Zajímavosti o seriálu Hry o Trůny

Seriál Hra o Trůny jistě znáš. A pokud se na něj nedíváš, tak jistě znáš někoho, kdo jej sleduje. Dva týdny zpátky vyšel první díl poslední série a fanoušci seriálu se tak po dvou letech dočkali pokračování seriálu plného mocenství, intrik a válek. My ti nechceme nic spoilerovat a proto ti v dnešním článku přinášíme zajímavosti o hercích, natáčení a post produkci seriálu. Jdeme na to?

 

Nebo si ještě před článkem udělej náš nový test a zjisti, co všechno o seriálu víš.

 

1. Seriál byl natočen celkem v 10 zemích

Dubrovník v Chorvatsku je proslaven také právě díky toho, že se zde natáčel seriál Hry o Trůny

Nejznámější země z natáčení seriálu jsou pravděpodobně Chorvatsko a Severní Irsko. Seriál se ale natáčel v dalších 8 zemích, do kterých patří Irsko, Malta, španělsko, Island, USA, Kanada, Skotsko ale také Maroko. Nám se podařilo navštívit zatím pouze Dubrovník v Chorvatsku a tak nám ještě zbývajících 9 míst chybí. Kolik míst jsi už navštívila ty?

 

2. Vizuální efekty jsou pro seriál velmi důležité

I přes to, že se seriál natáčel v 10 zemích, ve spoustě případů byla potřeba doplnit jednotlivé scény digitálně v post-produkci. Takové scény se nejdříve normálně natočí, ale v záběru je často pouze zelené plátno na které se poté doplní obraz vytvořený profesionálními grafiky. Ve výsledku to pak vypadá tak, jako by scéna byla živá. Pokud se  o tomto procesu chceš dozvědět více, mrkni na video nahoře. (Bohužel je v angličtině, ale bohatě stačí, když uvidíš scény z natáčení a poté již upravené z post produkce).

 

3. Zabránění úniků informací

Herec Ian Glen, který v seriálu ztvárnil postavu Joraha Mormonta, řekl v rozhovoru pro BBC Radio 5, že se lidi z produkce tak báli úniku informací obsažených ve scénáři, že herci mohli scénář číst pouze ze zaheslovaných iPadů. Tomu teda říkáme obrana, proti odcizení tajných informací. 

 

4. Post-produkce zdržela vydání poslední série téměř o rok

Jak jsme již zmínili v druhém bodu, post-produkce hraje v seriálu obrovskou roli. A i když v první sérii zabrala "pouze" 17 týdnů, v poslední řadě si vyžádala celkem 44 týdnů a to byl také jeden z hlavních důvodů, proč se seriál nemohl vysílat dříve. A abychom byli ještě konkrétnější, tak jen v první sérii je použito 13 250 digitálních záběrů.

 

5. Známé celebrity v seriálu

V seriálu se objevilo několik známých celebrit, kterých sis možná ani nevšimla. Tak například roli vojáka z řad Lannisterů si zahrál zpěvák Ed Sheeran, roli bubeníka zvládl, kdo jiný, než skvělý bubeník z kapely Coldplay - Will Champion a kapelou na Joefryho svatbě byla kapela Sigus Rós. Ve videu nahoře můžeš vidět právě scénu s Edem Sheeranem, který zpívá písničku, kterou později začínají zpívat i ostatní vojáci.

 

6. Tisíce a tisíce pomocníků

Kromě několika tisíc stálých pracovníků pro Behemoth Production seriál potřeboval ve svých 8 sériích přes 13 000 různých pomocníků a komparsistů.

 

7. Počet diváků se ztrojnásobil

Když seriál začínal vysílat v roce 2011, měl 9.3 miliónů diváků. V roce 2018 se toto číslo vyšplhalo na 32.8 miliónů a první díl osmé série byl nelegálně stažen více než 50 000 000 krát. 

 

8. Nominace na Emmy

Seriál zatím obdržel celkem 132 nominací a z toho vyhrál 47 cen Emmy - americká soutěž, která oceňuje kvalitní a originální filmové, seriálové a dokumentární počiny.

 

9. Z natáčení je celkem 1.4 milionu fotek

Ptáš se na co fotky u seriálu? Profesionální fotograf dělá fotky v průběhu natáčení a tyto fotky jsou poté posílány různým médiím a novinám.

 

10. Zlaté vlasy Daenerys

Udělat krásné zlaté vlasy pro Daenerys trvalo měsíc a v celém seriálu se použilo celkem přes 12 000 paruk.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 29. 04. 2019   |   Zobrazeno: 5032x

Komentáře

Fany7777777VIP(AHS)

Byla jsem donucena se na to dívatsmajl, protože všichni ve třídě o tom pořád mluví. Teď už jsem ve 4. sérii a začíná se to rozjíždět, docela mě to bavísmajl

Fany7777777To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.