Blog Butterfly340

Recenze knih - srpen 2019

Hey! S potěšením vám mohu oznámit, že jsem na recenze nezapomněla a článek je tedy skutečně na světě:D Jsem zvědavá, jak dlouho mi to vydrží...


V srpnu jsem toho přečetla o něco méně, přičemž jsem dokonce dvě knihy ani nedočetla. Ale i tak si myslím, že je důvod, proč si článek přečíst...






Asylum

Autorka: Madeleine Roux

Počet stran: 310


Děj: Dan Crawford tráví léto v přípravce pro nadané studenty v New Hampshire College. Starý dům, bývalý ústav pro nepříčetné a nesvéprávné zločince, skrývá mnohá tajemství. Dan se svými přáteli Abby a Jordanem prozkoumávají temná zákoutí pochmurného domu, postupně je přepadají noční můry a dohánějí nevysvětlitelné události, mysteriózní zprávy a fotografie. 

Brzy zjišťují, že ne náhodou všichni tři tráví prázdniny právě na tomto místě. Ústav totiž v sobě ukrývá klíč k velmi temné minulosti, která přátele spojuje. A jistá tajemství se derou na povrch.


Knihu jsem četla na doporučení. No, škoda, že až po takové době. Možná, že kdybych ji četla dříve, tak bych hodnotila lépe... Každopádně nyní nemůžu ignorovat autorčin průměrný styl psaní, nesmyslnost samotné zápletky a celkový špatný dojem z knihy. Jediné, co mohu pochválit, je krásný cover. To je ale vše. A když už jsme u grafiky knihy... Kdo si sakra myslel, že je ten zelený filtr dobrý nápad?! Abyste pochopili, v knize je několik fotografií, z nichž polovina s dějem takřka vůbec nesouvisí, přičemž všechny jsou podivně zelené. Zřejmě si autor tohoto nápadu myslel, že to bude působit děsivě. Omyl. Působí to nepatřičně a fotky vypadají, že je někdo pokropil řasami. Kdyby byly černobílé... Ale dost už s fotkami, zaměřme se na samotný příběh. Ten je totiž tak debilní až to člověka někdy děsí či dokonce fyzicky bolí. Prostě hrůza:D Jedna absurdita střídá druhou, vy se nudíte a přemýšlíte, proč to vlastně pořád ještě čtete... Ale nepřestanete, protože, co kdyby to najednou začalo být dobré? A opravdu, chvíli to vypadá nadějně, v knize se konečně začne něco dít, děj rychle nabírá na obrátkách a pak... Pak přijde závěr. To nechcete. Autorka si zřejmě hodila kostkou, na koho všechno to špatný hodí. Fakt, že to moc nedává smysl nevadí, aspoň to bude překvapení! 
Víc se k tomu asi ani vyjadřovat nebudu. Ale jedno vám řeknu. Pokud uvažujete, že si Asylum přečtete, tak na to rovnou zapomeňte. Je to ztráta času.

Hodnocení na Databázi knih: 67%
Moje hodnocení: 55%






Vražda na faře
Autorka: Agatha Christie
Počet stran: 256

Děj: Fara vesničky St. Mary Mead se stane místem vraždy. Obětí je člověk, jehož nikdo neměl rád, dokonce ani sám farář. Kdo by tedy mohl být pachatelem, když důvod k vraždě měli snad všichni – nejbližší příbuzní, nebo jiní obyvatelé vesnice? Vyšetřující zástupci zákona nejsou bezmocní a hloupí, ale vztahům mezi lidmi nerozumějí... 
Poprvé v této knize vystupuje na scénu zločinu později tak slavná slečna Marplová. Zpočátku ji policie přijímá jako ostatní osamělé ženy, jako neškodnou povídalku s podivnými názory. Ona však zná místní poměry i vztahy mezi lidmi. Přesto dlouho tápe, neboť nadprůměrně inteligentní vrah promyslel každý detail svého činu. Slečna Marplová je bystrá, nepřehlédne žádnou nitku, snad umí i číst myšlenky – je to nakonec ona, kdo poradí policii poslední, usvědčující krok...


Dobrá kniha, ale bohužel jsem od začátku věděla, jak to skončí, takže mi tam chybělo to napětí, které zvlášť v detektivkách očekávám. Ale byla to má chyba, protože před pár měsíci jsem náhodou na tento díl Slečny Marplové narazila v televizi, tak proč se nekouknout, že?  Po celou knihu jsem toho však litovala. Štěstí, že jsem ji četla, jen dva dny:)
Jinak ale super kniha. Lehce nadprůměrná detektivka od Christie, z prostředí anglického venkova minulého století. Doporučuji všem, kteří rádi hádají, kdo je vrah, a pak těm, kteří mají stejně jako já, rádi kouzelné anglické vesničky, protože právě v této knize je vše opravdu krásně vykresleno.

Hodnocení na Databázi knih: 87%
Moje hodnocení: 86%







Prokletý trůn

Autorka: Joelle Charbonneau

Počet stran: 280


Děj: Dvojčata Carys a Andreus neměla nikdy vládnout Edenu. Díky jejich staršímu bratrovi, dědici trůnu, byla budoucnost království bezpečná. 

Ale zdání - a soupeři - mohou klamat. Když krále Edenu a korunního prince zabijí vrazi, Eden zoufale potřebuje panovníka, ale posloupnost nástupnictví už není jasná. S vládnoucí radou, která se chystá získat moc, se Carys a Andreus potýkají pouze s jednou možností - účastnit se soudního procesu, který určí, kdo z nich je hoden vládnout království. 
Jako bratr a sestra se Andreus a Carys vždy vzájemně chránili - před dvorem a před netvory, kteří číhali v horách za královskou zídkou. Střežili svá tajemství. Proces dědictví však zkouší vazby důvěry a rodiny. 
Se svou zemí a rozdělenými srdci, Carys a Andreus zjistí přesně to, co každý udělá, aby získal korunu. Jak dlouho předtím, než se podezírání ustálí je žízeň síly dovede k nejvyššímu zradě?


Jedna z nejlepších fantasy, které jsem v poslední době měla možnost si přečíst. Nic moc dlouhého a vyloženě krvelačného. A myslím si, že osloví i ty, kteří jinak tento žánr moc nemusí. 

Příběh je protkán intrikami královského dvora a vše se točí kolem vztahu mezi dvěma sourozenci.

Opravdu velmi hezká kniha. Jen ten konec mě mrzel. Čekala jsem happy end. Ale co, aspoň se o to víc těším na druhý díl!


Hodnocení na Databázi knih: 70%

Moje hodnocení: 92%






Spi sladce

Autorka: Rachel Abbott

Počet stran: 288


Děj: Když zoufalá Olivia Brookesová před dvěma lety na policii ohlásila, že se její manžel nevrátil s dětmi domů, strachovala se, že už je možná nikdy víc nespatří. Měla důvod obávat se nejhoršího, a ne bezdůvodně. Nebyla by to první tragédie, která Olivii potkala. 

Nyní vyšetřuje detektiv Tom Douglas její rodinu znovu. Tentokrát je to však Olivie, kdo se pohřešuje, a s ní i její tři děti. Všechny důkazy nasvědčují tomu, že ještě ráno byla doma. Její auto však stojí v garáži a peněženku má v kabelce – na stole v kuchyni. Kam tedy zmizela? Proč a jak? Nikdo nic netuší. Zdá se, že dokonce ani její manžel, který měl dosud vždycky všechno dokonale pod kontrolou. 
Policie chce vyhlásit celostátní pátrání, z jakéhosi důvodu však ze všech alb, mobilů i počítačů zmizely veškeré rodinné fotografie. A pak se najde krev… Že by Olivii dostihla minulost?


Fantastická kniha plná napětí! Velmi rychle jsem se začetla a těch 288 stránek jsem dala za cca 24 hodin. To snad mluví za vše. Neskutečně mě bavilo rozplétat jednotlivé nitky. Co se stalo a proč se to hlavně stalo. Postavy byly sympatické. Tedy až na Roberta, který mi už od začátku připadal jako psychopat...

Hodnocení na Databázi knih: 85%
Moje hodnocení: 94%





Náboženství antického Řecka
Autor: Radislav Hošek
Počet stran: 240

Děj: Výklad o antickém řeckém náboženství je jedním z klasických témat evropské kulturní historie. Autor postupuje při výkladu tohoto námětu odlišně od přístupů běžných, a to tak, že hlavně sleduje souvislosti mezi náboženskými představami starověkých Řeků a náboženstvím ostatních národů především východního Středomoří.


Tahle kniha mě hodně zklamala. Přečetla jsem zhruba 40 stránek a to různě napřeskáčku, ale žádné téma mě nějak nezaujalo. Antické Řecko mám ráda, zvlášť jeho mytologii, ale tohle bylo... Pokud to nestudujete na vysoké, tak z knihy nic mít nebudete. Je to odborné, nikoli populárně-naučné.
Nejhorší je autorův styl psaní. Píše, jak ho co napadne a podle toho to taky vypadá. Je to nepřehledné a člověk se v tom ztrácí.

Hodnocení na Databázi knih: 73%
Moje hodnocení: 67%







Velký Gatsby
Autor: Francis Scott Fitzgerald
Počet stran: 150

Děj: Vypravěčem románu je Nick Carraway, který přijíždí do Spojených států. Zde se chce věnovat obchodu s cennými papíry. Jeho sousedem je bohatý Jay Gatsby, který Nicka požádá, aby mu zprostředkoval setkání s jeho sestřenicí Daisy. Gatsby Daisy miluje, ale ona je vdaná za Toma Buchanana. Manželství není šťastné. Buchanan má milenku Myrtle, která tragickou náhodou skončí pod koly Gatsbyho auta, které řídila Daisy. Myrtin manžel Wilson pokládá za viníka Gatsbyho...


Film jsem viděla před prázdninami a byla to bomba. Taková jedna velká show. Kvůli tomu jsem si koupila i knihu. Ta byla taky velmi povedená, ale na film myslím neměla. 
Velký Gatsby není nikterak náročný na čtení, i když je dílo bráno za ,,klasické". Pro mě to byla příjemná odpočinková četba na prázdniny.
Doporučuji však před knihou vidět film. Vše si pak lépe představíte a celkový dojem pak bude o mnoho lepší.

Hodnocení na Databázi knih: 77%
Moje hodnocení: 96%






Ohrožená
Autorka: Rachel Abbott
Počet stran: 288

Děj: Když mladou dívku srazí auto a ona zůstane ležet polomrtvá u silnice, malou obcí Little Melham to otřese. Jak to, že byla Abbie tak pozdě v noci venku, a jak to, že se po ní nikdo nesháněl? 
Ellie Saundersové by mohla pravda o této noci ohrozit manželství, a dokonce i bezpečnost jejích dětí. Musí svou rodinu chránit stůj co stůj, bez ohledu na následky! 
Šéfinspektor kriminálky Tom Douglas si myslel, že v Little Melhamu najde poklidné útočiště před každodenním pracovním vypětím. Jenže s tím, jak je postupně vtahován do pavučiny lží, mu všechny instinkty napovídají, že Abbie potkalo něco víc než jen tragická nehoda. 
Celou pravdu – co tu noc dělala Abbie venku a kdo onen vůz řídil – zná jediný člověk. Pro tuto osobu věstí nehoda pohromu a někdo bude muset zaplatit...


Pro mě to byla nejslabší kniha od Abbottové. Je to tuším první díl série. Bohužel u nás se knihy vydávaly přesně opačně a mě se nenapadlo dívat na internet, jak jde série. První se mi pod ruku dostal třetí díl (Nezvěstná), pak druhý (Spi sladce) a nakonec až ten první.
I tak to ale bylo fajn čtení. Začátek byl takový těžkopádný. Šlo vidět, že autorčin styl je ještě nevybroušený. Z pohledu čtenáře mě však nejvíce vadilo, že jsme tentokrát nemohli nahlédnout do vyšetřování policie. Na to jsem se těšila, ale bohužel...

Hodnocení na Databázi knih: 77%
Moje hodnocení: 85%





Mrazivý oheň
Autorka: Amanda Hocking
Počet stran: 272

Děj: Bryn Avenová mezi Kaniny nikdy tak úplně nezapadala. Díky svým blond vlasům a modrým očím se vždy cítila jako outsider s nečistou krví neschopná si získat respekt a postavení. Ale je odhodlaná prokázat svou loajalitu království, které miluje. Jejím snem je stát se členkou elitní královské gardy a nic jí nesmí stát v cestě... ani city, které chová ke svému šéfovi, Ridleymu Dresdenovi. Jakýkoli vztah mezi nimi je naprosto vyloučený, ale Bryn si nemůže pomoct. A začíná mít pocit, že i on k ní něco cítí. Mezitím na království někdo zaútočí, to prověří Bryninu sílu jako nikdy předtím. Konečně má příležitost konfrontovat Konstantina Blacka, zrádce, který se před pěti lety pokusil zavraždit krále. Jen Bryn ho může zastavit, ale riskne vše, jen aby ochránila království, které ji není ochotno přijmout takovou, jaká ve skutečnosti je?


A tohle je druhá srpnová kniha, kterou jsem nedočetla... Trápila jsem se sní 150 stran, ale nakonec jsem to radši vzdala. Vůbec nevím, co bych měla napsat. Kniha prostě není dobrá a tečka. Je to splátanina všeho možného i nemožného. Velmi podobné většině příběhům na Wattpadu. 
Ale je možné, že mladší čtenáře by třeba zaujala.

Hodnocení na Databázi knih: 75%
Moje hodnocení: 53%






Do posledního dechu
Autor: Robert Bryndza
Počet stran: 416

Děj: Šaty nasáklé krví, víčka násilně zavřená. Tak vypadá mrtvá dívka v kontejneru. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová je na místě nálezu jako první. Problém ovšem je, že to není její případ. Nejprve si musí zajistit místo ve vyšetřovacím týmu, přesto se Erika rovnou vrhne do práce – a odhalí souvislost s jinou nevyřešenou vraždou. Obě oběti se našly ve stejném prostředí a zemřely stejným způsobem. Navíc si obě smluvily schůzku po internetu… 
Kdo se skrývá za falešnými profily na Facebooku a láká naivní mladé ženy na schůzku? Jak chytí Erika vraha, který vlastně existuje jen virtuálně?


Kniha je hodně podobná druhému dílu série s názvem Noční lov. I tady jsou kapitoly z pohledu vraha. Nebavilo mě to tak, jako předchozí díly. Zřejmě asi kvůli začátku, který je hodně...divný. Pak to ale nabere obrátky a někam směřuje. A vesměs to ujde. Do posledního dechu je perfektní především ve vedrech, kdy se díky knize neskutečně ochladíte:D

Hodnocení na Databázi knih: 91%
Moje hodnocení: 88%






A co jste v srpnu přečetli vy?

Komentáře

Lucy Lupinová(Bradavice)

Ja som v auguste prečítala "len" päť knižiek, aj keď v podstate jedna z nich bola v angličtine a celkom hrubšia, takže mi zabrala viac času. Jedná sa o úžasnú knihu Good Omens od Neila Gaimana a Terryho Pratchetta, skvelá dvojica. A ďalej prvé dve časti zo serie Diví šialení anjeli od Thomasa Brezinu, ktorý je u mňa už taká čitateľská klasika, lebo som od neho čítala hrozne veľa kníh, ktoré som mala z knižnice, a teraz mám dve doma, čo je super. smajl

A ešte prvé dve časti zo série Klany divých mačiek od Erin Hunter, no prvý diel som už mala dlhšie rozčítaný a akosi som naňho zabudla. smajl

Lucy LupinováTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

Butterfly340: Tak to som na vás neskutočne hrdá. smajl Good Omens málokto pozná v našom veku, lebo knižka už nie je najmladšia, a seriál je zasa naopak príliš mladučký. xD

A inak, uvedomila som si, že tie Klany divých mačiek som čítala asi ešte v júli, takže ešte menej knižiek som prečítala. xD

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.