Co potřebuješ vědět o koních?

Dnes vám přinášíme článek o nejdůležitějších věcech, které byste měly o koních vědět. Pokud jezdíte nebo se kolem koní pohybujete, pravděpodobně už některé budete znát. Tipy ale teké příjdou vhod těm, které si koně třeba jen rády pohladí v ohradě. Wink
 
 
  1. Koni mužského pohlaví se říká hřebec, paní od koně je klisna. Klisna je značení pro tu, která ještě neměla hříbě, za to když už ho měla, tak se jí říká kobyla. Vykastrovaný kůň je valach. Mladému koníkovi mužského pohlaví se říká hříbě a ženského pohlaví kobylka.

hribe


  1. Koně mohou spát vleže i ve stoje a dožívají se až 25 let!


  1. Koně nemohou zvracet. Když pes nebo kočka sežerou něco špatného, zkrátka to vyzvrací. Proto je třeba dávat pozor, co koni dáme, protože nevhodné žrádlo nemůže vyzvracet a může i pojít. Proto, pokud si nejste jistí, co může kůň žrát, radši mu nic nedávejte.


  1. Pokud koně máte, pravděpodobně víte, co mu můžete dávat sníst. Ale co když někde vidíte koně v ohradě a chtěli byste mu něco donést?
    Co kůň tedy jíst nesmí?
    - velké množství ovoce (typicky jablka)
    - posekanou trávu (může v ní být některá pro koně jedovatá rostlina)
    - maso (kůň opravdu v nějakých případech maso může pozřít, rozhodně ale nepatří do jeho jídelníčku a může být pro něj nebezpečné, protože kůň je býložravec!)
    - navlhlé nebo prašné seno
    - neměl by ani cukr, ve velmi malém množství neublíží

    Ideálně můžete tedy donést mrkev, jablko nebo třeba staré tvrdé pečivo (musí být důkladně usušené). Když chceme koni něco dát, položíme to na nataženou dlaň (rovné prsty), pokud bychom tak neudělali, kůň by nás mohl nedopatřením kousnout do prstu.



  1. Na koně nikdy nekřičíme, mohlo by se to minout účinkem a může se splašit.


  1. Když se jde ke koni zezadu, měli bychom na něj promluvit, aby o nás věděl a nelekl se. V tom případě by mohl kopnout (a kopytem to sakra bolí).


  1. Když kůň sklopí uši úplně dozadu, znamená to, že se mu něco hodně nelíbí. Když je naopak nastaví dopředu, znamená to, že ho něco zajímá.

usi-dozadu


  1. Koně si vás dokážou přečíst, poznají, když máte strach nebo když jim chcete něco udělat, proto je důležité se v jejich přítomnosti moc nebát.


  1. Kůň se musí krmit minimálně 2x denně. To nezní nijak těžce dokud se nerozhodnete vyrazit na dovolenou nebo na několikadenní výlet.


  1. Různým zbarvením koní se různě říká, tady jsou ty základní:

Hnědák

- základní barva srsti je hnědá, světle hnědá, tmavě hnědá až černá. Hříva, ocas a spodky končetin jsou vždy černé. Kolem huby a ve slabinách musí mít černý hnědák hnědou srst, jinak by to byl vraník.


Vraník

- má po celém těle černou srst různých odstínů. Kůže vraníka je tmavošedá.


Ryzák

- má po celém těle ryzou srst různých odstínů. Může být ryzák světlý, tmavý, černý či červenavý.

hříva, ocas a spodky končetin mají stejnou barvu jako ostatní srst, nikdy ne černé.


Izabela (Palomino)

- barva srsti je žlutá, nažloutlá až bílá. Hříva, ocas a spodky končetin jsou stejné barvy jako srst, nikdy ne černé.


Plavák

- má žluté chlupy na černé kůži. Podmínkou je černá hříva, černý ocas a černé spodky končetin, někdy i úhoří pruh.


Strakáč

- má nepravidelně rozložené plochy srsti bílé s jinými barvami.


Grošák

- po těle má kroužky tmavých chlupů na šedém podkladu, které ale s věkem obvykle mizí.

grosak


Albín

- má nepigmentovanou kůži, bílou srst, oko červené nebo modré, kopyto světlé (nepigmentované). Albín se rodí bílý.


Bělouš

- srst je bílá nebo částečně bílá na tmavošedé kůži.





zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 13. 10. 2017   |   Zobrazeno: 11189x

Témata článku:Zvířátka,Rady a tipy,Sport

Komentáře

spobby

Ano chápu, že tento článek asi je určen mladším holčičkám, které sní o svém koníkovi, ale takové chyby? kdo to psal? někdo kdo to právě načetl z wikipedie? Píšu teď závěrečnou práci na škole a hledám si doplňující informace a co na mě nevykoukne? „Klisna je značení pro tu, která ještě neměla hříbě, za to když už ho měla, tak se jí říká kobyla“ co to je sakra za blbost??!! Alespoň ty děti neučte takovýhle blbosti prosím.... A jestli se kůň má krmit jen dvakrát denně? O tomy by se taky dalo hodně spekulovat... smajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajl a i malé kobylce se může řikat hříbě a malemu hřebci se říká hřebeček

spobbyTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Ellkkkaaaa

Queen Chrysalis:
Větší blbost jsi sem dát nemohla? Arnika koním nerozumí, vůbec nejezdí a když náhodou chvíli jezdila, tak akorát koně kazila. Je tolik nadaných jezdců a trenérů a ty sem hodíš Arniku. Je fajn jezdit bez udidla, ale ne tak, jak to prezentuje Arnika. Když už, tak jezdi podle lidí jako Olda Novák, Bořánek, Anja Beran, Hepfling nebo třeba Pignonovi, ale ne podle tady té nány, která ani neví, že kůň má chodit podsazený a že prohnutá záda nejsou dobře... smajl

EllkkkaaaaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Ani-ttt-a

Queen Chrysalis:
Nechci se hádat, ale video od Arniky a vše o koních, porozumění chování a řeči koně? To nejde dohromady, takže dovol, abych se zasmála smajl Jestli je tam vše o koních, tak já jsem Santa.

Arnika točí kraviny celkově, ale toto video je opravdu a bezkonkurenčně to nejhorší a nejubožejší, co jsem kdy viděla a to jsem shlédla většinu jejich videí.
Co je prosím tě na sestříhání několika videí a obrázků, kde sice ukazuje i špatné zacházení, ale i naprosto uvolněné a pracující koně (kteří "trpí" v křečích, i když jsou ve skutečnosti naprosto uvolnění a pracují), přidání naprosto stupidního komentáře (jezdectví se od středověku nezměnilo), keců jak všichni moc týrají a ubližují (týrá udidlo, bičík, ostruhy, soutěže, sedlo, jízda sama o sobě...), hromady lživých informací (udidlo již od počátku slouží k týrání, indiáni udidlo nepoužívali, úrazy bez udidla nejsou časté, při soutěžích vše oddře kůň a jezdec si jen vozí zadek), protiřečení si (úrazy bez dozoru v ohradě převyšují úrazy pod dozorem jezdce, ale po chvíli je nejvíce úmrtí v těch hrozných dostizích nebo jezdectví týrá, udidlo týrá, ale po chvíli je jízda bez udidla nezávadná) a smutné hudby do pozadí (jen ať si pobrečíme smajl) tak světoborného?
Opravit všechny nepravdivé informace, lži a naprosto nemístné a občas až vážně ubohé kecy, které ve videu zazní by byla záležitost na pár hodin možná i dní.

Pokud se tím videem někdo opravdu řídí, tak potěš Pán Bůh, chudák kůň. To i tento článek, kde je opravdu jen základ, který by měl každý od koní znát, přinese více informací než Arnika a její "odborná videa".

Ani-ttt-aTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

gogik01(Pro ukecané lidi)

Koně se mohou dožít i 40 let, většinou tak 30......... Ale jinak docela fajn článeksmajl
A nejhezčí zbarvení má Rocky moutain horse smajl Je černej s bílou hřívou, nevím jak se tomu říká smajl
A taky bych dodala, že by se na koně křičet nemělo, ale když vás kousne naschvál, měli by jste mu dát přes čumák, jinak si na to zvykne a bude kousat... smajl

gogik01To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

katy11111

gogik01: Rocky mountain horse nemá jen jedno zbarvení.A zbarvení játrový ryzák má i Schwarzwaldský kůň(má i zbarvení:ryzák a velmi vzácně může být i stříbrný(nevím přené jméno této barvy)).

katy11111To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

gogik01(Pro ukecané lidi)

konemy: Jojo smajl Teda jako není úplně černý, ale hooodně tmavě hnědý smajl Jsou fakt boží♥ A jednou jsem někde viděla bílého koně (čistě) s černou hřívou to bylo taky nádherné a ani nevím, jestli to bylo vůbec čistokrevné plemeno smajl Ale byl krásný...

gogik01To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

gogik01(Pro ukecané lidi)

Alamandra salamandra: Moje sestra si na koni zlomila ruku ale stále jezdí... Mě kdyby někdo řekl, že tam nemám jezdit, asi bych si to platila sama, sice by na to rodiče přišli, ale já bych se koní nikdy nevzdalasmajl Alespoň bych tam minimálně chodila a nejezdilasmajl

gogik01To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Queen Chrysalis(حصان عربي)

AnnaS: Myslíš ježdění bez používání donucovacích a mučících prostředků, jako třeba jsou udidla, bičování, ostruhy a celkově všechno násilí, které lidé působí koním proto, aby je poslouchali? Ano, jsem velký odpůrce strkání železa do huby koní a taky jsem proti dávání železa na jejich kopyta. Bolest koně sice přinutí poslouchat, ale kdo má koně skutečně rád, tak používá jen důvěru. smajl

Queen ChrysalisTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Clawdeen77VIP(ANIME!)

Úpřímně, u koní jsem absolvovala pár táborů a tenhle článek mi moc informativní nepřijde. Jsou tu jen věci, které ví snad každý. A k tomu ty divné odstavce a překlep.
"Dožívají se až 25 let!" Hmm. To až mi tam nesedí. Znala jsem koně, co žil snad do třiadvaceti a to neměl nikak super podmínky.
No, ne, nebudu to celé rozebírat. Na to už kašlu. Cílová skupina je asi někde jinde...

Clawdeen77To se mi líbí +6 To se mi nelíbí

glo1(****SOUTĚŽE HRY ZÁBAVA***)

Clawdeen77: Já mám pocit, že je článek myšlený spíše pro mladší na stránce smajl Jinak u toho věku to je jen orientační (můžu říct, že se člověk dožívá až 100 let a neznamená to každý jedinec) smajl

glo1To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

IntieCakeVIP(ANIME!)

Jelikož jsem naposledy interektovala s koňmi asi tak před dvěma rokama, a ještě k tomu na Howrse, tak si z tohoto článku nejspíš nic neodnesu,..

IntieCakeTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.