Šílené věci

Nejšílenější rekordy 4 (český speciál)

Ahoj všichni, vítám vás u svého nového článku ze série Nejšílenější rekordy z Guinessovy knihy rekordů. Dnes se ale nebudeme zabývat těmi světovými rekordy, nýbrž zabrousíme do našich krajin. V tomto článku vám ukážu 2 české rekordy. A tímto vás vítám u českého speciálu!


 Nejdelší české slovo

    Nejčastěji se můžete dočíst, že nejdelší česká slovo je: NEJNEOBHOSPODAŘOVÁVATELNĚJŠÍHO. Obsahuje 30 písmen a jedná se o tvar přídavného jména popisující vlastnost pole, na kterém se ze všech pozemků nejhůře hospodaří, tedy vlastně na něm nejde hospodařit vůbec. 

    To, ale nebere iluze nadšencům pro český jazyk.

Jazykovědci totiž vědí, že lze vytvořit slova ještě delší – například NEJNEZPRAVDĚPODOBŇOVÁVATELNĚJŠÍHO má pětatřicet písmen a NEJNEZDEVĚTADEVADESÁTERONÁSOBITELNĚJŠÍHO ještě o jeden znak víc, ale slouží jen jako ukázka toho, jaké možnosti český jazyk má, při mluvení je nepoužijeme, a to nejen proto, že vyslovit je není nic snadného. Čím delší slovo, tím hůře se používá. A proto navrhuji, abychom zůstali u našich krátkých českých slov.. :)


 Nejvíce odříkaných čísel z Ludolfova čísla

    Tady bych nejprve chtěla podotknout, že se jedná jak o český tak o světový rekord. Jojo, správně, jsme na prvním místě v tomto rekordu. 8)

    Ve věku tohoto pána většina lidí zapomíná, co chtěli nakoupit. Michael Hák je, ale vyjímkou. Ve svém věku, uctihodných 70ti letech odříkal 2989 čísel z Ludolfova čísla, neboli konstanty pí. Zatímco většina populace zná jen první tři čísla, a to 3, 14, tento pán dokázal něco neuvěřitelného. Sám říká, že není génius, ale že má v hlavě jakousi lištu, po niž mu čísla běhají bez jakékoli postupnosti. Sám, je ale ze svého výkonu zklamaný. Prý umí odříkat 5000 čísel z této konstanty, ale v místnosti kde se tento rekord zaznamenával bylo prý velmi rušno.. :( I tak, ale předčil minulý rekord v tomto čísle o celých 2000 čísel. Můžeme si být jisti, že tento pán ještě zdaleka neazpomíná... :3


A to je k tomuto článku vše. Vím, byl takový (jak bych to řekla) nebyl psaný v nějaké "osnově", ale ve větách. I tak jsem se tento článek snažila co nejvíce zkrátit. A teď už vás nebudu zdržovat. :) Mějte se krásně. 

Pokud se ti tenhle článek líbil, koukni ještě na moje další. 


Ahoj, Ajaaaa


Komentáře

Ajaaaa(Blogujeme společně)

Andy0025: Já jsem to také dříve nevěděla. Věděla jsem sice, že má hodně čísel, ale že je někdo schopen se jich tolik naučit jsem také netušila. Zvlášť u sedumdesátiletého chlapa.. smajl

AjaaaaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.