Všema deseti

Jak začít s háčkováním

Ahoj!

Vítám tě u článku, který ti pomůže v začátcích háčkování a nebo tě dokonce namotivuje k tomu, aby ses naučila novou dovednost a našla nový koníček!

Já osobně háčkuju od loňského dubna/května, tím pádem to bude rok. Už dříve jsem přemýšlela o tom, jestli do svého blogu nezařadím i téma háčkování, ale dlouho jsem to odkládala a konečně je to tady!

Nejsem si úplně jistá, jestli sem budu přidávat nějaké návody, protože je to zdlouhavé a svých vlastních vzorů mám opravdu jen pomálu a na internetu je jich zase naopak velké množství, že si každý výbere.

Každopádně uvidím, ale určitě mám pár nápadů na články, plánuju být alespoň v dohledné době zase trošku aktivní, možná hned zítra totiž vyjde další recept! To už se ale vzdalujeme od našeho dnešního tématu, takže se pojďme vrhnout na to!


Co budeš v začátcích háčkování potřebovat?


Přízi (bavlnku) - bez příze či bavlnky se opravdu neobejdeš! Doporučuju si najít nějakou galanterii ve tvém městě, kam bys zašla, doporučuji galanterii Stoklasa, která se ale bohužel zatím nachází pouze ve větších městech, pokud ale tuhle možnost nemáš, dají se tyto věci objednat i přes internet. Do začátku si vyber nějakou tenčí, ale ne zas moc. Určitě že bude lákat si koupit takovou tu měkoučkou tlustou plyšovou přízi, ale do úplných začátku mi nepřijde úplně vhodná, proto si kup nějakou běžnější, tenčí, ať se ti s ní lépe pracuje a lépe se ti to bude učit.


Háček - háčky mají svoje velikosti, proto neber první, který uvidíš, ale buďto se zeptej prodavačky, která ti jistě poradí a nebo je často na obalu příze uvedená doporučená velikost háčku. Často budou mít v obchodě i sady několika velikostí, tu si samozřejmě koupit můžeš, ale já se obešla bez ní, protože mi přišlo, že všechny velikosti stejně nevyužiju. 


Tyhle dvě věci ti pro úplný začátek postačí, pro větší projekty jako například plyšáky budeš ale potřebovat pár dalších pomůcek.


Značkovač - určitě někde na internetu zahlédneš, jak všichni používají takový barevný „zámeček" na označení začátku dané řady. Určitě by postačil obyčejný spínací špendlík, ale značkovač je takovým elegantnějším řešením. Prodávají je většinou po více kusech, což se hodí, když nějaký zrovna ztratíš :D


Zapošívací jehla - bohužel ti obyčejná jehla stačit nebude. Na příze a obzvlášť pak ty silnější je potřeba jehla s větším očkem, ty také prodávají po více kusech, buď plastové a nebo kovové a existuje i více velikostí.


Výplň, plyš - výplň do tvých plyšáků se dá taky koupit v galanteriích, nicméně určitě doma najdeš nějaký starý nepoužívaný polštář, jehož výplň určitě skvěle poslouží!


Oči, čumáčky a jiné - pokud se rozhodneš pro háčkování plyšáků, existují různé doplňky, kterými je můžeš skvěle oživit! 



Tak to bychom měli! Háčkování je momentálně poměrně oblíbený koníček a mnoho lidí láká si ho vyzkoušet, takže vezmi tenhle článek jako znamení a třeba si najdeš nový koníček, který tě bude bavit  ;D


Lili


                                                      


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.