Blog Butterfly340

Jak se připravit na přijímací zkoušky

Hello! Vítám vás u dalšího článku:)

Určitě víte, že jsem tento rok přijímačky na střední absolvovala, tak mně napadlo, že bych mohla vydat článek pro lidi, které to čeká příští nebo přespříští rok.


Možná si někteří řeknete, že je na přípravu ještě brzy, každopádně lepší brzy, než-li pozdě. Navíc na konci článku bude i pár rad, jak se přímo připravit na přijímačkové dny.  Myslím si, že se vám to bude hodit. Doporučuji si ty rady někam zapsat či oscreenovat, protože pak, když budete pod tlakem, tak se vám bude hodit všechno:D





Připravujte se, co možná nejdříve...


U nás na škole, začalo doučování matiky už o pololetí v osmé třídě. Kdo chtěl, tak se přihlásil. Dokonce jsme to měli zadarmo a učitelka nám rozdala nějaké učebnice, které bychom si jinak museli kupovat.  Pokud tedy takové doučování bude nabídnuto i vám, tak neváhejte a berte. Možná se vám to zdá brzo, ale jde o to, že si procvičujete matematiku a taky učitelé vidí snahu, takže vám třeba trošku přilepší na známce :D Také se můžete s učitelkou radit nad těžkými příklady a tak...


Ze začátku je dobré si procvičovat hlavně matiku. Nejlépe si pořídit ,,Bělouna", což je učebnice se snad miliony příklady. Tu knihu mají doma určitě všichni rodiče, protože se z ní také připravovali. Lepší však je, koupit si nové vydání, protože ty jsou více přehledné. Najdete tam samozřejmě i řešené příklady a výsledky. Možná si říkáte, že příklady takového typu jsou vám na nic, když v testech bude něco úplně jiného. Není to pravda. Na Bělounovi se naučíte základy, které pak budete potřebovat do oněch slovních úloh. Když nebudete zvládat rovnice, výrazy a racionální čísla, tak přijímačky neuděláte...


S češtinou můžete počkat třeba až do září či října. Zatím byla čeština vždy lehká, navíc tam moc není na čem vyhořet.


                                   





Kašlete na systematickou přípravu...


Mnoho lidí považuje za dobré, když si udělají nějaký studijní plán a dle něho se pak učí. Je to však blbost, protože se pak stává, že nestíhají, vidí, kolik toho nestihli a jsou ve stresu. Samozřejmě, můžete být výjimka, ale jde o to, že i do školy se musíte učit, někdy jste unavení a jindy nemocní... Proto je lepší se na to vykašlat.


Učte se, kdy máte čas. Dělejte si také nějaké poznámky, ať víte, který příklad jste měli špatně a co vám dělá problémy. Ze začátku to s přípravou přehánět nemusíte. Stačí si párkrát za týden něco spočítat a udělat do češtiny. Do konce pololetí jsou hlavní známky, protože ty se počítají na přihlášku.


                                   





Nekupujte si hromady učebnic...


Někdy v osmé třídě nám nabídli, že si v rámci přípravy můžeme od Scio koupit nějaké testy, které si doma uděláme, výsledky dáme do počítače a ono nám to něco vyhodnotí. Koupila si to půlka třídy, mezi nimi i já. Stálo to asi pětistovku a bylo to úplně k ničemu. Scio dělá jiné typy testů a jinak je vyhodnocuje. Objektivní výsledek tedy moc nedostanete... To by ani tak samo o sobě nevadilo, problém byl v tom, že testy nešli vyhodnotit. Takže pětistovka vyhozená oknem...


Na přípravu na matiku jsem měla Bělouna + jakýsi fialový pracovní sešit. Obojí jsme dostali od školy. Na češtinu jsem měla jeden pracovní sešit s cvičnými testy od Didaktisu, ten jsem si kupovala sama. To bylo vše. Jinak jsem si příklady hledala na internetu. A stačilo to.


Jen tak pro zajímavost, z Bělouna jsem měla vypočítáno tak 3/4 příkladů, z pracovního sešitu asi pět stran a Didaktis jsem měla skoro celý. Tím chci říct, nenervujte se skrz to, že nestihnete udělat vše, co jste měli v plánu...


Jde o to, že spousta různých společností se snaží zbohatnout na strachu deváťáků z přijímaček. A daří se jim to. Existuje spoustu předražených učebnic, kurzů i speciálních táborů na přípravu. Mají docela úspěch... Sama jsem měla menší krizi, kdy jsem chtěla zkusit nějaký víkendový tábor. Všechny tenkrát už byly zamluvené:D




Zajistěte si doučování...


Těsně před přijímačkami jsem i já chodila na doučování kvůli matice. Dohromady jsem tam byla asi pětkrát. Nejdřív jednou za týden a pak dvakrát. Vím, že spousta lidí měla doučování už od října, což je dle mého blbost. Ale je lepší se řídit podle toho, jak vám to jde. Pokud ještě v prosinci cvičné testy vůbec nedáváte, najděte si doučování už tehdy a nečekejte. Když ale vidíte, že se zlepšujete i sami, tak čekejte.


Doučování je dobré v tom, že jste tam jen vy a učitel. Když něco nepochopíte, můžete se ho bez obav ze ztrapnění zeptat klidně i dvakrát nebo třikrát. Můžete s ním individuálně probírat to, co vám zrovna nejde a jste si sami sebou více jistí. Taky pak budete vědět za kým jít až nebudete dávat střední:D




Zkoušejte si přijímačky z minulých let...


Tady je odkaz na Cermat. Jsou tam přijímačky od roku 2015. Je dobré si všechny zkusit. Já jsem si je třeba dělala i dvakrát - třikrát. V testech se objevují podobná zadání a příklady, takže člověk zjistí, co mu jde a na čem pohořel. Podle toho se pak můžete zařídit.


Ty přijímačky můžete zkoušet klidně víckrát, protože si řešení stejně nezapamatujete. Jestli si totiž děláte testů více, do toho se dál učíte a mezi tím uběhne nějaký ten měsíc, tak nemáte šanci.


Já jsem si testy vytiskla, společně s klíčem. Ze začátku jsem si vše vyplňovala do papírů, teprve ke konci jsem začala používat archy, protože jsem nikdy nestíhala, tak jsem se s tím nechtěla zdržovat. Na druhou stranu je dobré si měřit čas a vědět, jak to jde...


Musím říct, že testy z let 2015 a 2016 jsou poměrně jednoduché. Mívala jsem z nich skoro plný počet bodů z češtiny, z matiky vždy nad 40. S těmi novějšími je to horší. Ta matika je složitější a složitější, takže se nedivte, když budete mít málo bodů =) 


Na přijímačkách se vám počítá vždy lepší výsledek ze dvou termínů. Mně se třeba z prvního termínu počítala matika, z druhého čeština. Vždy se bere lepší výsledek, což je pro vás dobré.


Jinak, já si první cvičný test zkoušela na konci osmé třídy a dopadl mi tenkrát naprosto katastrofálně =D Bylo to jednak tím, že jsme spoustu věcí ještě nebrali, jednak tím, že se mi v průběhu testu sekl počítač. Ke všemu jsem se ještě začala dusit, takže jsem asi pět minut testu kašlala v koupelně... Čas se samozřejmě počítal, nešel zastavit. (Ani už nevím, co to bylo za test...) A nebyla jsem ani v dobré náladě, protože ten den jsem musela jít na pohřeb... Ale byla jsem tehdy z toho hodně špatná. Myslela jsem, že ty přijímačky fakt nezvládnu. Doporučuji vám si nějaký test taky zkusit, ale hlavně se nenervujte tak jako já z výsledku. Nic totiž neznamená.





Jděte na přijímačky nanečisto...


Snad všechny školy pořádají přijímačky nanečisto, aby si žáci vyzkoušeli prostředí a stres, ve kterém budou. Vše probíhá jako při testech naostro. Jen si tedy věci můžete nechat u sebe, testy si sami zkontrolujete a odnesete domů. Školy používají testy z let minulých, žádné si nevytvářejí...


Já jsem byla na dvou takových přijímačkách, protože obě školy, kde jsem měla přihlášku je pořádali. Na jiné jsem nechodila. Rodiče tenkrát řekli, že je blbost chodit na více těchto testů, ale jestli chci, tak ať jdu. Nakonec se mi tam nechtělo, tak jsem nešla. Všichni se mi divili, ale nechala jsem to být. Hodně lidí z mého okolí oblézalo přijímačky nanečisto už od listopadu, aby se na to ,,připravilo". 


Ukázalo se, že dvakrát to bohatě stačilo... Musím říct, že se mi po přijímačkách nanečisto docela zvedlo sebevědomí. Na jedné škole jsme si ve třídě říkali výsledky a já zjistila, že jsem nejlepší. Ke konci mi učitelka, která měla ve třídě dozor řekla, že bude moc ráda, když na jejich školu nastoupím, že přijímačky určitě udělám. 

Na druhé jsme měli učitelku, kterou znám a ta mi řekla, že se uvidíme v září. No, opravdu se v tom září uvidíme:D 

Taky bych chtěla říct ještě jednu podstatnou věc - u přijímaček nanečisto je člověk snad ještě více pod tlakem. Není to tak, že by na něj někdo tlačil, ale když si uvědomíte, že za 14 dní to bude naostro... Je dobré si to vyzkoušet.





Další tipy:


* Až půjdete na přijímačky, vemte si něco pohodlného. Někteří lidé jsou toho názoru, že je to slavnostní den, tak jdou v šatech a botách na podpatku... Slavnostní den to rozhodně není, je to den, kdy se rozhodně o vaší budoucnosti.  Když si vezmete něco nepohodlného, tak budete celý test myslet na to, jak vás škrtí podprsenka a ne na to, jestli byste si u té rovnice neměli udělat zkoušku. Já jsem si tehdy vzala obyčejné triko, legíny, tenisky a mikinu. Sice jsem vypadala hrozně mezi těmi načinčanými holčičkami, ale bylo mi dobře.


* Jedna naše učitelka nám před přijímačkami řekla, že bychom měli jet na školu radši o něco dříve, kdyby se náhodou něco stalo... Tak se naše třída potkala v 7:03 v autobuse. Říkala jsem si, že radši dříve, co kdyby se v našem zapadákově stala nehoda a byla ucpaná doprava. To bych musela jít pěšky. A abych i tak měla  čas... Taky jsem přemýšlela, za jak dlouho by byli u nás hasiči, kdyby se se mnou náhodou zasekl výtah... Nakonec se díkybohu nic nestalo a já v 7:15 stála před školou. Šla jsem dovnitř, kde mi na vrátnici řekli, abych počkala, že učitelé pro registraci přijdou až před osmou... Víc jak půl hodiny jsem stála sama u vrátnice a čekala na učitele.  Chtěla bych jen podotknout, že přijímačky se psali až o půl deváté =) Z toho plyne, že je dobré mít časovou rezervu, ale ne zas moc velkou.


* Vezměte si sebou náhradní psací i rýsovací potřeby. Nikdy nevíte, kdy vám dopíše propiska, nebo se zlomí tuha v kružítku. 


* Počítejte s tím, že budete muset před přijímačkami vše odevzdat. Na lavici smí zůstat jen psací a rýsovací potřeby a láhev pití. Nic víc. Museli jsme dokonce odevzdat i bundy a mikiny... Já jsem takhle vše bezmyšlenkovitě odevzdala a to včetně kapesníku, což vzhledem k mé celoroční rýmě dobré není... Po deseti minutách mi začalo téct z nosu a já se potřebovala vysmrkat. Musela jsem se přihlásit, jestli bych si směla vzít kapesník. Učitelka kývla, ale šla se mnou a dívala se, jak se z kapsy bundy vytahuju posmrkaný kapesník... Počítejte s tím a připravte se na odevzdávání věcí. Vše si před začátkem připravte na lavici, ať máte věci nachystané k odevzdání. By the way, odevzdává se i pouzdro...


* Nejhorší nejsou přijímačky sami o sobě, ale ty dny před tím, kdy má člověk strach, že skončí na pracáku... Pak, když přijde na věc, tak je to pohoda. Myslete na to, že máte druhý pokus a že odvolání je také možnost.


* Pročítejte si webovky škol, na kterých máte přihlášku. Dozvíte se tam termíny přijímaček, rozvržení času, termíny přijímaček nanečisto, vzory odvolání atd.


* Mezi testy je přestávka. Tu můžete využít tak, že se půjdete podívat na chodbu. Vždy tam je plno jiných lidí a všichni se baví o výsledcích. Člověk se aspoň dozví, že není jediný, který to podělal...


* Nejlepší na svačinu je něco sladkého, protože cukry jsou dobré na mozek. Taky je fajn si vzít s sebou nějaký ovocný džus na pití a hroznový cukr, který je dobrý na uklidnění. Já ho do sebe ládovala už pár dní před prvním termínem XD


* Nepanikařte. I když nemáte půlku testu a zbývá vám posledních deset minut, myslete racionálně. Zkuste ještě něco stihnout, u zbytku si tipněte. Když je to křížkování, dejte ,,B" u otevřených slovních úloh dejte random číslo. 


* Na fb se přidejte do nějaké skupiny, kde jsou další budoucí prváci. Lidi se tam baví o řešení úloh, posílají tam různá memes o přijímačkách a podobně. Taky nezapomeňte sledovat YouTube, kde vždy vyrojí hromada vtipných videí a přijímačkách. Je lepší si z toho dělat prdel, než se 14 dní užírat nad možnými výsledky.


* Taky existuje web Státní přijímačky, kde bývají testy s výsledky a postupem řešení. Můžete se díky tomu lépe připravovat. A po přijímačkách si také spočítat body.




Tím jsem snad rady a tipy ohledně přijímaček vyčerpala... Teď mi nezbývá nic jiného, než všem, které to ještě čeká, popřát hodně štěstí. Určitě to dobře dopadne a vy se dostanete tam, kam chcete.

Snad jsem tímhle nikoho nevystrašila. Měla jsem nápad na docela užitečný článek a chtěla jsem ho napsat a vydat, co možná nejdříve, než na to zapomenu =)


                                     


Komentáře

Simka39VIP(Girl´s Dream)

A pak jsou zde lidi kteří dělají přijímačky v roce 2020, a pozor! mají pouze jeden termín. Učit jsem se začala trochu až teď v březnu a říkám si, že to bude v květnu (nebo někdy jindy) docela sranda smajl. Ale zatím jsem docela v klidu, ten stres přijde až otevřou školy...

Simka39To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Simka39: S vámi slušně vyjebali, co si budemesmajl Maturity chtějí dávat na základě vysvědčení, tak proč tak neudělat rovnou i přijímačky, vždyť by to dávalo logiku...

Jinak samozřejmě hodně štěstísmajl

Butterfly340To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

AENK223Love1D(Bradavice)

Přesně tak jsem se připravovala. Máma nakoupila učebnice a od mých narozenin 7.10., což byl první den kdy ten rok přijímačky nanečisto byly, jsme jeli do Prahy a 3 hodiny jsem se tam učila...
Díky tomu se mi, ale nakonec podařilo dostat na oba gymply, na které jsem přijímačky dělala, takže jsem nadšená.
Jen jediné mínus je, že tam nepůjde nikdo koho znám...Jen já.
Ale aspoň, že o třídu výš tam chodí jeden kluk, co chodil k nám do školy..smajl

AENK223Love1DTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Elena1476

Jeeeee přijímačky , ty jsem dělala tenhle rok v dubnu , sem tak ráda , že to mám za sebou smajlsmajl hrůza.. ale dostala jsem se na obě školysmajl

Elena1476To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

jana071

Já jsem dělala příjmačky na gympl z páté třídy. Pořídila jsem si jednu knížku z češtiny a jednu z matiky od didaktis. Udělala jsem si plán, ale nestíhala jsem to, tak jsem se na něj vykašlala a dělala to podle toho, jak se mi chtělo.
V den přijímaček jsem si dala to nejpohodlnější oblečení, které mám. A to byla celá moje příprava. Na gymp jsem se dostala (byla jsem 5. ze 125). Teď jdu do sekundy.
A že by se měla nejdřív učit matika? To nemusí platit u každého. Jinak dobré rady.

jana071To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

Hhh, ja som nervózna jak zmrzlina pri mikrovlnej rúre, a to ešte iba po prázdninách nastúpim do ôsmej triedy. xD A nervózna som hlavne aj z maturity, aj keď tá je ešte za horami za dolami... smajl. Lebo nejaké tie testy, súťaže a tak už mám za sebou, takže som na stres a krížikovacie testy a také veci už nejak natrénovaná. Hlavne sa chcem zamerať na monitor, lebo keď Testovanie deviatakov urobím myslím aspoň na 90 či 95%, nemusím robiť prijímačky... ak budem mať o percento menej ako je limit, asi ma šľahne... smajl Požeriem toľko hroznového cukru, až z toho ma chytí nejaká hnačka... smajl

Lucy LupinováTo se mi líbí +4 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

Butterfly340: Testuje sa Matematika a Slovenský jazyk a literatúra. Divím sa, že vy nemáte také... u nás je Testovanie piatakov a Testovanie deviatakov. Deviatacký test sa volá aj monitor, sou...

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Lucy Lupinová: Aha, tak to u nás nenísmajl Tady se povinně píší přijímačky na všechny školy s maturitou. Žádné testování není.
Každopádně věřím, že ty testy dášsmajl
Na co se vlastně bude testovat?

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

MaryAnnie(Píšeme povídky a příběhy)

Wowooooooooo! Jsem strašně nervózní a to je teprve červenec. Přijímačky jsem dělala v páté třídě na gympl, ale nevydařilo se. Myslím, že jsem byla nervózní jen z toho, že budu sama na cizí škole. Ale přijímačky v páté třídě nejsou tak strašné, protože když se nevydaří, tak se nic nestane.
Jsem nervózní a zároveň se těším. Problém je, že pořádně nevím na jaký gympl bych teď chtěla. Můžu vlastně jen dvě školy, ale chtěla bych to zkusit na minimálně tří. xd

MaryAnnieTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.