Největší letní rizika

Rozbitá kolena nebo různé odřeniny nejsou tím největším letním strašákem. Podle statistik letní prázdniny nepřežije zhruba třicet dětí a všichni velmi dobře víme, že obrovské spoustě zranění se dá předcházet. Teď ale nebude řeč o smrtelných případech, spíš o drobnějších zdravotních komplikacích, které ale mohou být pěkně nepříjemné.

Důvodů, proč dochází k vážným zraněním hlavně u dětí a dospívajících je, že během letních prázdnin mají děti daleko větší množství volného času. Když si nevědí rady s volným časem, začínají v partičkách kamarádů vymýšlet různé aktivity, které mohou být, zejména z pohledu dospělého, až příliš nebezpečné, i když se to, naopak z pohledu dítěte, vůbec nezdá. Udává se, že největší množství vážnějších i drobných zranění se stává dospívajícím dětem v neznámém prostředí – na táborech, výletech apod., nikoli doma, kde prostředí dobře znají.

Voda

Snad všichni rodiče doslova trnou hrůzou, že se jejich dítě utopí a pravdou je, že při pobytu u vody platí dvojnásobná opatrnost, které není nikdy dost. Děti a dospívající však trpí zcela odlišnou představou. Voda je přitahuje, je nejen skvělým prostředkem pro zábavu, ale i pro ochlazení celého těla, což je právě často dost zrádné. Skok do studené vody, když je tělo zahřáté a rozpálené, může způsobit teplotní šok. Pravda, šok hrozí spíš starším lidem nebo lidem se srdečními problémy, ale ani u dospívajících není žádnou výjimkou. Se skoky do vody jsou spojeny i daleko vážnější úrazy, které se stávají hlavně v přírodních vodách, nikoli na koupalištích, kde je možné uklouznout po dlážkách a vyrazit si dech. V přírodních vodách jsou daleko větší nástrahy, které ale často nejsou vidět a skoky do neprozkoumaných vod často končí velmi tragicky. Ve vodě se mohou nacházet nejen ostré a velké kameny, ale i větší kusy popadaných stromů nebo voda v místě skoku nemusí být příliš hluboká, aby byl dopad pod vodu bezpečný.

Před skokem do vody je vždy nutné se ubezpečit, že je voda nejen dostatečně hluboká, ale i v místě skoku v rámci možností čistá – nenachází se v ní žádné kusy kamenů nebo stromů, které by mohly způsobit vážná zranění. Nikdy nezapomínej, že pád do vody a zranění během něj nekončí nikdy dobře. Trvalé následky po takových zraněních jsou téměř neodvratné.

Samostatnou kapitolou jsou pak infekce, které jsou hrozbou pro každého bez ohledu na věk. Některé vodní řasy nebo obávané sinice mohou způsobovat prudké alergické reakce, v horším případě mohou dokonce vyvolat lehkou otravu – platí u sinic, které vylučují toxiny. Právě proto je důležité respektovat případný zákaz koupání v některých vodách, kde se mohou bakterie vyskytovat.

Sport

Opět vylučujeme všechna celkem běžná zranění, jako jsou odřeniny, drobné popáleniny nebo dokonce zlomeniny. Všechny tyto úrazy jsou sice nepříjemné, ale nejsou na životě ohrožující a co si budeme povídat, u většiny sportovních aktivit jsou i celkem běžné. Velkým rizikem při sportu jsou pády z větších výšek, kdy může dojít k poranění hlavy a páteře, časté jsou i otevřené zlomeniny, které se řadí mezi vážná zranění. Léčba je dlouhá a rekonvalescence ještě delší. Nejčastějším letním zraněním při výkonu nějaké sportovní aktivity je pád z kola a to bez cyklistické přilby. Děti mají sice povinnost přilbu mít vhodně připnutou na hlavě, ale ne každé dítě pravidlo dodržuje a co je horší, ne každý rodič dbá na to, aby jeho dítě přilbu mělo.

Helma by se pro děti a dospívající měla stát nezbytnou součástí výbavy i pokud jde o jízdu na kolečkových bruslích, kde je navíc vhodné přidat ještě chrániče na kolena, lokty a zápěstí. Pokud dojde k pádu, i když malému, sportovec je chráněn, jak jen to jde a to je nejdůležitější.

Horko a sluníčko

Spálení pokožky při delším pobytu na sluníčku je v létě téměř nevyhnutelné, proto je nutné se chránit a při opravdu extrémních vedrech je doporučeno pobývat raději ve stínu. Pokrývka hlavy by se měla stát nezbytnou součástí tvé letní výbavy a vždy bys měla mít po ruce vodu. Pitný režim je celoročně na prvním místě, během letních měsíců to však platí dvojnásobek. Úpal a nedostatek tekutin mohou vyvolat akutní bolesti hlavy, zvracení a není žádnou výjimkou, že děti a dospívající končí s vysokými horečkami v nemocnicích.

V posledních letech se staly vůbec největšími strašáky paraziti, hlavně klíšťata. Ta přenášejí klíšťovou encefalitidu, lymskou boreliózu a další nemoci, které se zpočátku nemusí projevovat nijak závažně, ale vážné bezpochyby jsou. Klíšťatům se náramně daří ve vysoké trávě, žijí hlavně na loukách a v lesích, kam všichni s velkou oblibou chodíme v létě houbařit. Prevencí jsou různé repelenty odpuzující klíšťata a drobný hmyz, během zvýšeného výskytu klíšťat je vhodné úplně se vyhýbat místům výše zmíněným. Po každé návštěvě lesa nebo hluboké trávy se nezapomeň doma prohlédnout, protože hrozba onemocnění se mírně zvyšuje s dobou přisátí klíštěte. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 06. 06. 2017   |   Zobrazeno: 6890x

Témata článku:Cestování,Rady a tipy

Komentáře

Nefera DeNile(SIMPSONOVI JSOU BOŽÍ)

Je mi to líto, ale musím podotknout, že hpd bývalo 100x lepší než je teď... Nejenom že prakticky nevycházejí články a testy, ale když už nějaký vyjde, tak z toho vznikne tohle. Škoda, dříve jsem tuto stránku naprosto milovala....

Nefera DeNileTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Kiki H.(Poradna pro holky)

Když jsem si přečetla název tak jsem si myslela že tu budou napsané třeba nějaké rady a typy a ne věci co slyšíme ve škole, od rodičů nebo u doktorasmajl Docela jste mě i několik ostatních zklamalismajl protože všechny ty lidi se stejně nepoučí a když se jim to bude říkat pořád dokola tak to by to začnou ignorovat ( to stejně ty kecy ignorují) nebo to naschvál budou dělat. Takže místo tohoto článku jste měli udělat nějakej pořádnej novej test a nebo zajímavej článek místo tohotosmajl Promiňte že vám do toho kecám ale většina má stejný názorsmajlsmajl

Kiki H.To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

romy romisVIP(Skupina Slza)

mega zklamání...Je mi 19 a todle do nás hustí každý rok ve škole a skoro každý den doma... Stejnak si děcka budou dál dělat podle svého. Zákazy jsou pro to aby se porušovali...Nepište články pro rodiče ale něco zajmavého pro nás

romy romisTo se mi líbí +6 To se mi nelíbí

beruskyVIP(♥Buble tea ♥)

Už dlouho jsem na hpd nebyla a řekla jsem si, že se sem půjdu podívat, protože tu dřív bývaly celkem dobrý články, kde jsem se dozvěděla něco novýho nebo aspoň zajímavýho....ale teď ? celkem mě to zklamalosmajl

beruskyTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Trina555(YOUTUBE A YOUTUBEŘI)

Myslela jsem, že když dlouho nevyšel žádný článek, tak že z toho vyjde něco pořádnýho... Ale zklamalo mě to, protože tyhle věci do nás hustí pořád ve škole...

Trina555To se mi líbí +7 To se mi nelíbí

Simka 333VIP(YOUTUBE A YOUTUBEŘI)

Jéžiš nestrašte!

smajl

1. strašíte, děkuji za skažení prázdnin
2. tyto informace do nás cpou ve škole každou chvíli -_-( mohla bych vyprávět o přednášce o bezpečné chůzi po schodech a málem i o bezpečném uklánění před publikem (chápete ne? Nemohla jsem si vzpomenout jak se tomu říká xD)


A já nevím že klíštata jsou ve vysoké trávě, když žiju na vesnici, ne? -_-


Miluji logiku této stránky xD

Simka 333To se mi líbí +11 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.