný rozhovor publikovala, takže víte zhruba o čem to bude. Tentokrát to však bude s jinou autorkou. Rozhovor bude s MaryStudnickovou. Tato autorka ná k dnešnímu dnu 752 follow. Zatím zveřejnila dvě knihy a to - Deník středoškolačky: Neznámý básník a Horro story: KOMA.


Kde hledáš inspiraci?

Nemohu přesně určit, co je mi pro danou knihu, určitou kapitolu nebo konkrétní situaci inspirací, protože pokaždé se to liší... Nikdy nevím, co se mi záhadně zjeví ve snu, jaká část shlédnutého anime, seriálu nebo filmu mi příjde tak neodolatelná, že se ji rozhodnu poupravit a zařadit do svých příběhů, nebo jaká z mých milovaných kamarádek pronese hlášku, která mě doslova pošle do kolen a mě se v mžiku v hlavě stvoří nápad na její využití. Každopádně, taková procházka přírodou se sluchátky v uších se svými oblíbenými písněmi, je podle mě, perfektní řešení pro hledání nápadů. :)


Jaké autory ráda čteš?

Když jsem byla mladší zbožňovala jsem autory jako Enid Blytonovou, Ellen Potterovou nebo různé, ne příliš známé spisovatele, které mě ale vždy dokázali zaujmout. Nesmím samozřejmě zapomenout... J.K. Rowlingová, která snad ani nepotřebuje představovat, mě zajímala vždy asi nejvíc. Mým nejnovějším objevem je anglická spisovatelka Sally Green, která mě dokázala naprosto unést svým dvoudílným románem Half Bad a Half Wild. Mohu jedině doporučit.


V jakém programu děláš covery?

Nejraději používám stránku www.picmonkey.com, která mi poskytuje veškeré funkce, které mohu potřebovat.


Čteš short stories?

Nic proti jednodílným příběhům nemám, ale sama je příliš nevyhledávám. Jsem radši, když se během kapitol dozvídám detaily a klidně i nějaké ty fillery, které mi dodají potřebné napětí. Myslím si, že autor nemusí stihnout vše dostatečně popsat či vysvětlit... Samozřejmě pokud se najde short story, která se nedá s jinou srovnat a dokáže mě zaujmout, mé uznání si získat může.


Zúčastnila jsi se někdy soutěže ve psaní? Popřípadě, pomohla ti se zdokonalit?

Ne. Přímo soutěže psaní jsem se nikdy neměla možnost zůčastit. Nejvíc podobnou by se mohla zdát menší "soutěž" v psaní slohů, ještě za dávných časů, kdy jsem chodila na základní školu. :)


Necháváš si psát recenze?

Ráda přijímám jakoukoliv spolupráci, kterou mi vstřícně a mile kdokoliv nabídne. To bych ráda zmínila... :) Ale z mé strany... Nikdy jsem si o nic příliš přímo nepožádala, příjde mi, že kdyby někoho má kniha tak pohoršila, nebo ho tak potěšila, aby o ní měl chuť napsat recenzi, měl by se rozhodnout sám... Každopádně každá kritika mě posouvá dál, ať už je v recenzích nebo komentářích, které mi mí čtenáři tak ochotně zanechávají.

Pomáháš si při psaní knihy jakousi osnovou?

Ne... Všechno co potřebuji, mám v hlavě a jsem zvyklá s tím málem, co ve své hlavě mám, rovnou pracovat. :D


Používáš slovníky či Pravidla Čj? Nebo spoléháš na své vědomosti?

Nemyslím si, že by mé vědomosti byly neprůstřelné nebo nějak obsáhlé, ale prozatím mi vždycky stačily ty. Občas, jako takový malý tahák, si při marném hledání synonym, ráda pomohu vyhledáním informací přes internet. Pomoc je rychlá a já si nemusím zbytečně dlouho lámat hlavu se správnou alternativou slova, které by se mi v textu příliš často opakovalo... Navíc si tak přirozeně rozšiřuji slovní zásobu a sama se snažím posouvat se ve kvalitě svého psaní někam dál.



Děkuji všem za přečtení, hlavně však musím poděkovat této skvělé autorce za úžasnou spolupráci, a že nabídku na rozhovor neodmítla.

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.