Výklad snů a snář

Chtěla bys objevit tajemství svých snů? Zjistit, co tvé sny znamenají nebo co se ti snaží říct? Pak pro tebe máme nejen následující článek, ale i snář, ve kterém si své sny můžeš vyložit. Než ale začneš, přečti si, k čemu ti to může být.

Kde se bere sen?

Sen je zážitek, který vytváří tvůj mozek během spánku. Vychází z vnějších ale i vnitřních podnětů a vzpomínek, často ale také z představ, obav nebo tužeb. Některé sny mohou být příjemné, jiné označované jako noční můry nebo noční děsy vyvolávají spíše stres.

Normální člověk má za noc 8 až 10 snů, i když si většinu z nich ráno nepamatují. Někteří lidé si nepamatují sny dokonce vůbec žádné a domnívají se proto, že nesní. Každý ale sny má, i když různě dlouhé, různě složité a různě silné. Sny se objevují v obou fázích spánku (REM a NREM fáze). V REM fázi jsou sny živější a barevnější, v NREM fázi jsou spíše jednodušší.

I když nám věda o snech toho už tolik řekla, samotný význam snů ale stejně zůstává záhadou.

REM fáze (Rapid eye movement) – Fáze spánku, která je charakteristická rychlými pohyby očí. Srdeční rytmus a dýchání jsou v této fázi méně pravidelné. V této fázi se zdá nejvíce snů.

NREM fáze – Je charakterizována naopak utlumením mozkové činnosti a tělesným klidem. Dochází v ní k tělesné regeneraci a je daleko hlubší, než REM fáze.

Obsah a význam snů

Obsah snů je ovlivněn nejrůznějšími podněty, ať už se jedná o vnější podmínky jako je teplota nebo okolní zvuky, nebo o vnitřní zdroje, které představuje například únava, hlad, nemoc, ale i vzpomínky, představy, staré i nové zážitky.

Má se za to, že sen má neutralizovat negativní zážitky a chránit spánek. Mnozí ale tvrdí, že sen je mimo to i prostředkem ke komunikaci vnitřního já s vnějším reálným myšlením, že sny se nám snaží ukázat naše vlastní nitro a odhalit naši skutečnou podobu.

Výklad snů

Výklad snů není žádnou novinkou. Sny fascinovaly člověka už od počátku věků. Snažil se jim porozumět a vysvětlit je nejrůznějšími metodami, ať už se jednalo o staré Egypťany, Indiány nebo novodobější řecko-římskou kulturu. I dnes jsou sny vykládány nejrůznějšími způsoby, z nichž nejjednodušší a nejznámější je výklad šifrovací.

Šifrovací výklad snů je založen na určení klíčových předmětů a dějů ve snu, které jsou pak vyhledány ve snáři, kde je určen jejich symbolický výklad. Vždy ovšem záleží, jak se informace dají dohromady a jak je vykladač interpretuje. Ačkoliv tedy tato metoda není nijak exaktní, můžeš se díky ní seznámit se svými sny blíže a přijít i na další významy, které tvoje sny mohou skrývat.

Jak používat snář

1) Přejdi na stránku se snářem.

2) Zamysli se nad svým snem a urči hlavní prvky, o kterých se ti zdálo.

3) Snaž se je co nejlépe pojmenovat, ať už se jedná o věc nebo o aktivitu – např. loď, plavba, leknout se.

4) Vyhledej postupně slova ve snáři pomocí hledání nebo procházení písmen. Když je třeba upřesni je dostupnou frází. Např. u slova loď máš možnosti: vidět ji zakotvenou, plout na ni, na souši,…

5) Přečti si, co výklad jednotlivých slov či frází znamená.

6) Zamysli se nad tím, co tě potkalo nebo co tě čeká a jak se výklad může k těmto událostem vztahovat.

Nezapomeň, že výklad je vždy individuální, a význam snů si tak musíš vztáhnout vždy sama na sebe. Někdy význam snů také může být zastřený, takže jejich výklad není jednoznačný.

Pochlub se, co se ti dneska zdálo :-)

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 26. 05. 2015   |   Zobrazeno: 57223x

Témata článku:Zajímavosti,Věštírna

Komentáře

JsemSuper

Mě se zdají buď úplně divný sny nebo noční můry. Už asi rok se mi nezdál normální sen...
Nejčastěji se mi zdá o zombie apokalypse, kde zombíci zabíjejí moje nej kámošky...

JsemSuperTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Anne O

Miss Cute: Já to mám tak, že usínám a pak si představím jak jdu po dlouhých schodech a najednou zakopnu...Poté se mi hrozně zrychlí tep a polije mě chladný pot, plus sebou hrozně škubnu. Je to zvláštní ale trpím kvůli tomu nespavostí a pak to dospávám v matice nebo fyzice smajl

Anne OTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

mne se zdalo že taka nejrebelskejši holka(samozrejme ja jsem,ale ona nevimsmajl) s rozpustenimy vlasmi jela na tom čisticim stroji,který chodi po supermarketechsmajl

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

muminka(veselé výtvarnice)

Dnes v noci se mi zdálo že u nás v Česku se objevilo tornádo a potom najednou zmizelo a začalo zemětřesenísmajla ráno jsem se podívala na internet a zjistila sem že v Itálii bylo obrovské zemětřesení co to znamená?smajl

muminkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

ROKY10(Magické Holky)

Je divný že když NĚKDY se mi zdají sny a procitnu se tak normálně můžu manipulovat v tom snu sebou.
Je to normální (snad mě chápete, jak to myslím) ?????? smajlsmajlsmajl

ROKY10To se mi líbí +3 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.