5 zakázaných psích plemen

Kolem roku 1980 na světě přibylo tolik útoků psích plemen typu Pit Bull a jiných plemen, že to vedlo k rozsáhlým zákazům po celém světě. V roce 1991 parlament Velké Británie rozhodl o zákazu vlastnit plemena jako je japonské Tosa-inu, Brazilská fila, Argentinská doga nebo Pit Bull. Velice krátce na to tento zákaz převzalo mnoho dalších zemí. I v zemích, kde jsou tato plemena povolena, je pro jejich majitele velice těžké získat pojištění proti způsobené škodě psem.

Americký buldok

Toto plemeno je zakázáno v Singapuru, Dánsku a mnoha městech různých zemí. Americký buldok pochází daleko z jihu, kde byl chován jako zemědělský pes. Byl využíván především na lov divokých prasat. Dokázal ulovit prase, které vážilo i více jak sto kilo. Jelikož je zahnaný divočák velmi bojovné zvíře, vyžadovalo to psa, který má vysoký práh bolesti a pořádnou sílu. Musel totiž vydržet boj s divočákem do té doby, než dorazil na místo lovec. Váha těchto plemen se pohybuje kolem 50 kilo, ale i více.

Bandog

Tento pojem označuje plemeno psa, které se využívá již od dob Římského impéria, kde bojoval v bitvách a v gladiátorských arénách. Tento druh však již vyhynul. Místo něj nastoupil kolem roku 1600 druh s názvem „band dog“ (uvázaný pes), který měl hlídat pozemky svých majitelů. Za nynější podobu plemena může veterinář John Swinford, který se snažil vytvořit psa o velikosti mastifa a pohyblivostí Amerického pitbulteriéra. Nejslavnější plemeno, které z tohoto křížení vzniklo je Bantu, tvrdý a bojovný pes, jehož váha přesahuje 50 kilovou hranici. Bandog je dnes zakázán všude, kde se omezení týkají i jeho rodičovských plemen.

Neapolitánský mastif

Nebo také Italský mastin (Neo), pochází z Itálie, kde byl využíván v krvavých gladiátorských arénách jako bojový pes. Dnes se používají hlavně na ochranu domů a majetku. Největší jedinci mohou dosahovat váhy kolem 90 kilo! Mají svůj osobitý vzhled, jejich kůže je velmi uvolněná až vrásčitá s visícími laloky. Znát jej můžete jako „tesáka“, kterého měl Hagrid ve filmu Harry Potter. Jejich vlastnictví je zakázáno v Singapuru a pokud chcete mít jednoho v Rumunsku, musíte projít psychologickými testy.

Vlčák

Zde je mnoho zavedených plemen vlků a psů, mezi které patří například Československý vlčák (kříženec Německého ovčáka a Karpatského vlka) nebo Saarloosův vlčák (kříženec Německého ovčáka a šedého vlka z Mackenzieho údolí). Nejslavnější kříženec je asi fiktivní Bílý tesák z knih Jacka Londona. Vzhledem ke své pestré genetické struktuře je toto plemeno velmi nepředvídatelné. Zvíře může totiž v určitých situacích reagovat jako vlk a v jiných zase jako pes. Udržuje si extrémně vysoký lovící pud, a proto není vhodný jako domácí mazlíček. Bylo velmi mnoho útoků na člověka, nejvíce na malé děti, které mohou připomínat kořist. Jeho vlastnictví je zakázáno v Norsku.

Búrský buldok

Nebo také známý jako BoerBoel. Toto plemeno pochází z Jižní Afriky a postavou se nejvíce podobá Bullmastifu. Jeho jméno se překládá z nizozemštiny a znamená „selský pes“. Vyšlechtěn byl z několika afrických psů a několika hlídacích plemen. Do země je přivezli převážně nizozemští farmáři. Ve 20. letech pak do Jižní Afriky přivezla firma De Beers plemeno Bullmastifa, aby hlídal jejich diamantové doly. Z toho vzniklo plemeno, kde byl kladen důraz na ochranu majetku, ale bez přehnané agresivnosti. Také by měl být přívětiví k dětem. Jeho váha snadno dosahuje 50 kilo a je zakázaný v Dánsku. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 24. 11. 2016   |   Zobrazeno: 13007x

Komentáře

Brown dog(Kočičí válečníci)

Ovčáci takový být nemusejí, tady jste jen napsali špatný věci smajl Mám vlastní zkušenosti právě s Vlčáky a jsou naprosto úžasní! Se správnou výchovou a s normálním majitelem který se ke psu chová hezky to je v pohodě. Ano.. je v nich vlk, občas můžou útéct ale to je prostě istinkt zděděný po vlcích který z nich nedostaneme pryč.. prostě ho mají smajl

Brown dogTo se mi líbí +7 To se mi nelíbí

AmaliaRheaVIP(Pošetilá Bageta)

sice nemám psa ale babička má fenku našla ji v lese v jakémsi rybníku sice je to vlčák je divoká ale nikdy nikomu neublížila je do teď věrná za to že jsme ji zachránily podle mnějsou vlčáci nejlepší ze všech psůsmajl

AmaliaRheaTo se mi líbí +6 To se mi nelíbí

klárinka a koník(zvířátka a one direction)

MilovniceZvířat: nemáš pravdu, že pes někomu ublíží není chyba jeho, ale páníčka a jestli někomu ublíží, může si za to majitel smajl ! Když neumíš vychovat psa, tak si ho nekupuj smajl , protože potom je pravděpodobné, že někomu ublíží smajl !

klárinka a koníkTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

MilovniceZvířat

Dohnalka: je pravda že vlčáci jsou milý a roztomilý ale hodně lidí si plete vlčáka s německým ovčákem který maj u policie. Vlčáci tím že jsou to kříženci vlka a německýho ovčáka tak je u nich dost možný že někomu ublíží(jsou hodně po vlcích)ale jinak jsou fakt Božísmajl

MilovniceZvířatTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.