Blog Butterfly340

#Rozhovory: Peris

Ahoj!

Možná jste si všimli mého komentáře v Síni slávy. A možná taky ne. Takže abych to ozřejmila... Opět jsem si vymyslela nějaký projekt, tentokrát ve formě rozhovorů. Cílem projektu je, abychom se tady navzájem trochu poznali, zjistili, zda máme nějaké společné zájmy a podobně. 


Každý účastník rozhovoru se mi nejdříve představil a následně si vybral dvě témata.

První, s kým se mi podařilo rozhovor dokončit je Peris, která si za témata vybrala kpop a sbírání panenek.

Užijte si rozhovor!


Moje přezdívka je Peris, je mi 19 let a momentálně studuju vysokou školu. Jsem introvertní, preferuji více kočky, ale psi jsou taky fajn. Mám několik koníčků, do kterých jsem hodně zapálená. Jako první bych vyzvedla k-pop, který poslouchám od roku 2017 a jsem fanynkou několika skupin. Další velkou zálibou je sbírání fashion panenek - hlavně Monster high, Rainbow high, Shadow high a OMG, celkem mám 28 kusů. Dále ráda čtu, hodně kreslím, celkově hodně poslouchám hudbu a mám ráda cizí jazyky. Momentálně se z nudy učím korejsky (ne kvůli k-popu, ale protože jsem se chtěla učit nějaký cizí jazyk a když už mám příhodně ráda k-pop...).


         


Co tě přimělo začít se zajímat o kpop hudbu?

Ke kpopu jsem se vlastně dostala úplnou náhodou v roce 2017. Už delší dobu jsem slýchávala o nějakých BTS a jednoho dne jsem si z nudy pustila pár jejich písniček. Úplně mě zarazilo, jak se mi moc líbily všechny jejich písničky a začala jsem se o ně zajímat více, a brzo jsem se stala jejich fanouškem (tzv. ARMY). Hned poté jsem začala objevovat i další kpop interprety jako Stray Kids, BigBang, Infinite, Block B... Rok 2020 byl pro mě znamenal pauzu od kpopu, ke kterému jsem se vrátila znovu v roce 2021, tentokrát jsem nabrala ještě více skupin, kterých jsem opravdu skalní fanynka a velmi se zajímám o kpop průmysl celkově. Baví mě sledovat nové debuty a comebacky, nepoutám se pouze na skupiny které "stanuju", ráda si o sobě myslím, že mám opravdu celkový přehled.


BTS se staly populární a známou skupinou prakticky v celém světě. Z čeho tenhle jejich úspěch podle tebe pramení?

Nad touto otázkou jsem se také několikrát zamýšlela a podle mě za to může několik faktorů. Prvním z nich je, že BTS jsou hodně zapojení v produkci jejich vlastní hudby, mají v týmu skvělé rappery, zpěváky a tanečníky - všichni jsou navíc všestranně talentovaní. Lidi zaujala jejich horlivost a zápal pro hudbu, který byl stále s nimi i přes jejich těžké začátky. Taky se nikdy neprezentovali jako "perfektní idolové", jsou velmi lidští, skromní a nebojí se promluvit i o svých problémech skrz hudbu. Členové mezi sebou mají skvělou chemii, což lidi taky zaujalo. A celkově mají hodně pestrou diskografii, ve které si každý něco najde. Důležité je zmínit, že mají velmi oddanou fanouškovskou základnu, která je bohužel zvyklá na to, že někdo neustále diskredituje úspěchy této skupiny, a proto je tak útočná. (I am also ready to throw hands)


Zmínila ses o army. Jak bys tento fandom charakterizovala? Existují nějaké rozdíly mezi fanoušky v různých zemích?

V dnešní době je to už opravdu obrovský fandom, protože kvůli velkému boomu kpopu se kdekdo nazývá army. Army je podle mě ten, koho opravdu oslovila hudba BTS, kdo se o nich chce dozvědět více jako o umělcích, jako o lidech. Pravé army respektují jejich soukromí a osobní prostor, nekomentují zbytečně věci, které se jich netýkají a nevidí BTS jako pouhé loutky. Tato definice se pro mě pochopitelně vztahuje na všechny kpop fandomy.

Rozdíly mezi fanoušky určitě jsou. V Japonsku jsou například velice zdvořilí fanoušci, naopak v USA se dají nalézt i zajímavější exempláře... V Česku jsem zatím neměla tu čest potkat osobně mnoho kpop fanoušků, ale ty army, co jsem zatím potkala nebo viděla na internetu mi přijdou zvláštně zaseknuté v čase, vidí idoly jako polobohy a dokážou být i hodně cringy (a borderline koreaboo). To ale jen popisuju vlastní zkušenost, nemyslím to zle a jsem si jistá, že tu existuje mnoho rozumných fanoušků.


O kpopu se mluví i v souvislosti s "toxickým" prostředím. O životě interpretů rozhodují především jejich manažeři. Alespoň tak to je často prezentováno. Jaký na to máš názor ty? Opravdu se to děje, nebo se jedná o ojedinělé případy?

Nelze popřít, že veřejné vystupování idolů z velké části ovládá společnost, se kterou mají smlouvu. Myslím, že v dnešní době je situace o trošku lepší, než tomu bylo v minulosti, záleží hodně na konkrétních společnostech. Někteří idolové dávají jasně najevo, že svou společnosti nemají rádi a jiní mají svoji společnost i rádi.

Idolové jsou často přepracovaní, nemají čas vidět se s rodinou (hlavně pak ti, kteří bydlí v zahraničí), nemají čas pomalu ani na to, aby si odpočinuli. Častým fenoménem je to, že společnosti debutují téměř děti – okolo 14-16 let. Důležité je podotknout, že před tím, než se stanou idoly, musí všichni projít tréninkem, který trvá různě dlouho, zpravidla 2-3 roky (může být delší i kratší). Takže v době, kdy se stanou trainees jim může být i 12 let (to jsou ale více extrémní případy). Dalším problémem jsou neférové smlouvy, kdy idolové za svou těžkou práci dostávají minimální podíl z jejich výdělku. Existují případy, kdy idolové byli i celé roky bez platu kvůli hamižnosti své společnosti.
A protože Korejci jsou velmi známí pro jejich standarty krásy, i z tohoto hlediska je na idoly vyvíjen tlak. Plastické operace, drastické diety, barvení vlasů a neustálé probírání vzhledu jsou bohužel časté praktiky. Společnosti také fanouškům často prodávají tu myšlenku, že s idoly „randí“ – tím pádem mají samotní idolové někdy randění zakázáno, protože by to fanoušci neunesli (ať žijí parasociální vztahy).

Znovu chci podotknout, že záleží na konkrétní společnosti. Některé jsou pro tyto praktiky nechvalně proslulé, jiné dávají idolům velkou svobodu, respektují je a záleží jim na jejich fyzickém i psychickém zdraví.

Abych to shrnula, kpop průmysl je toxický, ale to je většina zábavního průmyslu. O to víc si vážím idolů, kteří se rozhodli, že jim to za to stojí a jdou si za svým snem, i když to není jednoduché.


Kdybys měla někomu, kdo kpop v životě neslyšel, doporučit jednu písničku, která by to byla?

Pokud bych chtěla ukázat ten pravý old school kpop tak určitě Lucifer od Shinee, pokud něco aktuálního tak Generation od TripleS, a kdyby to mělo být od některé z mých oblíbených skupin, tak 0X1=LOVESONG od TXT.


II. TÉMA

Jak dlouho se věnuješ sbírání panenek?

Když jsem byla malá, tak jsem hrozně moc zbožňovala monster high. Líbilo se mi, jak vypadají úplně jinak a jak je každá osobitá. Na jejich panenkách se mi líbilo kvalitní oblečení, barevné vlasy a skvělá artikulace. Do té doby jsem totiž měla jenom staré zděděné panenky, nebo napodobeniny barbie. Rodina mi celkem za moje dětství koupila 3 monster high panenky, které jsem střežila jako oko v hlavě i přes mé dospívání. (Vždycky mě ale trochu mrzelo, že mám jenom tři)

Obrovskou shodou náhod jsem začala panenky sbírat v roce 2020, společně s mojí kamarádkou. Kdyby nebylo jí, tak bych se neodvážila si nějakou znovu koupit, ale společně to šlo. Myslím, že od panenek jsem od dětství nikdy úplně neupustila, takže neberu rok 2020 jako nějaký začátek, spíš beru ty roky mezi tím, jako pauzu. Ale můžu říct, že sbírání se věnuju aktivně už téměř 3 roky.


Kolik panenek momentálně čítá tvoje sbírka?

Dohromady mám 28 kusů. Z toho: 16 Monster high, 7 Rainbow High, 3 OMG, 2 Shadow High a 1 Bratzillaz. Je to relativně malá sbírka, ale jsem na ni velmi pyšná, zvlášť když si vezmu, že jsem před třemi roky začínala jen se třemi panenkami.


Pro představu, kolik stojí jedna panenka?
Záleží na konkrétních značkách. Pokud jde o Monster high, tak sbírám panenky z první generace. Ty se však už nevyrábí, takže je musím shánět na bazarech z druhé ruky. Cca před 3 lety šly ceny MH panenek raketově nahoru, takže je lidi prodávají za šílené částky (a to ty panenky ještě často bývají v šíleném stavu). Pokud je panenka kompletní a moc se mi líbí, tak můj strop je 600 Kč.

Rainbow high, Shadow high a OMG se dají normálně sehnat v obchodech. Můj favorit byl vždycky Dráčik (mají super ceny a slevy), avšak po tom, co začal předvádět majitel firmy, je nechci podporovat. Takže teď chodím do Pompa, Sparkysu a Bambule. Cena těchto značek se pohybuje od 700 - 1500 Kč.

Pro zajímavost, moje nejlevnější panenka stála 200,- a nejdražší 1359,- (tu jsem naštěstí dostala k Vánocům)


Existuje nějaká komunita lidí, kteří se tímto koníčkem zabývají?

Ano, komunita existuje. V Česku jsem se spíš setkala s jednotlivci, vůbec nevím, kde bych tady komunitu sběratelů fashion panenek hledala. Určitě existují nějaké facebookové skupiny, ale nemyslím si, že by to byla nějak moc aktivní komunita. Já se pohybuju v komunitě collectorů převážně z USA a anglicky mluvících zemí a používám hlavně reddit, instagram a youtube. Pro mě osobně je tato komunita celkem důležitá, protože si aspoň ve svém koníčku nepřijdu tak sama.


Vyžadují panenky nějakou zvláštní péči?

Určitou péči vyžadují všechny, některé mají trochu specifičtější potřeby. Začnu s Monster high, které jsou na udržování pro mě nejnáročnější. Hlavním kamenem úrazu jsou jejich vlasy, které drží v hlavě určitý typ lepidla, které Mattel několik let používal. Toto lepidlo postupem času z hlavy vyteče do vlasů, které jsou potom tuhé a lepkavé (navíc z něj může i plast zažloutnout) Zatím se mi nejvíc osvědčilo aplikovat do vlasů dětský pudr, nechat jej alespoň jeden den ve vlasech, vzít si zubní kartáček a pramínek po pramínku vlasy vyčistit Jarem (a vlažnou až studenou vodou). Pak je ještě dobré do vlasů dát ten nejlevnější kondicionér (s co nejvíce silikony) a nechat jej 1 až 3 hodiny působit a poté smýt. Občas vlasům prospěje i boilwash - opakované namáčení vlasů do horké vody. U Monster high ještě často řeším uvolněné klouby na kyčlích - to se dá vyřešit elastickou gumičkou, kterou do kloubu vsuneme. Jinak každou novou panenku umyju a pokud je z druhé ruky, tak i přeperu oblečení a vyčistím doplňky. Některé panenky jsou opravdu náročné na údržbu a strávila jsem nad nimi hodiny (a pravděpodobně nad nimi ještě další hodiny strávím)

Rainbow high a Shadow high většinou nejsou náročné na údržbu. Každé nové panence vymyju obyčejným mýdlem na ruce gel z vlasů a aplikuju kondicionér. Občas mívají některé klouby zaseklé, tak je jednoduše nahřeju fénem a rozpohybuju.

OMG jsou bezproblémové, u nich pouze vymývám gel z vlasů.

Protože mám celou sbírku vystavenou, tak z panenek se kterými často nemanipuluju občas sejmu prach a dám je zpátky na místo.


Jak je to s oblečky pro panenky? Necháváš panenkám jejich původní šaty, anebo je převlékáš?

U Monster high a OMG zásadně nechávám jejich původní outfit a účes. Rainbow high a Shadow high jsou známé tím, že v krabici k sobě mají druhé outfity, takže ty často převlékám, a protože mají krásné dlouhé vlasy, tak jim dělám i různé účesy. Restylovaní panenek je aktivita, u které se opravdu odreaguju a uvolním (toto zkouškové období jsem je převlékala několikrát...).


Máš k panenkám i nějaké doplňky?

Nic takového nemám, protože tento aspekt sbírání mě moc nezajímá. Mám k nim jenom jejich drobné doplňky jako šperky, kabelky, mazlíčky atd.

Dostáváš panenky i k Vánocům, popřípadě narozeninám, nebo si je v současnosti kupuješ pouze sama?

My Vánoce jedeme systémem, že dostaneme peníze od rodičů, za ně si nakoupíme věci a ty pak odevzdáme a mamka je zabalí. Takže si vždycky koupím jednu trochu dražší panenku. Na narozeniny si zas kupujeme panenku navzájem s mojí kamarádkou. Zbytek ale už financuju sama (což je zhruba šest panenek za rok)


Kdyby sis mohla pořídit jakoukoliv panenku, nehledě na cenu, víš, kterou by sis koupila?

Musím se přiznat, že se na nějaké extra drahé panenky ani nedívám, protože vím, že by se tam našla nějaká, co by se mi líbila a já bych byla pak smutná, že ji nemůžu mít. Ale mám některé, které bych chtěla, ale jsou trochu dražší, než si můžu dovolit.

1.
RH Lily Cheng

2. MH Reel Drama Draculaura
3. 
MH Nefera de Nile

Existují nějací influenceři, kteří se zabývají panenkami?

Influencerů v oblasti doll collectingu existuje spousta. Mám pár oblíbených, které pravidelně sleduju hlavně na youtube. Pokud bych měla jmenovat, tak ZombieXCorn, NexJen (dělá velmi detailní reviews), Darling Dollz (vřele doporučuju, má hrozně zajímavá videa), Beauty inside a box, Courtly Jester, a ještě mám hodně ráda kanál na youtube - Have You Heard? - A Fashion Doll Retrospective.


Kdyby se teď někdo rozhodl začít sbírat panenky, co bys mu pro začátek poradila?
Hlavně to ze začátku nepřepálit. Jako začátečník člověk vidí ty obrovské sbírky jiných a chce je hned taky. Sbírání je ale dlouhodobý proces, který vyžaduje trpělivost. Opravdu se nevyplatí hned vykoupit všechny panenky co vidím. Pak se může stát, že dojdete k zjištění, že půlku svojí sbírky ani nemáte rádi. Také bych se nehnala za "vzácnými" kousky, jenom proto, že jsou vzácné. Prostě sbírejte ty, co se vám líbí, jen tak vám bude vaše sbírka opravdu dělat radost.

A taky nenechávejte panenky na slunečném místě, nekuřte kolem nich a dávejte si pozor na vlhkost místnosti. A netvařte se moc nadšeně, když prohrabáváte panenky v hračkářství, nebo k vám přijde nějaká stará bába a začne se vás vyptávat, jestli je kupujete pro sebe nebo pro někoho jiného.



Tímto bych chtěla poděkovat Peris, že se zúčastnila projektu. Rozhovor s ní mě velmi bavil a přiznám se, že během dotazování ohledně panenek jsem se neubránila tomu, abych nevytáhla své staré barbie. Zrovna před chvílí jsem jim čistila vlasy podle Perisina návodu :D A musím říct, že hned vypadají líp.

Tohle byl tedy první rozhovor, který se mi podařilo dokončit. Další tři jsou v procesu. Nicméně kdyby měl někdo zájem, tak se nebojte a ozvěte, stále beru další lidi. Čím víc, tím líp :D

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.