Blog Butterfly340

Recenze knih - červenec 2020

Hey!
Vítám vás u dalších recenzí na knihy!
Vím, že tento díl vychází poněkud opožděně, nicméně, chvíli jsem uvažovala, že spojím červenec se srpnem dohromady, protože těch knih, které zřejmě v srpnu přečtu, nebude moc... 
Nakonec jsem se však rozhodla červencový díl vydat a srpnové knihy spojit s těmi zářijovými:)

Ale už dost keců a jdeme na recenze!







Vražda v postranní ulici
Autorka: Agatha Christie
Počet stran: 256

Děj: Čtveřice kratších příběhů s Herculem Poirotem nazvaných podle titulní z nich. V ní stejně jako v povídce Zrcadlo mrtvého muže stane tento Belgičan s nenapodobitelným šarmem a vyšetřovacími metodami před klasickou záhadou nevysvětlitelné smrti v uzamčené místnosti. V povídce pod názvem Podivná krádež pátrá po zloději nákresu přísně utajovaného bombardéru a během dovolené řeší – jak jinak, opět úspěšně – případ vraždy s podtextem nevěry nazvaný Trojúhelník na ostrově.

Vím, že jsem slibovala, že o prázdninách nebudu číst žádnou Agathu Christie, ale... Většinu Vraždy v postranní ulici jsem přečetla už v červnu, takže se to vlastně ani nepočítá, ne? XD
Každopádně, kniha se mi velmi líbila. Je to  taková nenáročná oddechovka, ostatně jako většina knih od Christie, která se čte prakticky sama. Ideální kniha na cestování. 

Hodnocení na Databázi knih: 87%
Moje hodnocení: 85%






Cestománie

Autoři: Libor Budinský, Milan Holeček, Bohuslav Borovička, Pavel Červinka & Josef Miškovský
Počet stran: 205

Děj: První z řady publikací vycházejících z populárního televizního pořadu vznikla ve spolupráci Kartografie PRAHA, a. s. s Filmovou a TV společností FEBIO s. r. o. Každá z kapitol přibližuje několik zajímavých míst deseti zemí a oblastí: Chorvatska, Mexika, Francie, Egypta, USA, Řecka, Thajska, Norska, Indie a Pobaltí. Podíváme se na největší písečnou dunu v Evropě, na mexické tržiště, setkáme se s indickými polykači kamenů, nebo se pokocháme pohledem na fjordy dalekého severu. Kapitoly jsou ilustrovány mnoha fotografiemi a mapami, doplněny rozhovorem s režisérem televizního pořadu a také aktuálními praktickými informacemi o každé ze zemí.

Na začátku prázdnin jsem se probírala knihovnou mých rodičů a našla jsem dva díly Cestománie. Tu jsem měla jako malá hrozně ráda (televizní verzi, o knižní jsem nevěděla :D), navíc se mi to hodilo do Čtenářské výzvy, tak jsem si řekla, proč ne, že...
Upřímně, nějak zvlášť mě to neoslovilo, nicméně jsem poctivě přečetla všechny kapitoly.
Bylo vidět, že někteří lidé, kteří knihu psali, tak psát skutečně umí, jejich kapitoly byly skvělé, avšak některým prostě nebylo dáno... Za přečtení rozhodně stojí Francie, Egypt, Řecko, Indie a Thajsko. Pobaltí a Mexiko není úplně špatně napsané, ale nějak mě to neoslovilo. Mexiko mám ráda a jednou bych se tam chtěla podívat, ale autorův styl mi nějak moc nesedl. No, a o Chorvatsku, USA a Norsku radši ani nebudu mluvit, protože to je škoda řečí XD Zrovna na tyhle tři státy jsem se nejvíce těšila... Kapitola o Chorvatsku je prakticky taková příručka pro cestování po Jadranu. Výčty nejrůznějších ostrůvků a větrů. Spojené státy zase dotyčný uchopil jako změť přehrad. Takže asi tak...

Hodnocení na Databázi knih: 79%
Moje hodnocení: 68%






Propasti

Autor: Arnaldur Indriðason
Počet stran: 304

Děj: Island 2005. Ekonomika prožívá dosud nepoznaný boom. Ctižádostiví mladí podnikatelé svými mazanými finančními obchody na sebe upozorňují celý svět. A Island obdivuje své expandující novodobé Vikingy. V tomto čase bezmezného růstu se v horách ze strmé skály zřítí jistý bankéř a zahyne. 
Nehoda? Zanedlouho nato jakýsi vymahač dluhů umlátí k smrti mladou ženu. Zpočátku se zdá, že mezi oběma událostmi neexistuje souvislost. Jisté je jen jedno: v obou případech šlo především o peníze.

Líbily se mi předchozí dvě knihy, které jsem od autora četla, a líbí se mi i tato.
Doporučuji na letní měsíce, kdy je teplo, protože Propasti vás zaručeně ochladí:D

Hodnocení na Databázi knih: 73%
Moje hodnocení: 75%






Alenka v říši zombií

Autorka: Gena Showalter
Počet stran: 328

Děj: Kdyby někdo řekl Alence Bellové, že se jí v jednom úderu srdce změní život, vysmála by se mu. Aby se z jejího šťastného života stala tragédie? Ale no tak. Jenže to je přesně to, co se stalo a trvalo to přesně jeden úder srdce. Jedno mrknutí, jeden nádech, jedna sekunda… a všechno, co znala a milovala, bylo pryč. 
Její otec měl pravdu. Příšery existují. 
Aby pomstila svou rodinu, musí se naučit bojovat s nemrtvými. A aby přežila, musí začít věřit největšímu rebelovi ze všech – Coleovi Hollandovi. Ale i Cole skrývá tajemství, a jestli si Alenka nebude dávat pozor, může se ukázat, že tahle tajemství jsou nebezpečnější než samotné zombie.

Zatím nejhorší kniha, kterou jsem letos četla. A myslím, že už ji ani nic jiného nemá šanci překonat...
Už jen to, že hlavní postava je Alenka, nikoli Alice, mi mělo napovědět, že o dobrou knihu skutečně nepůjde. Kniha je evidentně psána náboženskou fanatičkou, což se do knihy neskutečně promítlo. 
Děj i postavy jsou naivní, postrádá to jakoukoli logiku... Donutila jsem se přečíst si 100 stran, ale po tom jsem to vzdala, protože mi došlo, že dál to rozhodně lepší nebude...

Hodnocení na Databázi knih: 81%
Moje hodnocení: 48%






Jáma
Autorka: C. J. Tudor
Počet stran: 336

Děj: Joe se nikdy nechtěl vrátit do rodného Arnhillu. Ne potom, co zažil se svou partou: šikanu, zradu, sebevraždu. Ne potom, co zmizela jeho sestra Annie. Ne potom, co přišel o rodiče. Ale Joe nemá na vybranou. Protože to, co se kdysi stalo Annie, se děje zase. Protože minulost má ve zvyku se vracet. Protože nejhorší den Joeova života nebyl ten, kdy se jeho sestra ztratila, ale ten, kdy se vrátila.

Je to napínavé, s přibývajícími stranami teda trochu předvídatelné, čtivé a ne zrovna děsivé. Řekla bych, že je to takový průměrný thriller. Na Kříďáka to opravdu nemá, ale i tak vlastně nelituji, že jsem si to koupila a přečetla.
Postavy jsou všechny vysoce nesympatické, avšak z podivného důvodu mi to vůbec nevadilo, možná to bylo dokonce plus.
Doporučuji, pakliže máte rádi thrillery, ale zároveň se neradi bojíte:)

Hodnocení na Databázi knih: 72%
Moje hodnocení: 73%





Sněhulák
Autor: Jo Nesbø
Počet stran: 510

Děj: Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu. Vrchní komisař Harry Hole dostává tajemný dopis s podpisem Sněhulák, a také novou kolegyni Katrine Brattovou, která si v tajuplnosti se Sněhulákem nezadá. Harry později zjistí, že Birte Beckerová není první případ. Na povrch vyplouvá řada podobných zmizení a ukazuje se, že mají společné rysy, především to, že všechny ženy byly vdané a všechny se ztratily s prvním sněhem. Rozbíhá se vyšetřování, které je tentokrát ještě napínavější než obvykle a pro Harryho o to složitější, že se silně dotýká jeho nové kolegyně i jedné velice blízké osoby. Harry ani netuší, jakému zlu bude muset tentokrát čelit a jakým způsobem bude muset prokázat, co v něm je...

O Vánocích 2018 jsem četla první díl série s názvem Netopýr. Velmi se mi líbila, nicméně jsem od té doby od tohoto autora nic jiného nečetla.
Začátkem července jsem však byla v knihovně a absolutně jsem netušila, co bych si půjčila. Pak jsem uviděla Sněhuláka a vzpomněla si na všechny ty lidi, kteří mi tuto knihu doporučovali:D Takže nebylo co řešit.
Při čtení mi vůbec nevadilo, že je to až sedmý díl a já četla jen ten první. Vlastně, když už byly v knize nějaké odkazy k předchozím dílům, tak se to týkalo právě prvního dílu. Ale i tak si myslím, že lze knihy číst na přeskáčku...
Co se týče samotného Sněhuláka, tak ten byl naprosto famózní. Kniha mě úplně pohltila.
Rozhodně doporučuji. Jen tedy upozorňuji, že kniha je spíše 15+.

Hodnocení na Databázi knih: 90%
Moje hodnocení: 92%






Na Větrné hůrce
Autorka: Emily Brontë
Počet stran: 376

Děj: Působivý román je mistrnou psychologickou studií člověka, který zasvětil život pomstě. Autorka sugestivně líčí prostředí, v němž hrdina vyrůstal, objasňuje příčiny, pro které se z normálního chlapce vyvinul v ovzduší nenávisti tvor, který splácí všechny domnělé i skutečné křivdy nelidským způsobem a jenž nezná slitování ani sám se sebou. Jediná bytost, žena, která je schopná učinit z něho normálního člověka, se provdá za jeho soka a za dramatických okolností umírá. Tím jsou spáleny všechny mosty mezi hrdinou a okolním světem a začíná příběh fanatické pomsty na všech příslušnících rodiny milované ženy.

Na Větrné hůrce jsem objevila v Levných knihách. Zaujala mě svým coverem (ne tím, co je na Databázi a který sem zkopíruji XD ten je příšerný) a tak jsem se rozhodla si ji koupit:) A nelitovala jsem.
Je to opravdu skvělá kniha. Sice obsahuje docela dost popisných pasáží, ale to mi nikterak nevadilo. Hodilo se to tam... Postavy byly opět všechny neskutečně nesympatické a nechtěla bych potkat ani jednu z nich.
Každopádně, můžu jen doporučit. 

Hodnocení na Databázi knih: 83%
Moje hodnocení: 95%







A co jste v první polovině prázdnin četli vy?

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.