Všema deseti

Co bys měl/a vědět před dovolenou do zahraničí #2

Ahojky!

Vítejte u dalšího dílu!

Pokud se na své dovolené chystáte k moři, mohl by se vám tenhle článek hodit.

V tomto díle se totiž podíváme na vlajky, které se na plážích vyvěšují a co znamenají jejich barvy.



Zelená



Pokud je nad vaší pláží vyvěšená zelená vlajka tak máte vyhráno, moře je klidné a vhodné ke koupáni.



Žlutá


Žlutá vlajka značí mírné riziko. Na moři mohou být větší vlny nebo spodní proudy. Pokud zahlédnete žlutou vlajku držte se raději v místech, kde bezpečně dosáhnete nohama na zem.



Červenožlutá


Červenožlutá vlajka označuje přítomnost plavčíka na pláži.



Červená



Červená vlajka představuje větší riziko. Na moři jsou velké vlny a silné spodní proudy. Do moře spíše nechoďte nebo jen do mělké vody.

Dvě červené vlajky nad sebou pak značí extrémní nebezpečí nebo mohou upozorňovat na přítomnost žraloků u pobřeží



Černá



Černá vlajka značí nejvyšší míru nebezpečí a zákaz vstupu do moře. Pohyb po pláži s vyvěšenou černou vlajkou také není nejlepší nápad. Varuje před velkými vlnami, hodně silnými spodnímy proudy či poryvy větru.



Fialová



Fialová vlajka varuje před přítomností nebezpečných mořských živočichů jako jsou například mořští ježci, medúzy nebo rejnoci.



Modrá



Pokud na pláži zahlédnete modrou vlajku s vyobrazením vln, gratuluju! Strávíte totiž svou dovolenou na pláži, která získala ocenění za čistotu a kvalitu mořské vody a skvělý plážový servis!


To je pro tento článek vše, pokud byste se chtěli něco dozvědět o dalších vlajkách, které se do mého článku nevešly, v komentářích najdete odkazy na články, ze kterých jsem čerpala informace. Jsou skvěle zpracované a dozvíte se v nich spoustu užitečných informací.


U dalšího dílu

Lili