10 nejrychlejších aut na světě

Dokážeš si představit, jak rychle jede takové nejrychlejší auto světa a jak by asi mohlo vypadat? Deset nejrychlejších aut na světě patří do exkluzivního klubu a podmínky pro přijetí jsou opravdu přísné. Tou nejdůležitější je vždy maximální rychlost, která se musí blížit hodnotě 400 kilometrů v hodině. Téměř všechny z deseti nejrychlejších aut na světě mají k dispozici omezovače rychlosti a to kvůli pneumatikám, které maximální rychlost nemohou vydržet. 

10. místo – Ferrari Enzo (363 km/hod.)

Model Ferrari Enzo byl vytvořen v roce 2003 a stále se drží v první desítce nejrychlejších aut na světě. Při jeho výrobě byly použity technologie, které jsou používány i na výrobu Formule 1, v minulosti bylo vyrobeno jen 400 kusů tohoto modelu. Vůz byl pojmenován po slavném italském automobilovém závodníkovi, Enzo Ferrari, který byl současně zakladatelem automobilky Ferrari, manažerem a zakladatelem závodního týmu Scuderia Ferrari. Z nuly na sto zrychlí Ferrari Enzo během 3,3 sekundy, což je obdivuhodné hlavně proto, že vůz původně nebyl vůbec navržen proto, aby lámal rekordy.

9. místo – McLaren F1 (372 km/hod.)

McLaren F1 je model, který byl vyráběn v letech 1992-1998 – za dobu výroby bylo uvedeno na trh jen 6 prototypů a 100 sériových vozů různých verzí, které se neliší ve svém základu. McLaren byl do roku 2011 nejrychlejším silničním hypersportem na světě, pro jeho výrobu byly použity jen ty nejlepší technologie a vozidlo bylo navrženo tak, aby se zcela vymykalo zajetým standardům jiných luxusních silničních automobilů na světě. Jako hypersport uveze 3 pasažéry, řidič sedí uprostřed, čímž je zajištěn dokonalý výhled, další dvě sedadla jsou umístěna v zadní části po stranách. V roce 1994 se prestižní britský automobilový magazín k MaLarenu vyjádřil jasně s tím, že jde o nejlepší auto, které bylo doposud vyrobeno. V roce 1994 šlo o nejrychlejší auto, jaké se kdy dostalo na veřejné silnice.

8. místo – Pagani Huayra (375 km/hod.)

Pagani Huayra je osmým nejrychlejším autem na světě a zájemci si za tento model budou muset opravdu připlatit. Samotný model není sám o sobě tak drahý, draho přijdou různé příplatky za vybavení, které si chce každý, kdo vyžaduje od hypersportu to nejlepší, dopřát. Každý, kdo má zájem o nové Pagani, si může předem objednat vše, co je v nabídce automobilky. Nadstandardní výbava se týká i výkonu motoru, z nuly na sto dokáže Pagani Huayra zrychlit během 3,3 sekundy.

7. místo – Saleen S7 Twin Turbo (399 km/hod.)

Saleen S7 je prvním supersportem vyrobeným v Americe, který disponuje motorem uprostřed. Výkon motoru byl původně daleko slabší, později však došlo k vylepšení, díky kterému se vůz Saleen S7 Twin Turbo zařadil do první desítky nejrychlejších aut na světě. Twin Turbo je vylepšená verze původního modelu Saleen S7, model byl vyráběn jen během let 2000-2004, vyrobeno bylo jen několik kusů a podle posledních informací se ani jediný nenachází v České republice – vozy jsou určeny převážně pro americký trh.

6. místo – Koenigsegg CCXR (402 km/hod.)

Model CCXR byl představen na automobilovém salonu v Ženevě během roku 2006, výroba byla zastavena v roce 2015 a všechny vozy byly určeny jen pro americký automobilový trh. Vozy byly přitom původně navrhovány tak, aby plnily veškeré emisní normy, jenž jsou platné na území Spojených států a s ohledem na globální bezpečnost. Model CXXR je nejvíce ekologicky šetrný a v roce 2009 byl model vybrán časopisem Forbes jako jedno z nejkrásnějších vozů v historii.

5. místo – Bugatti Veyron 16.4 (408 km/hod.)

Bugatti Veyron je jedním z nejvýkonnějších sériově vyráběných automobilů na celém světě a z klidu na sto dokáže zrychlit za 2,5 sekundy. Když byl model uveden na trh, jeho cena se pohybovala okolo 35 milionů korun, což je částka poměrně nízká oproti tomu, za kolik se Veyrony prodávají dnes. Jednotlivé modely Veyronu se pravidelně ucházely o prvenství v Guinessově knize rekordů, ale ve většině případů neúspěšně. V roce 2010 byla vyrobena sportovní verze Veyron Super Sport, který dosahuje rychlosti až 431 km/hod., ale rychlost musela být elektronicky omezena – při dosažení určité rychlosti už řidič nemůže dál zrychlovat jízdu. Důvodem jsou pneumatiky, protože automobilka doposud nedokázala vyrobit takové, které by tak rychlou jízdu dokázaly vydržet.

4. místo – SSC Ultimate Aero TT (412 km/hod.)

Model SSC Ultimate Aero TT je vozidlo americké výroby, které je vyráběno automobilkou Shelby Supercars. V minulosti byl model zařazen do Guinessovy knihy rekordů jako nejrychlejší auto na světě, ale jak už tomu u rekordů bývá, samozřejmě byl model překonán a to hned několikrát. V současné době se nachází na čtvrtém místě žebříčku a navzdory svému výkonu a luxusu, který pro majitele přestavuje, jde o třikrát levnější model, než je předchozí Bugatti Veyron. V současné době automobilka pracuje na propracovanějším a rychlejším modelu, který by měl dosáhnout rychlosti až 480 km/hod.

3. místo – Bugatti Veyron Super Sport (415 km/hod.)

O Bugatti Veyron Super Sport zde už byla řeč v souvislosti s vozidlem na pátém místě – Bugatti Veyronem 16.4. Bugatti Veyron Super Sport získal v minulosti dokonce prvenství v Guinessově knize rekordů, ale titul byl tomuto modelu během několika měsíců odebrán, což ale automobilku rozhodně nijak nezasáhlo a ani nepoškodilo. Automobilka Bugatti vytvořila model, se kterým byla do knihy zařazena, ale později se zjistilo, že vozidlo disponuje omezovačem rychlosti. Důvodem byly pneumatiky, které mohly při maximální rychlosti selhat. Automobilka tak v rámci bezpečnosti tento omezovač instalovala, čímž porušila pravidla. Tak jako tak jde o jeden z nejrychlejších, nejstylovějších a nejluxusnějších modelů na světě.

2. místo – Koenigsegg Agera R (420 km/hod.)

Koenigsegg Agera R pochází z dílny slavného švédského výrobce supersportovních aut a Agera R je pokračováním úspěšné automobilové edice Agera. Agera R má ale navíc různé vlastnosti a funkce, které u jiných modelů nelze nabídnout. Nejvýznamnější je technologie, která šetří životní prostředí, protože automobilka u tohoto modelu vsadila na biopaliva. Ačkoli je Agera R na druhým místě, mohla být klidně i na prvním. Výrobce se totiž nechal slyšet, že původně byl zamýšlen ještě daleko vyšší výkon, ale z myšlenky nakonec velmi rychle sešlo.

1.místo – Hennessey Venom GT (428 km/hod.)

Hennessey Venom GT překonal veškeré rekordy a stal se tak nejrychlejším autem na světě. Navzdory naprosto fantastickému a obdivuhodnému výkonu nebyl model zapsán do Guinessovy knihy rekordů a to hned z několika důvodů a nesplnění podmínek. Jednou z podmínek je, že auto musí jet po dráze oběma směry, ale při jízdě jel Hennessey Venom GT jen jedním směrem a časy tak nemohly být zprůměrovány. Model pak nesplnil ještě jednu podmínku, kterou je, že v rámci jednoho modelu musí být vyrobeno minimálně 30 kusů, ale Hennessey Venom GT bylo doposud vyrobeno jen 29 kusů a všechny kusy navíc ještě nejsou ani dokončeny. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 16. 10. 2016   |   Zobrazeno: 6915x

Témata článku:10 nej

Komentáře

DDEENNIISSAA

Hele, není tohle HPD? Hry Pro Dívky? Není tohle Magazín pro DÍVKY? Chápu, že některé holky to zajímá, a je to zajímavé i pro mě, ale necpěte to sem, ne? Si udělejte HPK (Hry Pro Kluky) a je to smajl

DDEENNIISSAATo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

DDEENNIISSAA: Buď ticho, hej? Toto nie je pre také dievčatá, ako si ty myslíš, pre dievčatká, čo sa hrajú s bábikami, vyvolávajú vojny proti chlapcom a hrajú sa na čajové posedenia...

... alebo #LucyinaPredstavaODievčatkáchLeboPozeráPriveľaFilmov

Lucy LupinováTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Afla(Máme rádi plyšáky)

* * . . * *.
* * *
* . . *
* . .*
* . *
Pošli toto srdíčko všem, které nechceš ztratit v roce 2016♡
Dozvíš se dnes večer dobrou zprávu, jakmile dostaneš 3 srdíčka zpět!!!

smajl

AflaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

elis 255VIP(Baví nás hry:))

Afla: Ehm bez urážky ale tady je zakázáno dělat řetězovky.(Podle mě to je řetězovka)Jestli o tom nevíš tak už to raději nedělej.Můžeš za to dostat ban.

elis 255To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.