Kam o víkendu v Praze

V Praze se pořád něco děje a o zábavu tam není nouze. Jsou ale místa, která můžeš navštěvovat téměř po celý rok a přijít tak společně s rodinou nebo přáteli k nezapomenutelným zážitkům. A když se ti nebude chtít zrovna za zábavou, můžeš vyrazit za památkami, kterých je v Praze a okolí požehnaně.

Praha – centrum evropského sportu 2016

Praha Evropské hlavní město sportu 2016 je celoroční projekt, který byl slavnostně zahájen na začátku ledna. Důvodem, proč právě Praha získala toto významné ocenění, byla skutečnost, že je naše hlavní město každoročně dějištěm mnoha významných sportovních akcí, o který je velký zájem. Díky projektu se veřejnost může zapojit do mnoha sportovních aktivit, o které by možná za normálních okolností neprojevila zájem a vyzkoušet si něco nového. A nejde samozřejmě jen o sport, který je však hlavním tahákem. Pro veřejnost jsou připraveny různé semináře, výstavy, konference se sportovní tematikou a připraveno je nad 400 sportovních akcí s různým zaměřením. Do programu jsou navíc zařazeny i některé každoročně konané sportovní akce v Praze, například Prague Handball Cup, Prague International Maraton, tradiční veslařský závod nebo Prague Games. Celý projekt je zaměřen primárně na celoroční sportovní aktivity různého druhu a představení sportovních akcí široké veřejnosti.

Matějská pouť 2016 

Poutě byly odjakživa populární, ale o té tradiční matějské to platí dvojnásobek. Nejenže se odehrává každý rok v našem hlavním městě, ale navíc disponuje i největším množstvím atrakcí z různých zemí – více jak 120 atrakcí. Na své si přijde opravdu každý a připraveny jsou dokonce i nové atrakce, které doposud nebyly nikdy na matějské k vidění. Jde o speciální dětské tanky, se kterými se jezdí v terénu a představují tak naprosto neobyčejnou zábavu, dokonce i pro starší děti nebo rodiče. Pro děti do 10 let jsou připraveny atrakce zvlášť, například řetízkové a hydraulické kolotoče, nafukovací skákačky nebo pojízdné vláčky. O zábavu je na matějské postaráno i pokud jde o adrenalinové atrakce, které jsou zvlášť oblíbené a jsou opravdu jen pro odvážnější návštěvníky. Nikoho snad nezklamou ani atrakce tradičního charakteru, jako je ruské kolo nebo horská dráha.

Matějská pouť probíhá do 17. 4. 2016. I po jejím oficiálním ukončení jsou připraveny pro návštěvníky během sezóny různé menší atrakce, kterých je sice méně – okolo dvaceti, ale i tak si zde na své přijde každý, kdo se chce dobře bavit. Mimo jiné jsou prostory otevřeny návštěvníkům až do nočních hodin.

Botanická zahrada hlavního města Prahy

Botanická zahrada v Praze je sice jednou z nejmladších botanických zahrad u nás, ale to se ani zdaleka neodráží na její kráse, příjemném prostředí, do kterého je v pražské Troji zasazena a do množství expozic, včetně slavného skleníku Fata Morgana, který je celoročně zpřístupněn od úterý do neděle. Součástí rozsáhlého komplexu jsou i venkovní zahrady, z nichž stojí za zmínku hlavně meditační japonská zahrada, kde se nachází rozsáhlá sbírka původních druhů japonských rostlin a expozice rostlin ze Středomoří a Turecka. A kdyby tě snad omrzela příroda, rozhodně musíš zavítat na šestitunovou ocelovou rozhlednu, která se nachází v severní části zahrady a je doplněna o menší dekorativní otvory, díky kterým je možné pohlédnout ven. 

Valdštejnský palác

Valdštejnský palác je jednou z nejvýraznějších staveb českého raného baroka, nachází se na Malé Straně a v současnosti je také sídlem Senátu Parlamentu České republiky. Pokud jsi rozsáhlý objekt ještě nenavštívila, rozhodně bys to měla napravit. Nejideálnější je návštěva během letních měsíců, kdy je vstup o víkendech prodloužen a navíc je zcela zdarma. Součástí paláce jsou i rozsáhlé venkovní zahrady, které během letních měsíců doslova září barvami. Zahrady jsou během večerních hodin osvětlené a právě v létě se ti zřídka kdy stane, že se v místech zahrad nebude odehrávat koncert, divadelní představení nebo jiná kulturní či vzdělávací akce. Valdštejnský palác nabízí ale ještě mnohem víc, například jízdárnu nebo konírnu, která v současnosti slouží jako Jednací sál Senátu.

Tip pro tebe: Praha je opravdu městem neomezených možností a pokud tě zaujaly památky, nenechej si uniknout prohlídku těch nejvýznamnějších. Památky, jako jsou Pražský hrad, Zlatá ulička nebo Karlovův most bys měla mít prochozené.

Toulcův dvůr

Toulcův dvůr v Hostivaři se rozkládá na ploše osmi hektarů a právě tato obrovská plocha hostí řadu přírodních zajímavostí, které jsou v Praze naprostou raritou a vzácností. A to teď není řeč jen o některých druzích rostlin nebo historických budov, ale hlavně o zvířatech, za kterými sem proudí davy návštěvníků. V komplexu se nachází dvě památkově chráněné budovy, gotický špýchar a barokní stáje, a hlavně přírodní areál, který zahrnuje louku, lužní les, sad, pole a hlavně mokřad. Pokud miluješ zvířátka, rozhodně si nenechej ujít návštěvu místního hospodářského dvora s původními českými plemeny hospodářských zvířat, kde se nachází huculský kůň, česká červinka nebo přeštické černostrakaté prasátko a mnoho dalších zapomenutých druhů zvířat.

Zoo Praha 

Absolutní klasika, která snad nikdy nezklame. Pražská zoologická zahrada vytváří pro zvířata podmínky, které se co nejvíc podobají jejich přirozenému prostředí a určitě musíme zmínit, že se pražská zoo řadí mezi osm nejlepších zoo na světě a podle zahraničního žebříčku patří mezi čtyři nejoblíbenější. V zoo se nachází okolo pěti tisíc zvířat a vzhledem k povodním v minulých letech došlo k rozsáhlé rekonstrukci, která úroveň zahrady pozvedla ještě o několik stupňů výš na vrchol. Kromě vzácných druhů zvířat jsou k dispozici i zážitkové programy nebo zcela nové expozice, například vodní svět, dětský koutek a nechybí ani nově vybudované pavilony s kočkovitými šelmami, želvami a různými exotickými druhy zvířat z různých koutů světa.

Tip pro tebe: během návštěvy zoo se jdi podívat na gaviály indické, kteří jsou považováni za nejvzácnější zvířata na světě a má je právě pražská zoo. Chvíli si určitě najdi i na komentované krmení zvířat, kde se můžeš dozvědět něco nového o životě zvířat v zoo nebo o jejich povaze.

Kunratický les

Už máš prochozené všechny profláklé parky, za turisty do centra se ti nechce a na aquapark nemáš náladu už vůbec? Pak pro tebe bude správnou volbou právě Kunratický les. Připadá ti to jako obrovská dávka nudy a ticha? Tak to ani zdaleka, protože les nabízí mnohem víc, než jen čerstvý vzduch v krásné přírodě. Kunratický les je největší zalesněnou plochou v Praze a stává se tak ideálním místem pro některá zvířata, která zde žijí ve volné přírodě a vzájemné harmonii. Ať už to jsou srnky, bažanti, zajíci, poštolky nebo snad mufloni, za kterými návštěvníci vyráží nejčastěji, všechna zvířata se stala takovou ikonou místního lesa. Konkrétně muflonů se v lese nachází celé stádo – přes čtyřicet kousků, a i když se nejedná zrovna o nejzábavnější atrakci, za vidění rozhodně stojí. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 27. 09. 2016   |   Zobrazeno: 4304x

Témata článku:Cestování,Rady a tipy

Komentáře

Nicy(Jsme trochu blázni.....al...)

Butterfly340: Hele ty o mně víš h*vno takže se do mě neser. A jestli si myslíš že bych nikomu strašímu nenapsala tak to si pěkně na omylu... Directionka26 by ti mohla povídat... Takže radši mlč.

NicyTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Maggie13(I♥ YouTubery a YouTuberky...)

Pro všechny co píšou komenty tipu:" A jéje, zas praha, to je zbatečný!" Lidi...neni. To že nebydlíte v Praze je vaše věc, máte jiné výhody, ale musíte brát v úvaze, že tu je tak 70 % lidí z Prahy tak..

Maggie13To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

lucka874VIP(Girl´s Dream)

Super! Bydlím blízko Kladna , takže Praha není tak daleko. Jen je škoda , že jste tam nedali Laser Game. Mohlo by tohle být příště s Kladnem? Vím, že je to malé město, ale i tak. smajl

lucka874To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Kamik: V Liberci mají málo místa, nemůžou zoo pořádně rozšířit. Na to místo si myslím, že je v Liberci Zoo nádherná, i když Praha je o něčem jiném...

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

1234510: Mně zbytečný nepřijde. Praha je hlavní město naší republiky a téměř každý se tam jednou za čas podívá, někdo častěji, jiný třeba jednou za deset let. Ale když už tam jede, tak chce mít tipy, co tam dělat a k tomu je tento článek. Na rozdíl od předchozích má článek smysl, poradí dosti lidem a je pěkně napsaný!

SagkaTo se mi líbí +3 To se mi nelíbí

SellyVIP

1234510: Už tu bylo i Brno. Pokud máš lepší nápady, můžeš je poslat do tipu nebo nám rovnou poslat celý článek smajl

SellyTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.