Rozdělení osobností (MBTI) - Extroverti

 

V dnešním článku se podíváme na zbylých 8 extrovertních typů osobností dle Myers-Briggsového indikátoru. Pokud jsi nečetla poslední článek o introvertních osobnostech, zde ti přinášíme nápovědu, jak zjistit, jaká jsi osobnost.


Jsi extrovert nebo introvert?

Řídíš se smysly nebo intuicí?

Jsi racionální nebo emocionální typ?

Jsi člověk usuzující nebo vnímající?


Pro řazení a pro zjednodušení budeme dále používat už jen zkratky. Vem si kousek papíru a podle našeho návodu si zapiš, co za písmenka máš ty.

Pokud ti v prvním testu vyšlo, že jsi extrovert, zapiš si E. Pokud ti vyšel introvert, zapiš si I.

Pokud ti v druhém testu vyšlo, že se řídíš smysly, zapiš si S, pokud ti vyšla intuice, zapiš si N.

Pokud ti ve třetím testu vyšlo že uvažuješ racionálně, zapiš si T, pokud emocionálně, zapiš si F.

Pokud ti ve čtvrtém testu vyšlo, že jsi usuzující, zapiš si J, pokud vnímající, zapiš si P.


Nyní bys měla mít zkratku 4 písmenek, např. ENFP, ENTJ nebo ESFP a můžeme se tedy zaměřit co jednotlivé zkratky (osobnosti) znamenají. Pokud ti vyšla introverze, tak se podívej do tohoto článku, kde zjistíš více o introvertních osobách.

ESTJ - Strážce

Tito lidé bývají společenští, dodržují pravidla, nebývají tolerantní, jsou přísní i sami na sebe a nenechají se jen tak zastrašit. Zpravdila to bývají veselí a vyrovnaní lidé. Jejich nejvýraznější vlastnost je uvážlivost. Mezi ideální povolání patří manažer, právník, ředitel, politik nebo policista. MEzi známé osobnosti s tímto typem patří George W. Bush nebo Billy Graham.


ESTP - Dobyvatel

Tito lidé bývají sebevědomí, mají kladný vztah ke sportu a společnosti. Bývají nepředvídatelní, nepořádní, nebojí se riskovat a rádi překonávají překážek. Jsou to spíše realisté. Mezi vhodná povolání patří závodník, bojový pilot, manažer, publicista nebo generál a mezi známé osobnosti můžeme zařadit Bruce Willise, Donalda Trumpa nebo Maddonu.

ESFJ - Pečovatel

Tito lidé zpravidla mívají rádi společnost a lidi obecně. Bývají pořádkumilovní, podporující a pečující. Nemívají problém se přizpůsobit většině a nemají rádi kontroverzi a teorie. Ideální zaměstnání pro lidi s touto typologií jsou pediatr, sociální pracovník, náborář nebo specialista pro vztahy s veřejností. Mezi známé lidi s typologií ESFJ patří William McKinley nebo Danny Glover.

ESFP - Bavič

Tito lidé bývají velmi společenští, veselí, spontánní a nepořádní. Jsou citliví a ovlivnitelní. Rádi jsou středem pozornosti, žijí dneškem, mají rádi tanec a jsou důvěřiví. Ideální povolání jsou například herec, komik, prodejce, kadeřník nebo zpěvák. Mezi slavné osobnosti patří Elvis Presley nebo Goldie Hawn.

ENTJ - Vůdce

Tito lidé jsou většinou vůdčí osobnosti, které se starají o bezproblémový chod jim svěřeného úseku. Bývají dobrými organizátory, mají dobré analytické schopnosti a nedělá jim problém určit strategii. Ideální zaměstnání pro tuto typologii je politik, ředitel, manager, právník nebo doktor. Mezi známé osobnosti se řadí Harrison Ford nebo Richard Nixon.

ENTP - Vizionář

Tito lidé se na svět většinou dívají svým pohledem, často objevují nové způsoby řešení problémů. Bývají velmi kreativní, vynalézaví, nezávislí a velmi tolerantní. Ideální profese pro tuto typologii jsou obchodní zástupce, špion, vynálezce, producent a komik. Mezi slavné osobnosti s typologií ENTP můžeme zařadit lidi jako jsou Thomas Alva Edison, Elon Musk nebo Nikola Tesla.

ENFJ - Učitel

Tito lidé bývají velmi společenští, obětaví a tvrdě pracující. Mají dobrý odhad na lidi neradi dělají analýzu člověka, aniž by ho osobně poznali. Mívají smysl pro pořádek a pro tradice. Vhodné povolání pro tuto skupinu lidí je například Učitel, trenér, diplomat, herec nebo psycholog. Mezi známé osobnosti patří Ben Stiller, Ben Affleck nebo Ronald Reagan.

ENFP - Optimista

Tito lidé mají dávají velký význam svobodě. Mívají rádi originalitu a nemají rádi, když někdo někoho kopíruje. Časově se soustředí nejvíce na budoucnost. Bývají to tolerantní lidé, rádi zkouší nové věci a jsou neposední. Mezi vhodné profese patří herec, barman, komik, práce v zábavním nebo módním průmyslu. Mezi známé osobnosti tohoto typu patří například Bill Cosby nebo Sandra Bullock.


MBTI testy i rozdělení osobností do 16 skupin není přesné a je pouze orientační. Každý člověk je originální a má různé vlastnosti, které můžou být součástí více typů. MBTI je pouze snaha o zjednušení přístupu k lidem a jakési kategorizaci základních vlastností. Vkaždém případě pouze ty se snáž tak dobře, abys mohla říct jaká jsi.  
zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 06. 07. 2018   |   Zobrazeno: 4033x

Témata článku:Rady a tipy,Zajímavosti

Komentáře

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Vyšlo mi ESTJ, což je dle mého tak trochu blbostsmajl V jiných podobných testech mi vždy vyšlo něco jiného...
Takhle - z části jsem extrovertka, ale vyrovnaná nejsem určitěsmajl

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

ENTP ^^ Najviac sa mi v povolaniach páči ten špión, ale inak sa skôr cítim vzhľadom na povolania na ENFJ alebo ENFP, alebo asi najviac na ESFP... ale sú tam nejaké spoločné znaky pri tom, takže som spokojná, hlavne, že nie som Introvert... smajl

Lucy LupinováTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

Yoo Sae-rom: to nie, ale bolo by mi podozrivé, ak by mi v teste vyšiel smajl presne, keď som si tento test robila prvý raz, vyšlo mi ENTP, teraz mi všade vychádza to ENFP smajl

Lucy LupinováTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.