Blog Butterfly340

Recenze knih - leden, únor 2021

Hey!
Po dlouhé době vás vítám u svého nového článku.

Rozhodla jsem se, že s recenzemi knih budu nějakým způsobem pokračovat, i když zatím ještě nevím,
jak často budou vycházet :D 

Co se týče konce minulého roku, kdy hpd nešlo, tak článek s recenzemi z toho období asi už nečekejte...






Sadie
Autorka: Courtney Summers
Počet stran: 272

Děj: Sadie to v životě neměla lehké. Otce nikdy nepoznala, matka už před lety zmizela neznámo kam. Nechala Sadie na starosti domácnost i mladší sestřičku Mattie, která byla od narození středem Sadiina světa. Jenže pak Mattie někdo brutálně zavraždí. Když po několika měsících policejní vyšetřování skončí ve slepé uličce, Sadie se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou a vydá se najít vraha. Ona totiž moc dobře ví, s kým si musí vyrovnat účty.

Holky se ztrácejí v jednom kuse. To je první věc, která vytane na mysli moderátorovi Westu McCrayovi, když jednoho dne zvedne telefon a z něj se ozve hlas May Beth Fosterové, která ho prosí o pomoc při pátrání po pohřešované devatenáctileté Sadie. Takový příběh už všichni slyšeli mnohokrát. Určitě jen utekla z domova. Přesto se West nakonec rozhodne prosbu vyslyšet. Svoje pátrání dokumentuje v podcastu, a jak postupně odhaluje spletité okolnosti Sadiina zmizení, čím dál zoufaleji ji touží najít – dřív než bude příliš pozdě.

Knížku už jsem doma měla dlouho, ale moc se mi do ní nechtělo. Nicméně, když jsem zjistila, že by se mi hodila do Čtenářské výzvy 2021, tak jsem se konečně odhodlala...

Autorka má takový "úsporný" styl vyjadřování, nebo jak bych to řekla. Ale to se do knihy hodilo, takže mi to ani nevadilo. Celkově kniha byla čtivá. Zajímalo mě, jak kniha bude pokračovat, jak Sadie  skončí, zda bude úspěšná ve svém pátrání... Takže jsem četla dál a dál.
I když kniha působí jako taková oddechovka, tak na konci to ve vás něco nechá. Uvědomíte si totiž, že Sadiin příběh není vůbec nereálný, že se takové věci prostě stávají... Holky se ztrácejí v jednom kuse...



Hodnocení na Databázi knih: 82%
Moje hodnocení: 85%




Severská mytologie
Autor: Neil Gaiman
Počet stran: 256

Děj: Jak získal Thor své proslavené kladivo Mjölnir? Kolik světů spojuje vždyzelený jasan Yggdrasil? Kdo postavil zeď kolem Ásgardu a co bude následovat po konci světa zvaném Ragnarök? Severská mytologie převyprávěná Neilem Gaimanem nejenže odpovídá na všechny tyto otázky, ale navíc je váže do souvislého, obšírného vyprávění, v němž ožívají bohové i obři, medovina teče proudem, vlci mluví a jabloně rodí jablka nesmrtelnosti.

O severskou mytologii jsem se nikdy nezajímala, nicméně jsem se rozhodla rozšířit si obzory.

Začátek knihy byl takový zašmodrchaný. Moc jsem to zrození světa nepobrala, k tomu se přiznám :D Ale pak se to zlepšilo, příběhy byly čtivé a vzájemně na sebe navazovaly. Oblíbila jsem Thora i Lokiho, další bohové mě zas tak neoslovili.
Každopádně, když byl konec, tak mi bylo líto, že kniha není delší a že autor ještě pár příběhů nepřihodil :D

                                                              

Hodnocení na Databázi knih: 82%
Moje hodnocení: 80%




Kanibal z Nine Elms
Autor: Robert Bryndza
Počet stran: 464

Děj: Před patnácti lety byla Kate Marshallová vycházející hvězdou londýnské policie. Dokázala vyřešit sledovaný případ nebezpečného a krutého sériového vraha s přiléhavou přezdívkou Kanibal z Nine Elms, i když přitom sama málem zemřela.

Nyní Kate přednáší na univerzitě a snaží se vést poklidný život, když se minulost začne vracet. E-mail s žádostí o pomoc ji vtáhne nejen do právě probíhajícího vyšetřování vražd mladých dívek. Jejich modus operandi nebezpečně připomíná případ, který před patnácti lety vyřešila.

Nevrací se jen vzpomínky. Vrah napodobitel chce dokončit započatou práci… A tak se i Kate musí vrátit k vyšetřování, aby dokončila tu svoji – chytit dalšího sériového vraha.

Po přečtení prvních pár kapitol mi došlo, proč se tolika lidem kniha nelíbí. Autor změnil styl psaní. Je tam více popisné části, jde se více do hloubky, než bylo zvykem u série s Erikou Fosterovou. Na druhou stranu, mně to nevadilo, spíše jsem to vítala. Je to zase něco trochu jiné.
I tato kniha byla čtivá a moc se mi líbila. Už se těším, až si přečtu druhý díl. Ten jsem dostala už v listopadu, ale šetřím si ho na prázdniny :D


Hodnocení na Databázi knih: 84%
Moje hodnocení: 86%




Egypťan Sinuhet
Autor: Mika Waltari
Počet stran: 830

Děj: Sinuhet je dítě neznámého původu. Připlul ke své nevlastní matce Kipě a otci Senmutovi v proutěném košíku po řece. Učil se v chrámě Amonově a stal se jako otec lékařem. Dobrodružství, která zažil, jsou četná. A tím nejpovolanějším, kdo by nám o nich měl povědět, je on sám.

Knihu jsem začala číst v únoru, četla jsem ji asi měsíc a pak odložila :D I tak jsem se ji sem ale rozhodla zařadit. Mám přečteno něco přes 500 stran, zbytek asi budu dočítat postupně...

Je to hodně obsáhlé dílo. Text na stránkách je dost nahuštěný, protože kdyby tomu tak nebylo, tak má Egypťan dvojnásobný počet stran...
Je to skvělé dílo, hodně se z něho člověk dozví o historii starověkého Egyptu, o tom, jak lidé v té době žili. Nicméně není to pro všechny. Pokud vás zajímá historie, tak s chutí do toho, ale pakliže nejste takový nadšenec, tak bych se být vámi knize vyhla.
Já osobně ji začala číst, protože je v maturitní četbě jestli to někoho zajímá :D


Hodnocení na Databázi knih: 92%
Moje hodnocení: 90%




Oběť bez tváře
Autor: Stefan Ahnhem
Počet stran: 496

Děj: Dvě zohavené mrtvoly. Dva bývalí spolužáci. A u obou se našla třicet let stará třídní fotografie s jejich přeškrtnutými obličeji – vzkaz pro Fabiana Riska.
Stockholmský detektiv Fabian Risk se právě vrátil zpět do rodného Helsingborgu. Nastoupil na místní kriminální oddělení a hned po příjezdu dostane případ oněch brutálních sériových vražd. A ne náhodou – na školním snímku je totiž i Fabianova tvář.
Z paměti se začnou nořit vzpomínky na dětství. Vzpomínky, na něž Fabian není příliš hrdý. Jedna z těch dávných událostí vyvolala něčí vražednou nenávist – a krutou touhu po dokonalé pomstě…

Bavilo mě to číst, i když mi přijde, že celá kniha byla neskutečně překombinovaná. A vesměs jsem se utvrdila v tom, že švédská krimi mi prostě nesedí. 
Rozhodla jsem se, že někdy zkusím ještě jeden díl téhle série. Nebylo to totiž vyloženě špatný, ale ani dobrý. A tak jsem zvědavá, jak bude autor pokračovat. Zda zůstane věrný švédskému stylu detektivky, nebo se pokusí o něco jiného.


Hodnocení na Databázi knih: 85%
Moje hodnocení: 79%



A co jste četli vy?

Komentáře

Lucy Lupinová(Bradavice)

Severskú mytológiu som dostala kedysi (už neviem či na narodeniny alebo pod stromček xDD) a mám ju prečítanú pomaly aj odzadu, a hej, je pravda, že to stvorenie sveta je také mätúce, ale to asi v každej mytológii a náboženstve. smajl

Lucy LupinováTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.