Jak přežít školní rok?

Nový školní rok je tady. Konec prázdnin ti přinesl spolu s ním nové výzvy, úkoly a spoustu problémů k řešení. Být na škole může být někdy pěkně náročné. Jistě, kdo by se netěšil na to vstát brzy, rychle nachystat a pak běžet ať nepřijde pozdě. Přísný pohled učitelů pohladí na duši a dodržování školního řádu posílí sebekázeň. Pro přežití školního roku bez potíží a s úsměvem je lepší dobře se připravit. Pomoci ti může i pár následujících zásad.

 

Práce s časem

Dopisovat úkol z matematiky v 10 večer den před odevzdáním je jistě zajímavé, můžeš si ověřit, jak velký výkon ze sebe vydáš, tak pozdě v noci. Podobně příjemným zážitkem je i adrenalin z dopisování úkolu poslední přestávku před začátkem hodiny. Tvůj pan učitel či paní učitelka ale může mít jiný názor na kvalitu odevzdané úlohy, následná známka tvé rodiče pak asi nepotěší. Lepší bude vše si správně rozvrhnout. Věř, že v případě úkolů i testů platí stará dobrá zásada, první práce, potom zábava. Čas letí velmi rychle a celý týden nebo i prázdniny je kratší, než si myslíš. Začni proto brzo, vše si splň a pak se bav a odpočívej s dobrým pocitem. 

Čas letí rychleji, než si myslíš

 

Zapoj se

Sedět v koutě a hledět si svého není taková zábava jako kdysi. Tvá škola jistě nabízí mnoho aktivit pro žáky, kde můžeš pomoci, bavit se, udělat někomu radost nebo nejlépe všechno dohromady. Divadlo, přírodovědný kroužek, jazyková třída či pomoc na školní akci ti ukáže nové způsoby, jak trávit čas, pomůže najít nové kamarády a vylepší tvé hodnocení i mezi učiteli. Třeba v sobě objevíš i skryté vlohy a najdeš aktivitu pro zbytek života.

Zapoj se do aktivit

 

Jedno po druhém

Každého baví něco jiného, to se všeobecně ví. Ale ve škole musíš dělat předměty, včetně těch pro tebe méně záživných. Máš více možností, usedavý pláč a tlukot hlavou do zdi je ta méně dobrá. Nejlepší je prostě si vše seřadit. Někdo má rád výtvarnou výchovu, někdo vlastivědu, pár lidí dokonce i počty. Každý podle sebe. Vyber si proto první úkoly, které tě baví a zajímají, jejich dokončení bude hračka a nijak tě neunaví před těžšími úlohami. Rozhodně také spolupracuj se spolužáky, nech si poradit a sama taky poraď ostatním. Nenechávej si ale úkoly od někoho udělat, pamatuj si, že co sama nezvládneš pochopit a naučit se, to ti bude chybět později.

Práci si vždy dobře rozvrhni

 

Telefony

Moderní člověk nedá ani ránu bez chytrého telefonu. Jako všechno, může být telefon dobrý člověk, ale špatný pán. Používáš svůj pravidelně ve škole, nebo dokonce v hodině? Neumíš si život bez něj představit? Možná děláš velkou chybu a o hodně přicházíš. Dříve byli přestávky vítané příležitosti proto vše probrat, pobavit se o novém nebo si o něco zahrát. Zkus někdy přijít a vypnout telefon, nebo se domluv s kamarádkami a udělejte to jako skupina. Budete mít více času být spolu a bavit se. Ale pozor, využívat přestávky k běžeckým závodům po chodbě není vůbec dobrý nápad, dozor by určitě nesdílel tvé závodní nadšení.

Zkus svůj telefon používat méně

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 28. 09. 2018   |   Zobrazeno: 3332x

Témata článku:Rady a tipy

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.